Miercuri, 02 Ianuarie 2019 00:48

Bucurie duhovnicească și tradiție la trecerea dintre ani la Catedrala Episcopală din Drobeta Turnu Severin

Publicat de
Evaluaţi acest articol
(2 voturi)

Cu binecuvântarea Preasfințitului Părinte Episcop Nicodim, în bisericile și mănăstirile din Eparhia Severinului și Strehaiei s-au săvârșit rugăciuni atât la momentul trecerii dintre ani cât și în dimineața zilei de 01 ianuarie, când Biserica l-a prăznuit pe Sfântul Vasile cel Mare.

La trecerea dintre ani s-a săvârșit Acatistul Domnului nostru Iisus Hristos, însoţit de rugăciuni de mulţumire pentru binefacerile primite în anul ce a trecut şi de rugăciuni la intrarea în noul an. La Catedrala Episcopală din Drobeta Turnu Severin, Slujba Acatistului a început în jurul orei 23.15 şi a fost oficiată de Preasfinţitul Părinte Nicodim, Episcopul Severinului şi Strehaiei. În mesajul transmis de ierarhul locului credincioșilor prezenți s-a adus ca exemplu viețuirea minunată a sfinților dar și a înaintașilor noștri, care întotdeauna au fost modele demne de urmat.

În dimineața zilei de 01 ianuarie, în biserici s-a oficiat Liturghia Sfântului Vasile cel Mare. La Catedrala Episcopală din Drobeta Turnu Severin, Sfânta Liturghie a fost săvârşită de ierarhul locului, Preasfinţitul Părinte Nicodim, împreună cu întregul sobor de preoţi şi diaconi ai sfântului lăcaş de cult.

La finalul Sfintei Liturghii Ierarhul mehedințenilor a pus la inimile celor prezenți cuvânt de învățătură vorbind despre faptul că Mântuitorul nostru Iisus Hristos respectat rânduielile bisericești, a fost tăiat imprejur în a opta zi, iar de aici "reținem dreptcredincioși că noi suntem îndatorați, cu toată evlavia să venim aici în Biserica lui Dumnezeu, să participăm cu rugăciunile noastre la tot ceea ce se petrece aici, Hristos vine, Duhul Sfânt transformă darurile de pâine și vin în Trupul și Sângele Mântuitorului, ne dă posibilitate să ne împărtășim, ne dă posibilitate să ni se șteargă păcatele spovedindu-ne, ne dă posibilitate să vorbim cu El, să-L chemăm în ajutor și Se oferă să ne ajute. Omenirea are nevoie astăzi de ajutorul lui Dumnezeu. Cât mai mulți să-l chemăm pe Dumnezeu nu numai acum la început de an ci pe tot parcursul vieții. Să-L chemăm să vină El cu Darul Său și să așeze toate spre binele nostru al tuturor și spre mântuirea noastră".

În fiecare an în ziua de 1 ianuarie Biserica noastră prăznuieşte pe lângă Praznicul Tăierii împrejur a Domnului nostru Iisus Hristos şi pe Sfântul Ierarh Vasile cel Mare, Arhiepiscopul din Cezareea Capadociei. De aceea, în această zi, în cinstea Sfântului Vasile cel Mare se săvârşeşte Liturghia care îi poartă numele. Liturghia Sfântului Vasile cel Mare se săvârşeşte de zece ori pe an: în Ajunul Crăciunului şi în cel al Bobotezei, în ziua de prăznuire a Sfântului Vasile cel Mare, pe 1 ianuarie, în primele cinci duminici din Postul Mare, în Joia Mare şi în Sâmbăta Mare.

La finalul Sfintei Liturghii s-a oficiat Slujba de Tedeum care se oficiaza in prima zi a anului nou.

Pentru a încununa momentele duhovniceşti deosebite trăite la început de an la Catedrala Episcopală, protopsalţii Catedralei au prezentat pe platoul din faţa Catedralei tradiţionalul Pluguşor, momentat gustat cu multă bucurie dar şi cu nostalgie de toţi cei prezenţi.

 

Foto-video: Marian Gherghinescu.

Citit 3523 ori Ultima modificare Miercuri, 02 Ianuarie 2019 12:39

Media

Cele mai citite articole

radiolumina logo

construimcatedrala.ro

 
« Decembrie 2022 »
Lun Marţi Mie Joi Vin Sâm Dum
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31  


patriarhia link

 
basilica link

 
radiotrinitas link

 
trinitastv link

ziarullumina link

adreseweb link

 


mbl live


mbl video


mbl youtube