Miercuri, 17 Iulie 2019 15:41

Hramul de vară al mănăstirii Baia de Aramă

Publicat de
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Mănăstirea Sfinţii Voievozi – Baia de Aramă, din judeţul Mehedinţi, și-a prăznuit miercuri, 17 iulie 2019, cel de-al doilea hram. Lăcaşul de cult este ocrotit şi de Sfânta Mare Muceniţă Marina (cinstită în fiecare an la data de 17 iulie). Cu acest prilej, Preasfinţitul Părinte Nicodim, Episcopul Severinului şi Strehaiei, a oficiat Sfânta Liturghie, fiind înconjurat de un ales sobor de preoți și diaconi. În cadrul Sfintei Liturghii, părintele ieromaonah Serafim Leitan a fost instalat preot slujitor și a fost hirotesit Protosinghel.

Mănăstirea Baia de Aramă, situată în partea de nord-vest a Olteniei, în Podișul Mehedinți, se adăpostește într-o depresiune mică, fiind înconjurată de dealurile Dochiciu, Dealul-Mare și Cornet, comunicând prin șoselele naționale cu Târgu Jiu, Motru, Strehaia, Drobeta Turnu Severin, precum și cu stațiunile Băile Herculane și Bala. Aceasta și-a început activitatea încă din anul 1703, iar biserica mănăstirii păstrează integral pictura originară, executată din pridvor până în altar în tehnica a fresco. Pictura este specifică decorațiunii interioare de sfârșit de secol XVII, începutul secolului XVIII din teritoriul românesc aflat între Carpații Meridionali și Dunăre.

Funcționând inițial ca mănăstire de calugari, Mănăstirea Baia de Aramă a fost reinstaurată prin decizia Sinodului Metropolitan în 2008, când s-a aprobat reînființarea Mănăstirii Sfinții Voievozi din orașul Baia de Aramă, ca mănăstire de călugărițe, sub jurisdicția Episcopiei Severinului și Strehaiei, și având ca stareță pe monahia Mihaela Păiuș.

***

Sfânta Marina, originară din Antiohia Pisidiei, era unică fiică a preotului păgân Edisie. După ce i-a murit mama, tatăl său a încredinţat-o spre creştere unei femei. La vârstă de 12 ani, Marina a învăţat credinţă în Hristos de la creştinii din localitatea natală luând hotărârea de a rămâne fecioara şi de a-şi închină toată viaţă lui Hristos Domnul. Sfânta Marina şi-a petrecut astfel viaţa în rugăciune până la cincisprezece ani, când a fost pârâtă dregătorului cetăţii. Acesta a arestat-o şi, văzând cât e de frumoasă, a cerut-o de soţie. Ea nu a acceptat şi atunci a supus-o la chinuri. Însă pentru credinţă ei trupul i-a rămas nevătămat, prin harul Domnului.

Sfânta Muceniță s-a rugat lui Hristos să primească botezul muceniciei, aşa cum l-au primit mucenicii din veac. Atunci dregătorul a poruncit să i se taie capul şi aşa a trecut la cele veşnice Sfânta Mare Mucenita Marina. Pătimirile ei au fost relatate de către Teotim, un martor ocular care, potrivit Sinaxarului, „a privit la toate muncile ei şi s-a învrednicit a fi văzător al acelor vedenii, care i s-au descoperit sfintei”.

Citit 4751 ori Ultima modificare Miercuri, 17 Iulie 2019 19:03

Cele mai citite articole

radiolumina logo

construimcatedrala.ro

 
« Martie 2024 »
Lun Marţi Mie Joi Vin Sâm Dum
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31


patriarhia link

 
basilica link

 
radiotrinitas link

 
trinitastv link

ziarullumina link

adreseweb link

 


mbl live


mbl video


mbl youtube