La demersul ştiinţific participă cu lucrări alcătuite după toate rigorile academice ierarhi, profesori de teologie, de istorie, oameni de cultură şi cercetători de prestigiu din România şi străinătate.
Simpozionul „Mehedinţi - istorie, cultură şi spiritualitate” este prilejuit de declararea anului 2024 ca „Anul omagial al pastorației și îngrijirii bolnavilor” și „Anul comemorativ al tuturor Sfinților tămăduitori fără de arginți”. Astfel, lucrările celor prezenţi sunt centrate pe accentuarea rolului Bisericii în grija şi responsabilitatea, precum şi acordarea unei atenții sporite către oamenii bolnavi sau afectați de dependențe (adicții, patimi), iar în ceea ce priveşte lucrarea Sfinţilor tămăduitori fără de arginţi, referatele conferenţiarilor sunt un prilej de comemorare a celor ce s-au ostenit prin munca lor practicând medicina fară a primi avantaje materiale. Sunt o categorie aparte de sfinţi făcători de minuni pe care poporul i-a numit „doctori fără de arginţi” şi despre care Biserica, prin cântările închinate cinstirii lor, mărturiseşte că sunt „doctori de Dumnezeu trimişi”, care îi izbăvesc pe oamenii aflaţi în suferinţă sufletească şi trupească de „viforul şi furtuna întristărilor” ce vin asupra noastră, „de durerile trupului, uşurând toată durerea sufletului, care vine de la cei văzuţi şi de la cei nevăzuţi”.
În deschiderea lucrărilor simpozionului, Preasfinţitul Nicodim a ţinut un cuvânt de bun venit în care a apreciat prezenţa atâtor personalităţi ale lumii academice teologice, culturale şi istorice din ţară şi străinătate. „Am hotărât să organizăm un simpozion care să cuprindă teme culturale şi duhovniceşti diverse pentru că altfel ar fi însemnat să chemăm specialişti numai pe tema anunţată, aşa cum se obişnuieşte, în special, la simpozioanele organizate de facultăţile de teologie.”
A urmat cuvântul Prefectului judeţului Mehedinţi, Alin-Constantin Isuf care şi-a exprimat aprecierea faţă de bogata activitate cultural-misionară a Episcopiei Severinului şi Strehaiei: „Mă bucur să văd încă o dată că Episcopia Severinului şi Strehaiei organizează astfel de evenimente de mare factură culturală şi spirituală. Se expun teme importante, se dezbat subiecte interesante, începând cu cele culturale, istorice, nemaivorbind de activitatea misionară pe care o desfăşuraţi la superlativ. Vă implicaţi şi în alte activităţi care ţin de cultură, de învăţătură, pentru că niciodată investiţiile în acestea nu sunt suficiente. Biserica este o instituţie cu puternic impact social, care vine în ajutorul oamenilor, în ajutorul comunităţilor sub diverse forme. Pe lângă partea religioasă, pe lângă menirea şi vocaţia de a duce în sufletele oamenilor Cuvântul Domnului şi iubirea lui Dumnezeu, dumneavoastră vă implicaţi cu succes şi în alte domenii şi depăşiţi cu mult limitele activităţii misionare.”
După prima sesiune de comunicări a urmat un moment artistic în care tânăra artistă Ziana Filofteia Bârdeanu a susţinut un repertoriu de cântece din Munţii Mehedinţiului, cu text şi linie melodică create de vrednicul de pomenire Pr. Bârdeanu Constantin, tatăl interpretei. Apoi, membrii corului Kinonia al Episcopiei Severinului şi Strehaiei au interpretat o suită de cântări bisericeşti care au scos în valoare frumuseţea muzicii psaltice în viaţa Bisericii.
Programul a continuat cu două lansări şi prezentări de carte: Prof. Dr. Eugen Petrescu, Eroul Necunoscut al României Mari la Centenar (1923-2023) şi Pr. Lect. Univ. Dr. Aurel Florin Țuscanu, ȚINUTUL ROMANULUI - Retrospective culturale și spirituale, editura Vasiliana 98, Iași, 2023.
Simpozionul continuă în ziua de miercuri, 26 iunie 2024. Prin organizarea simpozionului anual se are în vedere promovarea valorilor culturii şi educaţiei creştin-ortodoxe în cuprinsul Episcopiei Severinului şi Strehaiei, urmărindu-se intensificarea trăirii religioase, aprofundarea cunoaşterii istoriei şi culturii mehedințene.