Vineri, 17 Aprilie 2020 20:13

Rânduielile Săptămânii Pătimirilor Domnului la Catedrala Episcopală din Drobeta Turnu Severin

Publicat de
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

În săptămâna Sfintelor Pătimiri ale Domnului nostru Iisus Hristos la Catedrala Episcopală din Drobeta Turnu Severin au avut loc mai multe rânduieli specifice acestei săptămâni.

 

Astfel începând din seara Duminicii Floriilor s-au săvârsit la ceas de seara Deniile, iar în primele trei zile din săptămâna Pătimirilor, Preasfințitul Părinte Nicodim Episcopul Severinului și Strehaiei a slujit Liturghia Darurilor mai înainte Sfințite.

Joi dimineață s-a săvârșit Sfânta Liturghie a Sfântului Vasile cel Mare unită cu Vecernia tot de către Preasfințitul Părinte Nicodim care a citit la final rugăciuni pentru izbăvirea de bolo molipsitoare. În cadrul Sfintei și Dumnezeieștii Liturghii a avut loc rânduiala scoaterii Sfântului Agneț din cere se va pregăti împărtășania de peste an, precum și rânduiala sfințirii pâinii numită în popor „Paști”, care anul acesta a fost sfințită mai devreme pentru a fi distribuită credincioșilor de către preoți însoțiți de voluntari, în contextul pandemiei actuale, în zilele de vineri și sâmbătă conform acordului dintre Ministerul Afacerilor Interne și Biserica Ortodoxă Română.

Joi seara a fost săvârșită de către Preasfințitul Părinte Nicodim împreună cu slujitorii Catedralei Episcopale, slujba Sfintelor și Mântuitoarelor Pătimiri ale Domnului nostru Iisus Hristos. La aceasta Denie s-au citit cele douăsprezece Evanghelii și s-a săvârșit procesiunea scoaterii Sfintei Cruci în mijlocul Bisericii. Denia a fost transmisă video, în direct, pe paginile de facebook Episcopia Severinului și Strehaiei, Radio Lumina, Catedrala Învierea Domnului și Sfântul Mare Mucenic Gheorghe și audio pe postul de Radio Lumina.

De asemenea Vineri dimineață s-au săvârșit Ceasurile Împărătești și Vecernia din Vinerea Mare în cadrul căreia s-a scos Sfântul Epitaf în mijlocul Bisericii.

În Vinerea Mare începând cu orele 18:00, soborul Sfintei Catedrale în frunte cu Preasfințitul Părinte Nicodim au săvârșit Denia Prohodului Domnului nostru Iisus Hristos. Slujitorii, în jurul sfântului Epitaf precum și cele doua grupuri psaltice ale Catedralei, au psalmodiat alternativ cele 176 de strofe ale Prohodului Domnului alcătuite de Sfântul Ioan Damaschin, împărțite în trei stări. Și această Denie a fost transmisă video pe paginile de facebook amintite, precum și pe postul de Radio Lumina.

Toate aceste slujbe au fost săvârșite fără participarea credincioșilor având în vedere actuala stare de urgență.

În ziua de sâmbătă dimineața se va săvârși Liturghia Sfântului Vasile cel Mare unită cu Vecernia.

Sâmbătă seara la orele 23:00, Sfânta Lumină adusă de la Ierusalim va ajunge la Catedrala Episcopală din Drobeta Turnu Severin, iar de aici va fi dusă de către preoții din parohiile Episcopiei Severinului, tuturor credincioșilor din județul Mehedinți. Sfânta Lumină va fi împărțită credincioșilor în dimineața zilei de Duminică 19 aprilie.

Citit 1540 ori Ultima modificare Vineri, 17 Aprilie 2020 20:29

Cele mai citite articole

radiolumina logo

construimcatedrala.ro

 
« Martie 2024 »
Lun Marţi Mie Joi Vin Sâm Dum
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31


patriarhia link

 
basilica link

 
radiotrinitas link

 
trinitastv link

ziarullumina link

adreseweb link

 


mbl live


mbl video


mbl youtube