Acasă Cultural și Învățământ Cultural Evenimente culturale Festivalul Oratoric"Sfântul Ioan Gură de Aur" la cea de-a III-a ediţie
Luni, 7 mai 2007 în Sala de festivităti a Episcopiei Severinului si Strehaiei, a avut loc Festivalul Oratoric „Sfântul Ioan Gură de Aur”, aflat la cea de-a III-a editie.
La festival au participat un număr de 21 de elevi proveniti din cadrul liceelor severinene, după cum urmează: Liceul Pedagogic „Stefan Odobleja”, Liceul Teoretic „Gheorghe Titeica”, Liceul de Artă „I.St. Pauluian”, Grup Scolar „Constructii Montaj”, Grup Scolar „Domnul Tudor”.
Acestia au fost împărtiti pe două sectiuni: juniori - 8 elevi si seniori -13 elevi, aflati sub îndrumarea profesorilor de religie si anume: Mirela Oprita, Bogdan-Ionut Lungu, Maria Ghinea, Iuliana Firi, Arhid. Ioan-Ovidiu Polexă, Elena-Denisa Dobrescu, Emilia Lolescu si Daria Văcaru din cadrul liceelor mai sus mentionate.
În cadrul festivalului elevii au avut posibilitatea să vorbească deschis despre credinta, religia si mostenirea lor crestină, întărindu-se astfel întelegerea si aprecierea identitătii lor de crestini. Temele prezentate de participanti au avut ca subiecte aspecte din morala si spiritualitatea crestina în contextul lumii actuale.
Juriul a fost format din sapte membri si anume: Pr. George-Daniel Achim, Consilier Social în cadrul Episcopiei Severinului si Strehaiei, Arhid. Ciprian Mocanu, Secretar Eparhial, Prof. Gheorghe Popescu, Inspector Scolar - Activitate Educativă din cadrul ISJ Mehedinti, Prof. Dana Săftoiu- Inspector Scolar de specialitate, disciplina Religie, D-na Elena Sârbu, prof. de Limba si literatura română, D-na Alexandrina Ileana Dediu - redactor Radio „Lumina”si dra Simona Doandes.
Ocupantii primelor trei locuri la sectiunea juniori au fost: Gheorghe Alexandru din cadrul Liceului Teoretic „ Gheorghe Titeica”- premiul I ; Dănilă Elena din cadrul Liceului Pedagogic „Stefan Odobleja” –premiul II; Ciolan Loredana din cadrul Liceului de Artă „ I. St. Paulian”- premiul III.
La sectiunea seniori au fost două premii I, respectiv Fetica Costiana si Nănuti Loredana, ambele din cadrul Liceului Teoretic „ Gheorghe Titeica”, premiul II a fost obtinut de Lulea Ioana din cadrul Liceului Pedagogic „Stefan Odobleja”, iar premiul III a fost atribuit lui Safta Mihail Ionut din cadrul Liceului Teoretic „ Gheorghe Titeica”. Ceilalti elevi au primit mentiuni de onoare, toti participantii fiind premiati de către organizatori.
De asemenea si profesorii de religie au primit diplome si premii din partea Episcopiei noastre pentru efortul depus în activitatea pe care o desfăsoară la „amvonul catedrei”.
Această editie a fost prilejuită si de decizia Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române care a închinat anul 2007 marelui învătător al Bisericii si dascăl al pocăintei, Sfântul Ioan Hrisostom cu ocazia împlinirii în acest an a 1600 de ani de la trecerea sa în vesnicie.
Asadar participantii s-au prezentat la modul superlativ, multumindu-le pe această cale atât lor cât si profesorilor de religie, care i-au îndrumat si au fost alături de ei. Toti cei de fata am asistat si am participat în acelasi timp la o „liturghie a cuvântului” care ne-a zidit sufleteste si a contribuit la maturitatea si cresterea spirituală a participantilor.
Marti 22 mai 2007 în sala de festivităţi a Arhiepiscopiei Craiovei s-a desfăsurat faza finală a Festivalului oratoric “Sfântul Ioan Gură de Aur”.
Festivalul – concurs, la care au participat elevi de liceu împărţiţi pe grupe de vârstă: (juniori- clasele a IX-a si a X-a ; seniori- clasele a XI-a si a XII-a), a reunit în faza finală premianţii fazelor judetene din Mehedinti si Dolj, respectiv locurile I, II si III de la fiecare secţiune.
Din judeţul Mehedinţi au participat:
- la sectiunea juniori: Gheorghe Alexandru din cadrul Liceului Teoretic „Gheorghe Ţiţeica”; Dănilă Elena din cadrul Liceului Pedagogic „Stefan Odobleja”si Ciolan Loredana din cadrul Liceului de Artă „ I. St. Paulian”.
- la sectiunea seniori: Nănuţi Mădălina, din cadrul Liceului Teoretic „Gheorghe Tiţeica”, Lulea Ioana din cadrul Liceului Pedagogic „Stefan Odobleja”si Safta Mihail Ionuţ din cadrul Liceului Teoretic „ Gheorghe Ţiţeica”.
La sfârsitul festivalului juriul a deliberat câstigatorii primelor trei locuri la ambele secţiuni după cum urmează:
La sectiunea juniori, locul I a fost câstigat de Alexandra - Maria Săndulescu de la Liceul „Traian Vuia” din Craiova, urmată pe locul II de Dana - Cristina Stoica de la Liceul „Henri Coandă” din Craiova si pe locul III, de Elena Dănilă de la Liceul Pedagogic „Stefan Odobleja” din Drobeta Turnu Severin.
La seniori, locul I a fost câstigat de Ioana Lulea de la Liceul Pedagogic „Stefan Odobleja” din Drobeta Turnu Severin, locul II de Mădălina Nănuţi de la Liceul „Gheorghe Ţiţeica” din Drobeta Turnu Severin, iar pe locul III s-a clasat Claudia Suliman de la Liceul „Tudor Arghezi” din Craiova.
Ocupantii premiilor I au primit câte un sejur într-o tabără scolară care va fi organizată în vacanta de vară la Mânăstirea Tismana, iar ocupanţii locurilor II si III au fost răsplătiţi cu premii constând în sume de bani si diferite obiecte. Premiile au fost acordate de către Fundaţia „Cuvântul care zideste” si Casa de cultură „Traian Demetrescu” din Craiova.
Festivitatea de premiere a fost onorată de prezenţa PS Nicodim, Episcopului Severinului si Strehaiei si a PS Gurie Gorjeanul, Episcop Vicar al Arhiepiscopiei Craiovei, care au înmânat premiile elevilor câstigători.
Temele alese si prezentate de elevi de-a lungul acestui festival au fost dintre cele mai diverse: de ce este crucea cel mai mare simbol al credintei noastre?; despre dragostea crestină; jertfa lui Hristos, model pentru noi crestinii; cum poate fi cultivată smerenia în societatea în care trăim?; cât de importantă este credinţa în prevenirea violentei în scoli?; care este rolul femeii în societate?; ce ne dă putere să facem lucruri bune, să trecem peste probleme, să spunem ,,Nu" atunci când asta simţim? etc.
De asemenea, în cadrul festivalului elevii au avut posibilitatea să vorbească deschis despre credinta, religia si mostenirea lor crestină, întărindu-se astfel în'elegerea si aprecierea identităţii lor de crestini.