În programul celei de-a doua zile în Regatul Haşemit am avut marea bucurie de a fi primiți de Înaltpreasfinţitul Hristofor, Arhiepiscop al Kyriakoupolei și Reprezentantul Patriarhiei Ierusalimului în Amman, la sediul administrativ al Arhiepiscopiei Iordaniei. Bucuria noastră a fost împărtășită și de Înaltpreasfinția Sa, care cu multă dragoste ne-a vorbit de istoria creştinilor pe aceste meleaguri şi a binecuvântat demersul nostru de a vizita cele mai de seamă locuri istorice şi religioase din Iordania.
Darurile schimbate între arhierei, Înaltpreasfințitul Părinte Hristofor și Preasfințitul Părinte Nicodim, au întărit dragostea, respectul și sentimentul de frățietate ce îi leagă pe cei doi ierarhi ai Bisericii Ortodoxe.
A urmat un tur al complexului arhiepiscopal ce a cuprins centrul eparhial, frumoasa catedrală arhiepiscopală şi şcoala.
După ce ne-am luat bun rămas, drumul nostru a continuat cu vizitarea oraşul Madaba cu ale sale superbe mozaicuri şi Muntele Nebo, trecând apoi în Israel pentru ultima zi a pelerinajului nostru.
***
Regatul Hașemit al Iordaniei sau pe scurt, Iordania este o țară arabă din Orientul Apropiat care se învecinează cu Siria în nord, cu Irak în nord-est, cu Arabia Saudită la est și la sud, precum și cu Israel și Autoritatea Națională Palestineană la vest.
Teritoriul Iordaniei, sărac în resurse, dar bogat în istorie, a început să fie menționat în jurul anului 2000 î.Hr. când semiții amoriți s-au stabilit pe malul estic al râului Iordan, în timp ce canaaniții (care aparțineau de filisteni) s-au așezat pe malul vestic al Iordanului. Printre invadatorii și coloniștii care au trecut prin Iordania se numără, în ordine cronologică, anatolienii, egiptenii, israeliții, asirienii, babilonienii, perșii, grecii, caldeenii, romanii, arabii musulmani, cruciații creștini, otomanii și britanicii.
ORASE ŞI OBIECTIVE TURISTICE ŞI DE PELERINAJ
Muntele Nebo
De aici Moise a văzut Pământul Făgăduinţei. Muntele Nebo este un munte înalt de 1.000 de metri, localizat la numai 10 kilometri nord-vest de Madaba, în Iordania, în partea nordică a Mării Moarte. Cercetările arheologice întreprinse de călugării franciscani, care deţin acest loc, pe întreaga suprafaţă a muntelui Nebo, au scos la lumină rămăşiţele extrem de importante ale unei foarte vechi biserici creştine bizantine, păstrătoare a unor minunate mozaicuri şi pietre cioplite. Deasupra acestora a fost ridicată o biserică închinată Sfântului Proroc Moise.
Oraşul Madaba
Are o istorie foarte veche, încă din perioada neolitică. El este menţionat şi în Biblie: Numerii 21:30 şi Iosua 13:9. Oraşul a devenit cunoscut datorită bisericii greco-ortodoxe Sfântul Gheorghe în incinta căreia s-a descoperit în 1896 în pardoseala bisericii o hartă de mozaicuri bine conservată care datează din secolul VI. Descoperirea a atras atenţia savanţilor din lumea întreagă, care au venit să cerceteze harta. Aceasta conţine 2 milioane de bucăţi de pietre colorate şi a fost facută de meşteri necunoscuţi. Ea descrie munţi, văi, satele şi oraşele din Palestina şi din Delta Nilului. De asemenea, oferă detalii despre Ierusalim şi Sfântul Mormânt. Dimensiunile originale sunt de 21m/7m din care se mai păstreaza 16m/5m. Harta de mozaic din Madaba este considerată cel mai vechi mozaic cunoscut din istoria artei.
Oraşul Amman
Este capitala Iordaniei, denumit în antichitate "Philadelphia", a fost construit pe şapte coline. Astăzi, Amman este un oraș modern, în care locuiesc atât musulmani cât și creștini.
Petra
Capitala Nabateenilor, este cea mai cunoscută atracţie a Iordaniei, fiind inclusă în rândul celor 7 minuni ale lumii antice şi moderne (locul al treilea).