Acasă Cultural și Învățământ Cultural Evenimente culturale Întâlnire duhovnicească cu părintele Teofil Părăian la Dorbeta Turnu Severin
La invitaţia Prea Sfinţitului Părinte Nicodim, Episcopul Severinului şi Strehaiei, joi, 14 decembrie 2006, părintele Teofil Părăian, de la Mănăstirea ,,Brâncoveanu” - Sâmbăta de Sus, jud. Braşov, a susţinut conferinţa cu tema „Crăciunul, în gândirea şi practica ortodoxă”. Aceasta s-a desfăşurat la Casa Tineretului din Drobeta Turnu Severin, fiind transmisă în direct la postul de radio ,,Lumina” al Episcopiei Severinului şi Strehaiei. Încă de pe holul Sălii Tineretului credincioşii au putut găsi la standul cu cărţi, special amenajat de Episcopia Severinului şi Strehaiei, multe cărţi folositoare de suflet, printre care şi cele mai noi cărţi ale părintelui Teofil Părăian: Bucuriile suferinţei şi Gânduri de altădată.
Mulţime de credincioşi a dorit să-l asculte pe marele duhovnic, mai ales că a fost pentru ultima dată când preacuvioşia a mai susţinut conferinţe în oraşele din România, întrucât doreşte să petreacă cealaltă parte a vieţii sale la mănăstire.
Pe 3 martie 2007, părintele Teofil Părăian, duhovnicul Mănăstirii Brâncoveanu, a împlinit venerabila vârstă de 78 de ani, fiind născut în anul 1929, într-o familie evlavioasă, cu patru copii, din satul Toparcea - Sibiu. Primind la botez numele Ioan, viitorul arhimandrit Teofil Părăian a rămas fără vedere la o vârstă foarte fragedă. Între anii 1935-1948, părintele a urmat cursurile unor şcoli de nevăzători de la Cluj şi Timişoara, apoi a devenit student al Institutului Teologic din Sibiu, unde a fost licenţiat.
La 1 aprilie 1953, a intrat în obştea Mănăstirii ,,Brâncoveanu” de la Sâmbăta de Sus, iar la 15 august 1953 a fost tuns în monahism, primind numele Teofil. Şapte ani mai târziu a fost hirotonit ierodiacon, iar la 13 mai 1983 a fost hirotonit ieromonah.
Începând cu anul 1990, Părintele Teofil a susţinut conferinţe în zeci de localităţi din ţară. Deşi nevăzător, el s-a dovedit un conferenţiar de excepţie. Conferinţele, cuvântările şi predicile sale i-au fost tipărite în mai multe volume. Amintim următoarele titluri: „Ne vorbeşte părintele Teofil”, „Duhovnici români în dialog cu tinerii”, „Lumini de gând”, „Gânduri bune pentru gânduri bune”, „Prescuri pentru cuminecături”, „Cuvinte pentru tineri”, „Din vistieria inimii mele”, „Din ospăţul credinţei”, „Bucuriile credinţei” sau ,,Gânduri de altădată”.
Marti 22 mai 2007 în sala de festivităţi a Arhiepiscopiei Craiovei s-a desfăsurat faza finală a Festivalului oratoric “Sfântul Ioan Gură de Aur”.
Festivalul – concurs, la care au participat elevi de liceu împărţiţi pe grupe de vârstă: (juniori- clasele a IX-a si a X-a ; seniori- clasele a XI-a si a XII-a), a reunit în faza finală premianţii fazelor judetene din Mehedinti si Dolj, respectiv locurile I, II si III de la fiecare secţiune.
Din judeţul Mehedinţi au participat:
- la sectiunea juniori: Gheorghe Alexandru din cadrul Liceului Teoretic „Gheorghe Ţiţeica”; Dănilă Elena din cadrul Liceului Pedagogic „Stefan Odobleja”si Ciolan Loredana din cadrul Liceului de Artă „ I. St. Paulian”.
- la sectiunea seniori: Nănuţi Mădălina, din cadrul Liceului Teoretic „Gheorghe Tiţeica”, Lulea Ioana din cadrul Liceului Pedagogic „Stefan Odobleja”si Safta Mihail Ionuţ din cadrul Liceului Teoretic „ Gheorghe Ţiţeica”.
La sfârsitul festivalului juriul a deliberat câstigatorii primelor trei locuri la ambele secţiuni după cum urmează:
La sectiunea juniori, locul I a fost câstigat de Alexandra - Maria Săndulescu de la Liceul „Traian Vuia” din Craiova, urmată pe locul II de Dana - Cristina Stoica de la Liceul „Henri Coandă” din Craiova si pe locul III, de Elena Dănilă de la Liceul Pedagogic „Stefan Odobleja” din Drobeta Turnu Severin.
La seniori, locul I a fost câstigat de Ioana Lulea de la Liceul Pedagogic „Stefan Odobleja” din Drobeta Turnu Severin, locul II de Mădălina Nănuţi de la Liceul „Gheorghe Ţiţeica” din Drobeta Turnu Severin, iar pe locul III s-a clasat Claudia Suliman de la Liceul „Tudor Arghezi” din Craiova.
Ocupantii premiilor I au primit câte un sejur într-o tabără scolară care va fi organizată în vacanta de vară la Mânăstirea Tismana, iar ocupanţii locurilor II si III au fost răsplătiţi cu premii constând în sume de bani si diferite obiecte. Premiile au fost acordate de către Fundaţia „Cuvântul care zideste” si Casa de cultură „Traian Demetrescu” din Craiova.
Festivitatea de premiere a fost onorată de prezenţa PS Nicodim, Episcopului Severinului si Strehaiei si a PS Gurie Gorjeanul, Episcop Vicar al Arhiepiscopiei Craiovei, care au înmânat premiile elevilor câstigători.
Temele alese si prezentate de elevi de-a lungul acestui festival au fost dintre cele mai diverse: de ce este crucea cel mai mare simbol al credintei noastre?; despre dragostea crestină; jertfa lui Hristos, model pentru noi crestinii; cum poate fi cultivată smerenia în societatea în care trăim?; cât de importantă este credinţa în prevenirea violentei în scoli?; care este rolul femeii în societate?; ce ne dă putere să facem lucruri bune, să trecem peste probleme, să spunem ,,Nu" atunci când asta simţim? etc.
De asemenea, în cadrul festivalului elevii au avut posibilitatea să vorbească deschis despre credinta, religia si mostenirea lor crestină, întărindu-se astfel în'elegerea si aprecierea identităţii lor de crestini.