Parohia a luat ființă în anul 1991 și este situată în Drobeta-Turnu Severin strada Mărăști nr. 14 – cartier MEVA, având un număr de circa 4.500 de case și apartamente. Este arondată Protoieriei Drobeta-Turnu Severin din Eparhia Severinului și Strehaiei.
Hram Nașterea Maicii Domnului și Sfântul Cuvios Nicodim de la Tismana; biserica nu întrunește condițiile pentru a fi considerată monument istoric.
![]() |
Preot paroh Florinel Costel Iliescu
Tel.:0747/775.162; e-mail: Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.
|
|
![]() |
Preot slujitor Petrișor Zaharia
Tel.:0760/661.328;
|
|
![]() |
Preot slujitor Leontin Stăiculescu
Tel.:0728/052.408; |
Piatra de temelie a bisericii s-a pus în aprilie 2002 de către vrednicii de pomenire Î.P.S. Nestor Vornicescu, Arhiepiscop al Craiovei și Mitropolit al Olteniei și P.S. Damaschin Coravu, Episcop Vicar al Arhiepiscopiei Craiovei. De asemenea, au fost prezenți arhidiaconii preot Constantin Negoescu, directorul Seminarului Teologic Craiova și arhidiacon ieromonah Gurie Georgiu, în prezent episcopul Devei și Hunedoarei. Biserica a fost amplasată pe suprafața de 1.200 m.p. acordată parohiei de către Primăria municipiului Drobeta-Turnu Severin prin decizia nr. 176 din 2 august 1991. Cel care a inițiat și coordonat această lucrare a fost preotul paroh Dumitru Iliescu.
La 10 ani de la punerea pietrei de temelie, la 24 februarie 2002, Î.P.S. Teofan, Arhiepiscop al Craiovei și Mitropolit al Olteniei, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi din Drobeta-Turnu Severin și în prezența unui impresionant număr de credincioși, a sfințit demisolul bisericii, iar preotul paroh a fost ridicat în rangul bisericesc de Iconom stavrofor.
Apoi, în ajunul marelui praznic al Nașterii Domnului, în anul 2003 a fost prezent la arhierească slujbă Preasfințitul Părinte Nicodim Gorjeanul, Episcop Vicar al Arhiepiscopiei Craiovei. Peste doi ani, în ajunul praznicului Nașterii Maicii Domnului, la 7 septembrie 2005, P.S. Părinte Nicodim, acum ca Episcop al proaspetei înființate Eparhii a Severinului și Strehaiei, a sfințit clopotele sfintei biserici, fabricate în atelierul firmei TURPROD din Tg. Mureș. Lucrările de construcție terminându-se, la 17 decembrie 2006, enoriașii parohiei s-au pregătit și au participat cu bucurie la sfințirea bisericii, oficiată de Î.P.S. Părinte Teofan, însoțit de membrii Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române – P.S. Părinte Nicodim, Episcopul Severinului și Strehaiei, P.S. Părinte Daniel, Episcopul Daciei Felix, P.S. Părinte Gurie, Episcopul Devei și Hunedoarei, P.S. Părinte Visarion, Episcop Vicar al Arhiepiscopiei Sibiului.
Cu acest prilej, biserica a primit și un al doilea hram, Sfântul Cuvios Nicodim de la Tismana. Sub aspect arhitectonic, biserica urmează un plan în formă de cruce bizantină și este construită din beton armat și cărămidă și este acoperită cu tablă galvanizată. Dimensiuni: 33,00 m lungime și 18,00 m lățime în zona absidelor.
Catapeteasma este confecționată din lemn de stejar, lucrătura aparținând unor meșteri mehedințeni îndrumați de preotul Emilian Tuță din Schela Cladovei. Icoanele de pe catapeteasmă sunt făcute și pictate de o echipă de studenți de la Facultatea de Teologie din Cluj-Napoca, sub atenta supraveghere a pictorului preot Damian Tuluc.
Biserica beneficiază de un paraclis sfințit cu hramul Sfântul Cuvios Nicodim de la Tismana, precum și de o sală de mese pentru activități social-filantropice cu o bucătărie. Din martie 2008, lăcașul a început să fie înfrumusețat cu pictură în tehnica fresco, executată de o echipă de pictori din Cluj-Napoca, condusă de pictorul bisericesc preot Damian Tuluc, care a pictat Sfântul Altar și zona Pantocrator. În anul 2021, biserica era pictată în proporție de circa 90%.