Imprimă această pagină
Joi, 28 Mai 2020 23:54

Liturghie Arhierească la biserica din Prejna, ctitorie a lui Tudor Vladimirescu

Publicat de
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Sâmbătă, 30 mai, Chirirahul Episcopiei Severinului şi Strehaiei - Preasfinţitul Nicodim, va săvârşi Sfânta Liturghie în satul Prejna la biserica ctitorită de Tudor Vladimirescu.

După Sfânta Liturghie va fi săvârşită slujba parastasului pentru vrednicul de pomenire conducător al revoluţiei de la 1821.

Trebuie menţionat faptul că anul acesta se împlinesc 199 de ani de la revoluţia lui Tudor Vladimirescu, personalitate care s-a legat în chip deosebit de meleagurile mehedinţene. Tudor avea rude în neamul Dunceştilor din Prejna şi acesta este motivul pentru care a ctitorit o biserică aici.

Ctitorită în anul 1808 şi aşezată sub ocrotirea Adormirii Maicii Domnului,  biserica a fost clădită din lemn şi zugrăvită cu cheltuiala lui Tudor Vladimirescu. Mai târziu, la 1859, în timpul lui Cuza Vodă, locuitorii Prejnei, au ridicat ziduri noi, de cărămidă. Chiar dacă la sfântul lăcaş s-a mai intervenit în decursul timpului, acesta a fost păstrat aşa cum l-a ctitorit Tudor Vladimirescu şi Gheorghe Duncea.

Citit 296 ori