La Mănăstirea „Sfânta Ana” din municipiul Orşova, joi, 12 ianuarie, manifestările au debutat la ora 10.00 cu Sfânta Liturghie săvârşită de Preasfinţitul Părinte Nicodim, Episcopul Severinului şi Strehaiei, și au continuat cu o slujbă de pomenire a poetului Mihai Eminescu, urmată de decernarea premiilor „Eminescu” şi „Pamfil Şeicaru” personalităţilor invitate din Mehedinţi, Gorj, Dolj, Vâlcea, Hunedoara, Cluj, Bucureşti, Baia Mare, Republica Moldova şi Serbia.
„Festivalului Internațional de Literatură Mihai Eminescu” a continuat la Palatul Culturii „Teodor Costescu” din Drobeta Turnu Severin în ziua de 13 ianuarie, începând cu ora 10.30.
Programul zilei a debutat printr-o deschidere festivă, urmată de corul „Kinonia” al Episcopiei Severinului şi Strehaiei care a susţinut un regal de cântece pe versuri de Mihai Eminescu, iar cei prezenţi au trăit la intensitate creaţiile muzicale româneşti.
Academicieni, profesori, istorici, oameni de ştiinţă, eminescologi şi preoţi au participat la această manifestare de mare amploare culturală de la Palatul Culturii „Teodor Costescu” din Drobeta Turnu Severin prin prezentarea lucrărilor ştiinţifice şi discursurilor omagiale dedicate lui Mihai Eminescu.
Au urmat şi alte momente culturale care au compus programul acestui eveniment: lansări de carte şi prezentări de reviste, precum şi acordarea premiilor „Eminescu”, „Porni Luceafărul” şi „Hyperion”.
Au fost susținuţi și premiaţi tinerii pasionaţi de poezie, literații de mâine, elevii talentați ai Liceului Traian. Festivalul s-a încheiat în stil autentic românesc în interpretarea tânărului talent Ziana Filofteia Bârdeanu.
Pentru încă un an severinenii au demonstrat că Mihai Eminescu este un reper al culturii române şi internaţionale, fapt dovedit şi de volumele aflate în patrimoniul Cabinetului de Manuscrise și Carte Rară a Bibliotecii Academiei Române, ce reunește zeci de traduceri în limbile franceză, italiană, engleză, germană, maghiară, spaniolă, poloneză, armeană și sârbă, realizate de traducători români și străini.