Imprimă această pagină
Vineri, 15 Martie 2019 09:35

Slujbe speciale în Săptămâna Duhovnicească la Catedrala Episcopală

Publicat de
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

În săptămâna duhovnicească la Catedrala Episcopală din Drobeta Turnu Severin au loc slujbe speciale. Canonul Sfântului Andrei Criteanul s-a citit în primele patru zile din săptămâna duhovnicească împărțit în patru stări, la Pavecernița Mare ce se săvârșește pe perioada Postului Mare.
Canonul Sfântului Andrei Criteanul se va citi integral miercuri în săptămâna a cincea a Postului Mare

La Catedrala Episcopală din Drobeta Turnu Severin în primele patru seri din Postul Mare a fost prezent la slujba Pavecerniței și a citit Canonul cel mare Preasfințitul Părinte Nicodim, Episcopul Severinului și Strehaiei.

De asemenea vineri în săptămâna duhovnicească precum și pe tot parcursul Postului Mare de la ora 16:00 se va săvârși Taina Sfântului Maslu de un sobor de șapte preoți și doi diaconi răspunsurile liturgice fiind date de cele două grupuri psaltice ale Catedralei. Vă așteptăm să fim în număr cât mai mare la rugăciune.

Cauzele deprimării şi descurajării oamenilor de multe ori sunt bolile, iar acestea nu pot fi învinse numai cu mijloace omeneşti şi mai mult decât atât, unele boli nu sunt altceva decât o consecinţă a propriilor noastre păcate. Poate ne întrebăm cum întăreşte sau dacă vindecă Dumnezeu pe cei bolnavi şi cum anume? Dumnezeu îşi manifestă iubirea şi mila Sa faţă de cei suferinzi prin Taina Sfântului Maslu, de aceea în toate rugăciunile slujbei se invocă mila lui Dumnezeu, iar Dumnezeu este în aceste rugăciuni Doctorul Cel plin de milă.

Taina Sfântului Maslu, este slujba prin care Biserica se roagă pentru cei bolnavi, dăruindu-le harul tămăduirii, al iertării păcatelor prin ungerea cu untdelemn sfinţit însoţită de rugăciunea preoţilor (Pr. Prof. Dr. Dumitru Stăniloae, „Dogmatică”, vol III).

Denumirea de maslu este de origine slavă: „maslo” care înseamnă „untdelemn”, dar se mai foloseşte denumirea de „eleoungere” - „ungere cu untdelemn”.

Epistola Sfântului Apostol Iacob este cea care atestă originea practică a Tainei Sfântului Maslu, atunci când Apostolul vorbeşte de vindecarea celor bolnavi prin „rugăciunea credinţei”: „De este cineva bolnav să cheme preoţii Bisericii şi să se roage pentru el, ungându-l cu untdelemn în numele Domnului. Şi rugăciunea credinţei va mântui pe cel bolnav şi-l va ridica pe el Domnul, iar de va fi făcut păcate se vor ierta lui” (Iac.5, 15). Înţelegem prin aceste cuvinte că vindecarea bolnavului constă în credinţa sa în Dumnezeu, unită cu rugăciunea preoţilor şi chiar faptul că bolnavul cheamă preoţii să se roage pentru el implică credinţa lui în lucrarea lui Dumnezeu, „Doctorul sufletelor și al trupurilor”, prin aceasta făcând-o lucrare a Harului lui Dumnezeu cu scopul de a-l vindeca (sufletește și trupește) și întări pe om.

 

Citit 3681 ori Ultima modificare Vineri, 15 Martie 2019 09:50

Galerie de imagini