Luni, 15 Mai 2023 16:53

Hramul Mănăstirii Coșuștea Crivelnic

Publicat de
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Luni, 15 mai 2023, când Biserica Ortodoxă îl prăznuieşte pe Sfântul Cuvios Pahomie cel Mare, mănăstirea mehedințeană Coşuştea – Crivelnic și-a serbat hramul.

 

Astfel, Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie a fost săvârşită de către Preasfințitul Părinte Nicodim, Episcopul Severinului și Strehaiei și Preasfințitul Părinte Siluan, Episcopul Românilor ortodocși din Ungaria, având alături un sobor de preoți și diaconi. Răspunsurile liturgice au fost  date de către Grupul Psaltic ,,Sf. Mare Mucenic Gheorghe” al Catedralei Episcopale din Drobeta-Turnu Severin.

După otpustul Sfintei Liturghii, Preasfințitul Părinte Siluan a prezentat viața și activitatea Sfântului Cuvios Pahomie cel Mare, ocrotitorul acestei mănăstiri, contemporan al Sfântului Constantin cel Mare.

În cuvântul de binecuvântare de la final, Preasfințitul Părinte Nicodim a vorbit credincioșilor prezenți despre prezența Sfântului Nicodim de la Tismana care a înființat aici cu mai bine de șase sute de ani în urmă acest așezământ monahal. De asemenea, Preasfinția Sa a mulțumit ctitorilor acestei Sfinte Mănăstiri pentru sprijinul acordat acestui așezământ monahal. La final ierarhul a acordat câteva Gramate de cinstire părinților maicii starețe Valentina și părinților părintelui Exarh Calinic pentru sprijinul material acordat la construcția acestei sfinte mănăstiri.

*

Vechea mănăstire Coșuștea – Crivelnic și-a început activitatea în timpul Sfântului Nicodim de la Tismana, care a stat o perioadă în zona Ilovățului. Prima atestare documentară datează din anul 1493. A funcționat până în secolul al XVIII-lea, când apare consemnată în Catagrafiile Mânăstirilor Oltene în rândul „capelelor” cu denumirea de ,,Sfânta Mânăstire Crivelnicul”.

În temeiul prevederilor statutare, Consiliul Eparhial al Episcopiei Severinului și Strehaiei, în ședința de lucru din data de 22 aprilie 2005, a dezbătut și aprobat reînființarea mănăstirii Coșuștea Crivelnic, iar Sinodul Mitropolitan al Mitropoliei Olteniei, în ședința din data de 5 iulie 2005, a aprobat reînființarea acestei mănăstiri cu hramul ,,Cuviosul Pahomie cel Mare” (15 mai), în cadrul Protoieriei Baia de Aramă.

Prin redeschiderea acestei vetre monahale în locurile pitorești pe unde a trecut Sfântul Nicodim de la Tismana se va construi un centru de spiritualitate și de întărire a activității misionare.

Citit 819 ori Ultima modificare Marți, 23 Mai 2023 18:57

Media

Cele mai citite articole

radiolumina logo

construimcatedrala.ro

 
« Iulie 2024 »
Lun Marţi Mie Joi Vin Sâm Dum
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31        


patriarhia link

 
basilica link

 
radiotrinitas link

 
trinitastv link

ziarullumina link

adreseweb link

 


mbl live


mbl video


mbl youtube