Protopopiatul Drobeta

18. Dudașul Cernețului - Sf. M. Mc. Dimitrie

biserica dudasul cernetului

 

Cătun al parohiei Șimian: 34 parohieni, 1 concubinaj (în 1887); din 1941, cătun al parohiei Cerneți. În prezent, este filie a parohiei Banovița. În 2011, satul avea 1285 locuitori (653 masculin, 632 feminin; 500 români, 582 romi, restul cu informație nedisponibilă; 1022 creștini ortodocși, 57 penticostali, restul cu informație nedisponibilă).

 


Hram Sfântul Mare Mucenic Dimitrie; biserica nu este monument istoric.


 

pr george samuel flavius  

Preot paroh, Gogan Samuel Flavius

Tel.:0751/249.490;

 


 

Dudașu este sat al comunei Şimian, din mai 1968,  situat în vestul acesteia şi în estul Depresiunii Severinului. Atestat documentar în 1835 sub numele de Dudaşi (sătenii de lângă duzi). În 1864 avea 23 de familii. În secolul al XVIII-lea i s-a spus satul Severinul sau Câmpul Severinului, stăpânit de moşnenii severineni şi aflat în vecinătatea Trestinicului, Cerneţiului şi a moşiei Severinului (1780, 1811).

Cătunul n-a avut biserică până la începutul mileniului III. La inițiativa credincioșilor din acest sat, Arhiepiscopia Craiovei a luat decizia de a ridica un lăcaș de închinăciune în această comunitate. Piatra de temelie s-a pus în anul 2002, cu binecuvântarea Î.P.S. Teofan, Mitropolitul Olteniei, în timpul păstoririi la biserica parohială a preotului Emil Crețu. Din 2008, lucrările s-au desfășurat sub conducerea părintelui paroh Gabriel Ursache, sub păstorirea căruia biserica s-a târnosit în septembrie 2010 de către P.S. Nicodim, Episcopul Severinului și Strehaiei. Biserica are 120 m.p., este din cărămidă, în formă de cruce, cu o turlă centrală și este compartimentată în cele trei părți canonice: pronaos, naos și altar. Pronaosul este delimitat vag de naos printr-o arcadă semicirculară. Catapeteasma este de zid. Accesul în cafas se face pe o scară în spirală, construită din beton și placată cu gresie. La fel este și podeaua. Acoperișul este din tablă zincată. Biserica este pictată în frescă de către pictorul Nicolae Vâlcu. Separat de biserică s-a construit o clopotniță, care servește și de prăznicar.

radiolumina logo

construimcatedrala.ro

 


patriarhia link

 
basilica link

 
radiotrinitas link

 
trinitastv link

ziarullumina link

adreseweb link

 


mbl live


mbl youtube