Imprimă această pagină
Miercuri, 28 Februarie 2018 10:43

Slujbă arhierească de 1 martie la Mănăstirea Topolnița Recomandat

Publicat de
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

În fiecare an, în ziua de 1 martie, la mănăstirea mehedințeană Topolnița se săvârșește o slujbă cu totul deosebită. Cu acest prilej, chinovia de pe apa Topolniței devine, în prag de primăvară, loc de pelerinaj și de rugăciune. Astfel, sute de creștini își vor îndrepta paşii spre sfântul așezământ monahal pentru a participa la tradiţionala slujbă.

Cei ce se vor învrednici a fi prezenți în această zi la ctitoria Sfântului Nicodim cel Sfințit de la Tismana, vor putea trăi momente unice de rugăciune. În mijlocul obștii călugărești va fi prezent ierarhul locului, Preasfințitul Părinte Nicodim, Episcopul Severinului și Strehaiei, care va săvârși Sfânta Liturghie împreună cu un sobor de ieromonahi, preoți și diaconi.

După Sfânta Liturghie se va oficia slujba de sfinţire a apei şi binecuvântarea seminţelor ce vor fi sădite anul acesta. Rânduiala datează din anul 1943 şi a fost stabilită de ieromonahul Graţian Rădac.

“Pelerinajul a luat fiinţă când aici păstorea şi conducea turma călugărească părintele stareţ Graţian Rădac. Mutarea părintelui stareţ în veşnicia lui Dumnezeu, s-a întâmplat chiar în ziua de 1 martie, în anul 1990. Ori de câte ori ne aflăm în ziua de 1 martie, ne ducem cu gândul la cei care s-au rugat și s-au nevoit la Mănăstirea Topolniţa şi ne-au lăsat o tradiţie vrednică de urmat” ne-a mărturisit părintele Arhimandrit Pavel Nicolăescu, stareţul mănăstirii Topolniţa.

 

Citit 5326 ori