Protopopiatul Drobeta

43. Sf. Andrei

biserica sf andrei

 

Parohia Sf. Apostol Andrei din Drobeta-Turnu Severin a luat ființă la 1 decembrie 2007 în partea de vest a municipiului. Aparține Protoieriei Drobeta-Turnu Severin din Eparhia Severinului și Strehaiei și deservește un număr de circa 1900 de case.

 


Hram Sfântul Apostol Andrei și Sfântul Ghelasie de la Râmeț; biserica nu întrunește condițiile pentru a fi considerată monument istoric.


 

pr ionut cosmin stefan  

Preot paroh Ionuț-Cosmin Ștefan

  • hirotonit diacon la 11 august 2006
  • hirotonit preot la 13 august 2006,
  • studii teologice superioare cu masterat,
  • gradul preoțesc I Iconom stavrofor, cruce patriarhală.

Tel.:0746/184.342;

e-mail: Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.

 


 

Biserica acestei parohii este situată în partea de vest a municipiului Drobeta-Turnu Severin, lângă cimitirul romano-catolic, nu departe de Sala polivalentă și Policlinica orașului, fiind, deocamdată, singura biserică din Mehedinți care îl are ca ocrotitor pe Apostolul Românilor.

Terenul pe care s-a construit biserica a fost cumpărat la 26 ianuarie 2018 de către preotul paroh Ionuț-Cosmin Ștefan cu suma de 50.000 de €, suprafața respectivă fiind revendicată și de locuitorul Ion Bobăiceanu din Hinova. Biserica urmează un plan treflat, singura în această situație dintre cele peste 20 de lăcașuri de cult clădite în Eparhia Severinului și Strehaiei după anul 2006.

Este lungă de 25,00 m, lată de 7,00 m și înaltă de 18,00 m. Are o turlă mare, care se sprijină pe naos. Construcția este din cărămidă plină și beton armat, pe temelie de beton. Tencuiala pereților este dintr-o combinație var-nisip, biserica fiind astfel pregătită pentru o viitoare pictură în frescă. Pronaosul bisericii este dreptunghiular, cu un cafas sprijinit pe doi stâlpi ce fac corp comun cu zidul vertical.

Pe peretele vestic al cafasului se află ușa de acces în pod. Pronaosul este prevăzut cu șase ferestre, dispuse câte trei pe pereții de nord și sud. Pe peretele vestic, sub cafas, se află ușa de acces. Naosul are două abside semicirculare, similare celei de la altar, prevăzute cu câte o fereastră fiecare. Deasupra absidelor se ridică turla sprijinită pe cele patru arce, formând la bază patru pandantive.

Turla este de formă circulară și în partea superioară are opt ferestre. Sfântul Altar este prevăzut cu o absidă semicirculară, cu o fereastră spre răsărit, pe axul principal. În partea de nord se află proscomidiarul, iar la sud se află veșmântarul și o ușă de acces. Biserica are și un pridvor deschis, sprijinit pe patru stâlpi cu arcade între ei. Acoperișul întregului lăcaș este din tablă de cupru. În prezent, se lucrează la pictura în frescă, pe care o execută familia pictorilor bisericești severineni Florica și Eugen Papici.

Preoți: George Smeu (2007-2016), Ionuț-Cosmin Ștefan (din 2017 până în prezent).

 

radiolumina logo

construimcatedrala.ro

 


patriarhia link

 
basilica link

 
radiotrinitas link

 
trinitastv link

ziarullumina link

adreseweb link

 


mbl live


mbl youtube