Imprimă această pagină
Sâmbătă, 28 Decembrie 2019 01:29

Corul Kinonia al Episcopiei Severinului și Strehaiei a încheiat periplul colindelor de anul acesta

Publicat de
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Vineri, 27 decembrie 2019, când Biserica Ortodoxă Română prăznuiește pe Sfântul Arhidiacon Ștefan, corul Kinonia al Episcopiei Severinului şi Strehaiei a încheiat periplul său de colinde, printr-un concert susținut la Biserica cu hramul Sfântul Nicolae din Parohia Orşova Sud.

Aici, an de an, părintele paroh Iulian Nedelcu, organizează o serie de manifes­tări cu prilejul Praznicului Naşterii Domnului la care participă mulțime mare de popor drept credincios din municipiul Orșova.

Sărbătoarea a fost încununată prin prezența Preasfințitului Părinte Nicodim, Episcopul Severinului și Strehaiei, care a săvârșit Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie, înconjurat fiind de un ales sobor de preoți și diaconi, iar răspunsurile liturgice au fost date de către Grupul Psaltic ,,Sf. Cuv. Nicodim de la Tismana" al Catedralei Episcopale din Drobeta Turnu-Severin .

În cadrul Sfintei Liturghii, tânărul teolog Elvis - Marian Giurgi a fost hirotonit diacon pe seama parohiei Severinești, protopopiatul Baia de Aramă, județul Mehedinți.

În cuvântul de învățătură rostit, ierarhul mehedințean a prezentat viața și martiriul Sfântului Arhidiacon Ștefan. 

Parohia Orșova Sud este inițiatoarea ma­nifestărilor prilejuite anual de Ruga orșoveană iar în preajma Cră­ciunului, în fiecare an, în a treia zi de Crăciun aici poposește Pă­rintele Episcop Nicodim însoțit de membrii corului Kinonia.

Corul bărbătesc Kinonia, condus de arhid. Iulian Pruiu, a luat fiinţă în anul 2005 şi de atunci susţine anual concerte în Drobeta Tr. Severin şi în alte localităţi din ţară, cu ocazia celor două mari sărbători, Naşterea şi Învierea Domnului nostru Iisus Hristos, precum şi a altor evenimente culturale. Ansamblul are în compo­nenţa sa 25 de corişti angajaţi ai Centrului Eparhial al Episcopiei Severinului şi Strehaiei, clerici şi mireni, mulţi dintre ei absolvenţi ai Universităţii Naţionale de Muzică din Bucureşti. Corul Kinonia abordează un repertoriu variat: creații corale religioase, populare şi patriotice, dar şi cântece populare autentice din judeţul Mehedinţi. Unul dintre obiectivele corului este redescoperirea cântecelor şi a vechilor tradiţii populare şi în mod special a cântului şi repertoriului bisericesc de tradiție bizantină, prin punerea în valoare a cântărilor psaltice ale marilor protopsalţi români.

Citit 2190 ori Ultima modificare Sâmbătă, 28 Decembrie 2019 01:34

Galerie de imagini