Joi, 16 August 2018 21:39

Sfinţii Martiri Brâncoveni, prăznuiţi la Mănăstirea Hurezi

Publicat de
Evaluaţi acest articol
(2 voturi)

La hramul Mănăstirii Hurezi, joi, 16 august 2018, Sfânta Liturghie a fost săvârșită de către Înaltpreasfințitului Părinte Dr. Irineu Arhiepiscop al Craiovei și Mitropolitul Olteniei, împreună cu Înaltpreasfințitul Părinte Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, Înaltpreasfințitul Părinte Varsanufie, Arhiepiscopul Râmnicului, și Preasfințiții Părinți: Nicodim, Episcopul Severinului și Strehaiei, Andrei, Episcopul Covasnei și Harghitei, Siluan, Episcopul Ortodox Român al Ungariei și Locțiitor al Episcopiei Dacia Felix, și Paisie Lugojanul, Episcop Vicar al Arhiepiscopiei Timișoarei.

În cuvântul de învățătură împărtășit obștii monahale, preoților și pelerinilor prezenți, Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Dr. Irineu a accentuat faptul că „Sărbătoarea Sfinților Mucenici Brâncoveni: Constantin Vodă, Constantin, Ștefan, Radu, Matei și Sfetnicul Ianache, ne reunește pe toți în această mănăstire, ctitoria lor, după Praznicul Adormirii Maicii Domnului. Acești sfinți au fost foarte legați de cinstirea Preasfintei Născătoarei de Dumnezeu. Dumnezeu a rânduit ca sfârșitul lor din lumea aceasta să fie în ziua acestei prăznuiri, nu ca și cum ar întuneca cinstirea Maicii Domnului prin sângele lor, prin tristețea morții lor, ci au înnobilat și mai mult această prăznuire a Maicii Domnului întrucât sufletele lor au fost date în mâna lui Dumnezeu, iar Mântuitorul Hristos, Cel Care a primit sufletul Preacuratei Sale Maici și a înfiat-o și a ridicat-o la ceruri, Acela a primit și sufletele sfinților martiri și i-a așezat în ceata mucenicilor, mărturisitorilor lui Dumnezeu, în lumea aceasta și în ceruri”.

Înaltpreasfinţia Sa a subliniat vocația mărturisitoare a Sfinților Brâncoveni, actualitatea vieții acestora ca pildă de urmat în societatea actuală: „Sfinții Martiri sunt împreună cu Mântuitorul Hristos pentru că mărturisirea lor, cuvintele pe care le-au rostit în momentul acela, că sunt creștini, acelea sunt cuvintele Duhului. Sfinții Matiri Brâncoveni sunt modele de unitate națională, modele de învățătură, de viețuire, de frățietate, pentru că avem nevoie, în aceste timpuri, de mai multă iubire, mai multă frățietate, mai multă înțelegere. Cu Sfinții Martiri Brâncoveni suntem întotdeauna ocrotiți de Dumnezeu, pentru că ei, împreună cu toți Sfinții români, se roagă pentru poporul acesta”.

În încheiere, Înaltpreasfințitul Părinte Varsanufie, Arhiepiscopul Râmnicului, a mulțumit Înaltpreasfințitului Părinte Dr. Irineu și celorlalți ierarhi care au participat la hramul Mănăstirii Hurezi, autorităților centrale și locale, preoților, monahilor, monahiilor și închinătorilor prezenți la Sărbătoarea Sfinților Martiri Brâncoveni.

Sursa: arhiepiscopiaramnicului.ro

Citit 4742 ori Ultima modificare Joi, 16 August 2018 21:54

Cele mai citite articole

radiolumina logo

construimcatedrala.ro

 
« Martie 2024 »
Lun Marţi Mie Joi Vin Sâm Dum
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31


patriarhia link

 
basilica link

 
radiotrinitas link

 
trinitastv link

ziarullumina link

adreseweb link

 


mbl live


mbl video


mbl youtube