Marți, 23 Ianuarie 2018 12:44

24 ianuarie - Spectacol folcloric extraordinar susținut de Corul ”Kinonia” și Orchestra "Lăutarii Mehedințiului"

Publicat de
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Românii de pretutindeni aniversează în ziua de 24 ianuarie 2018, 159 de ani de la Unirea Principatelor Române. An de an, ziua de 24 ianuarie devine prilej de a rememora un fragment important al istoriei românilor, cel al Unirii Principatelor.

Ziua Unirii Principatelor va fi sărbătorită și în Drobeta Turnu Severin printr-un eveniment cultural susţinut în în sala mare a Palatului Culturii, începând cu orele 19.00. Evenimentul este organizat de Primăria orașului nostru în colaborare cu Palatul Culturii “Theodor Costescu” şi Episcopia Severinului şi Strehaiei.

Concertul este susţinut de îndrăgiţii solişti vocali Ana-Maria Oprişan, Ionuţ Iovănel, Iazmina Iova, Andreea Mihuţescu, Corina Huza, acompaniaţi de Orchestra „Lăutarii Mehedinţiului”, condusă de maestrul Nicolae Drăghia, alături de corul ”Kinonia” al Episcopiei Severinului şi Strehaiei.

Invitata specială a evenimentului este cunoscuta interpretă de muzică populară Mariana Ionescu Căpitănescu.

*

La Iaşi, în 5/17 ianuarie 1859 Adunarea electivă a Moldovei, prezidată de mitropolitul Moldovei Sofronie Miclescu, l-a ales Domnitor pe Alexandru Ioan Cuza. Apoi, la București, în dimineaţa zilei de 24 ianuarie 1859, după participarea tuturor deputaţilor la slujba de Te-Deum oficiată în actuala Catedrală patriarhală, Adunarea electivă a fost deschisă la orele 11.00 sub preşedinţia Mitropolitului Nifon al Ţării Româneşti. Lucrările Adunării Elective a Ţării Româneşti s-au desfăşurat pe Dealul Mitropoliei, în clădirea aflată lângă Catedrala Patriarhală. În cadrul şedinţei, la propunerea lui Vasile Boerescu, a fost ales în unanimitate domn Alexandru Ioan Cuza, deja ales domn al Moldovei din 5 ianuarie 1859, înfăptuind astfel Unirea celor două Principate Române.

 De atunci, an de an, ziua de 24 Ianuarie a fost sărbătorită de naţiunea română, fiind considerată una dintre datele de referinţă ale istoriei noastre. La realizarea Unirii au contribuit şi mulți slujitori ai Bisericii. De pildă, mitropoliți Nifon al Ţarii Româneşti şi Sofronie Miclescu al Moldovei au fost preşedinţi ai Divanurilor Ad-Hoc convocate în toamna anului 1857 la Bucureşti şi Iaşi, iar în acestea au fost aleşi şi reprezentanţi ai mănăstirilor şi ai preoţilor de mir de la fiecare eparhie, cei mai mulţi exprimându-şi dorinţa de a se realiza unirea celor două ţări. Lucrările Adunărilor elective care l-au ales ca domnitor pe Alexandru Ioan Cuza au fost prezidate tot de cei doi mitropoliţi. Unii slujitori ai Bisericii au rnilitat prin scrisul lor pentru Unirea Principatelor (Neofit Scriban, Melchisedec Ştefănescu, Iosafat Snagoveanul, Grigorie Musceleanu ş.a.)

 

Citit 5412 ori

Cele mai citite articole

radiolumina logo

construimcatedrala.ro

 
« Martie 2024 »
Lun Marţi Mie Joi Vin Sâm Dum
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31


patriarhia link

 
basilica link

 
radiotrinitas link

 
trinitastv link

ziarullumina link

adreseweb link

 


mbl live


mbl video


mbl youtube