Sâmbătă, 01 Aprilie 2023 20:37

În Sala Mare a Palatului Culturii „Teodor Costescu” avut loc lansare volumelor „Oltenia Mănăstirilor – Istorie, iconografie şi arhitectură”

Publicat de
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

În ziua pomenirii Sfintei Cuvioase Maria Egipteanca, model de seamă pentru viaţa monahală din întreaga ortodoxie, la Palatul Culturii din Drobeta Turnu Severin a avut loc un eveniment de mare valoare culturală şi spirituală cu tema „Importanţa reperelor spirituale în societatea modernă”, prilejuit de lansarea volumelor „Oltenia Mănăstirilor – istorie, iconografie şi arhitectură” având ca autori pe Liana Carina Tătăranu şi Nicolae Coşniceru.

Evenimentul a fost organizat de Episcopia Severinului şi Strehaiei în parteneriat cu Editura Princeps Publishing, Consiliul Judeţean Mehedinţi şi Palatul Culturii „Teodor Costescu”.

De asemenea, trebuie menţionat faptul că aceste două volume au văzut lumina tiparului cu sprijinul firmei QFORT.

Ne-am bucurat de întâlnirea cu Preasfinţitul Părinte Nicodim, Episcopul Severinului şi Strehaiei, dl. Constantin-Alin Isuf, Prefectul Judeţului Mehedinţi, dl. Aladin Georgescu, Preşedintele Consiliului Judeţean Mehedinţi, precum şi cu alţi invitaţi de marcă.

În deschiderea evenimentului, corul „Kinonia” al Episcopiei Severinului și Strehaiei a interpretat câteva cântări psaltice pregătite pentru acest eveniment, menite să introducă pe cei prezenți în atmosfera de înaltă încărcătură emoțională a acestei manifestări culturale.

Au urmat discursurile şi prezentările invitaţilor: Preasfinţitul Părinte Nicodim, reprezentanţii din administraţia locală, editori şi autori.

Preasfinţitul Părinte Nicodim, Episcopul Severinului şi Strehaiei: „Sunt foarte bucuros de apariția celor două volume „Oltenia Mănăstirilor”, două volume în care au fost cuprinse și patru mănăstiri din județul Mehedinți, din Episcopia noastră, mănăstirile: Vodiţa, Topolnița, Strehaia și Gura Motrului.

Datorită importanței acestor două volume Înaltpreasfinţitul Irineu, Mitropolitul nostru, a propus să se continue cu al treilea, al patrulea și nu știu câte volume, pentru că Oltenia mai are încă multe, foarte multe biserici de valoare, biserici de mănăstire cu valoare spirituală şi culturală mare, însă și multe biserici de parohie.

Mă bucur, de asemenea, că aceste două volume de o înaltă ținută grafică şi științifică vor ajunge la îndemâna dumneavoastră, la îndemâna oltenilor care doresc să afle despre trecutul pământului acesta în care a binecuvântat Dumnezeu să ne naștem, să creștem și să ne ducem pașii vieții, să fim în acest pelerinaj de la leagăn la mormânt, cu o naștere din nou în Împărăția lui Dumnezeu unde dorim, prin mântuire, să ne petrecem viața veșnică.”

Domnul Constantin-Alin Isuf, Prefect al Judeţului Mehedinţi: „Volumele Oltenia Mănăstirilor”, pe care dumneavoastră le-ați adus în atenția noastră, au pe lângă importanța culturală, istorică, patrimonială şi o importanţă practică pentru județul nostru. Pentru că, așa cum ne-a prezentat Preasfinţitul Nicodim, parte dintre aceste mănăstiri care fac obiectul cercetării din aceste volume, se află pe teritoriul județului nostru și nu este un lucru lipsit de importanță. Pentru că acolo există istorie, există cultură, există tradiție, există patrimoniu şi este un mijloc foarte bun de a valorifica aceste posibilități. Așa cum fraţii noștri din Moldova, care au într-adevăr un patrimoniu impresionant, sunt în situația de a le valorifica, cred că și noi cu energie, cu răbdare, cu iscusință putem să facem același lucru și chiar să le introducem în zona turistică.”

Doamna Liana Carina Tătăranu, autor: „Nu mi-am imaginat până acum că voi scrie, sau la un moment dat ziceam că voi scrie când o să fiu la pensie, dacă o să ajung să fiu vreodată pensionară, și iată că am ajuns să scriu nu o carte, ci două volume și călătoria va continua, așa cum vă spuneam, inclusiv aici în Mehedinți.

Vreau să mulțumesc și echipei editoriale care a fost extraordinară și a lucrat ca această carte să arate în acest în acest fel și din punct de vedere grafic, fotografiile, punerea în pagină și așa mai departe.

În egală măsură vreau să mulțumesc Preasfințitului Nicodim pentru sprijinul pe care ni l-a dat pentru aceste sfinte lăcaşe de cult din județul Mehedinți.

Oltenia Mănăstirilor este în primul rând despre ctitori, este despre meșterii care le-au construit, este despre zugravii de subțire aşa cum le spune Olga Greceanu pictorilor bisericești, este despre cei care au viețuit în aceste sfintele lăcaşe de-a lungul secolelor și este despre ceea ce reprezintă aceste mănăstiri pentru poporul nostru de-a lungul istoriei. Este suflet, este pasiunea pe care sper să o simțiți în momentul în care citiți sau răsfoiți această carte.”

Domnul Nicolae Coşniceru, autor(fotograf): „M-am implicat în acest proiect și am vrut să fac acest lucru fiind total diferit față de ceea ce făcusem în ultimii 20 de ani, tocmai pentru că îmi place foarte mult să experimentez, îmi place foarte mult să cunosc domenii noi, să cunosc locuri, să cunosc oameni. Acest proiect mi-a prilejuit ocazia să călătoresc în această parte a țării care este minunată, pe care o cunoșteam destul de puțin, recunosc acest lucru, iar în fiecare loc aveam un sentiment al apartenenței, pentru că mă simțeam foarte aproape datorită atmosferei, datorită vieții monahale.

Pe parcursul acestui proiect am avut posibilitatea să locuim în mănăstire, să participăm la viața mănăstirii, şi câștigul cel mai mare, dincolo de călătorie, a fost faptul că fiind în această atmosferă monahală, după ziua de lucru, petreceam seara la slujbă și fiind unul dintre foarte puțini auditori în afară de călugării și de preoții care cântau, în acea atmosferă clar-obscură cu cele câteva luminițe, vocile preoților, vocile călugărilor, rugăciunile și cântecele lor mă transpuneau într-o stare absolut minunată, o stare de un înalt nivel spiritual, era momentul în care conştientizai că Dumnezeu este lângă tine.”

*******

Această carte vorbește în primul rând despre așezămintele spirituale ortodoxe în care monahii și monahiile și-au dus și continuă și în zilele de astăzi să își ducă traiul – mănăstirile. Însă viața monahală nu a însemnat dintotdeauna o agregare de persoane care împărtășesc aceleași credințe și valori sub forma unei orânduieli prestabilite, conforme unei anume confesiuni. Cele mai vechi așezăminte izolate din spațiul românesc nord-dunărean au fost datate în jurul secolului XI, ceea ce înseamnă că asceții își duceau traiul cu mult înaintea acestei perioade. Și în prezent există pustnici care se ascund de oameni sau practică legământul tăcerii, la fel cum există călugări care duc o viață de obște (în comunitate) în mănăstiri oblăduite și orânduite după tipicul Bisericii Ortodoxe.

Citit 665 ori Ultima modificare Sâmbătă, 01 Aprilie 2023 23:31

Cele mai citite articole

radiolumina logo

construimcatedrala.ro

 
« Mai 2024 »
Lun Marţi Mie Joi Vin Sâm Dum
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    


patriarhia link

 
basilica link

 
radiotrinitas link

 
trinitastv link

ziarullumina link

adreseweb link

 


mbl live


mbl video


mbl youtube