Vineri, 15 Noiembrie 2019 08:43

În Duminica a XXVI-a după Rusalii, pe 17 noiembrie, începând cu ora 9.00, credincioşii parohiei mehedinţene Baloteşti vor primi în mijlocul lor pe Întâistătătorul Eparhiei Severinului şi Strehaiei, Preasfinţitul Părinte Nicodim.

Miercuri, 13 Noiembrie 2019 17:32

Biserica Ortodoxă a prăznuit astăzi 13 noiembrie, pe Sfântul Ioan Gură de Aur reprezentantul cel mai de seamă al artei oratorice şi elocinţei creştine.

Marți, 12 Noiembrie 2019 09:35

Biserica Ortodoxă prăznuieşte miercuri, 13 noiembrie, pe Sfântul Ioan Gură de Aur (Hrisostom), reprezentantul cel mai de seamă al artei oratorice şi elocinţei creştine. Fiind unul dintre cei trei mari Sfinţi Ierarhi ai Bisericii Ortodoxe, serbaţi împreună la 30 ianuarie, Sfântul Ioan Hrisostom a fost luat ca ocrotitor de foarte multe lăcaşuri de cult. Între acestea se numără şi biserica severineană de pe Calea Târgu Jiului, care îşi serbează patronul spiritual.

Duminică, 10 Noiembrie 2019 15:27

În duminica a XXV-a după Rusalii, Prea Sfinţitul Părinte Nicodim a slujit Sfânta Liturghie în biserica cu hramul "Naşterea Maicii Domnului" din parohia Jidoştiţa, protopopiatul Drobeta Turnu Severin.

Vineri, 08 Noiembrie 2019 15:32

Biserica Ortodoxă a serbat pe 8 noiembrie pe Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavril, unul dintre cele mai importante praznice închinate puterilor cereşti. Cu acest prilej, în lăcaşurile de cult de pretutindeni a fost oficiată Dumnezeiasca Liturghie a Sfântului Ioan Gură de Aur, ca un prinos de mulţumire adus Cetelor Îngereşti.

Miercuri, 06 Noiembrie 2019 10:31

În duminica a XXV-a după Rusalii Prea Sfinţitul Părinte Nicodim va sluji Sfânta Liturghie în biserica cu hramul "Naşterea Maicii Domnului" din parohia Jidoştiţa, protopopiatul Drobeta Turnu Severin.

Miercuri, 06 Noiembrie 2019 10:28

Biserica Ortodoxă serbează pe 8 noiembrie pe Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavril, unul dintre cele mai importante praznice închinate puterilor cereşti. Cu acest prilej, în lăcaşurile de cult de pretutindeni se va oficia Dumnezeiasca Liturghie a Sfântului Ioan Gură de Aur, ca un prinos de mulţumire adus Cetelor Îngereşti.

Marți, 05 Noiembrie 2019 09:56

În seara de 8 noiembrie, în Catedrala Episcopală din Dr.Tr.Severin, după slujba vecerniei, Paraclisului Sfântului Nectarie de la Eghina va lua locul obişnuitului Acatist.

Vineri, 01 Noiembrie 2019 10:11

Drept-slăvitorii creștini severineni sunt chemați la rugăciune și comuniune în duminica a XXII-a după Rusalii, când în Biserica Ortodoxă se citeşte evanghelia de la Luca cap.XVI v.19-31, în care este redată pilda "Bogatului nemilostiv şi a săracului Lazăr". La Catedrala Episcopală din Drobeta Turnu Severin va avea loc un deosebit ceremonial religios, încununat de prezența și binecuvântarea ierarhului locului în mijlocul credincioșilor.

Duminică, 27 Octombrie 2019 21:57

Sărbătoarea Ocrotitorului ceresc al Cetăţii Bucureştilor a culminat duminică, 27 octombrie 2019, cu săvârşirea Sfintei Liturghii în Altarul de vară al Catedralei Patriarhale de către Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, împreună cu un sobor de 41 de ierarhi români şi străini printre care s-a numărat şi Preasfinţitul Părinte Nicodim. Mii de credincioși din întreaga ţară au avut posibilitatea în timpul zilelor de pelerinaj să se ­închine la moaștele Sfântului Cuvios Dimitrie cel Nou, Ocrotitorul Bucureştilor, ale Sfintei Muceniţe Filofteia de la Curtea de Argeş şi ale Sfântului Ierarh Dionisie, Episcopul ­ Cetăţii Albe-Ismail, aduse anul acesta în ­Capitală.

Vineri, 25 Octombrie 2019 20:56

După închinarea la Locurile Sfinte, care ne-a oferit sentimentul profund al unei călătorii în timp până ce am devenit contemporani cu momentele când picioarele Mântuitorului atingeau aievea aceste meleaguri, pașii pelerinilor, în frunte cu Preasfinţitul Părinte Nicodim, s-au îndreptat spre teritoriul Iordaniei pentru a vizita splendidele ruine ale vechii capitale nabateene, Petra, Muntele Nebo și orașului Madaba unde în 1896, în urma construirii noului sat printre ruine, au fost găsite uitatele mozaicuri realizate în secolul al VI-lea. Renumită este unica hartă a Pământului Sfânt în Biserica Ortodoxă grecească a Sfântului Gheorghe.

Joi, 24 Octombrie 2019 09:41

Preasfinţitul Episcop Nicodim va participa şi în acest an la sărbătoarea Sfântului Cuvios Dimitrie cel Nou, Ocrotitorul Bucureştilor. Duminică, 27 octombrie, începând cu ora 9.00, la Altarul de vară, lângă Catedrala patriarhală, va fi săvârşită Sfânta Liturghie de către Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române împreună cu un sobor de ierarhi membri ai Sfântului Sinod, ierarhii străini delegaţi ai Bisericilor Ortodoxe surori şi ierarhii români prezenți la hram, preoţi şi diaconi.

Joi, 24 Octombrie 2019 09:27

Câteva mii de credincioşi sunt aşteptaţi să participe şi anul acesta la sărbătoarea Ocrotitorului spiritual al municipiului Craiova şi al Catedralei mitropolitane, Sfântul Mare Mucenic Dimitrie, Izvorâtorul de Mir. Şi în acest an, la hramul catedralei Mitropolitane participă şi ierarhul mehedinţenilor – Preasfinţitul Părinte Episcop Nicodim.

Miercuri, 23 Octombrie 2019 12:24

Cu binecuvântarea Preasfințitului Părinte Nicodim, Episcopul Severinului și Strehaiei, în perioada 18-22 octombrie 2019, o echipă din cadrul TrinitasTv, televiziunea Patriarhiei Române, a poposit și în Episcopia Severinului și Strehaiei pentru a filma câteva ediții ale emisiunii "Comori ale Ortodoxiei", realizată de Părintele Consilier Patriarhal, Florin Șerbănescu împreună cu Filip Scarlat, regizor și producător al acestei emisiuni.

Marți, 22 Octombrie 2019 00:15

Luni, 21 octombrie, a avut loc un eveniment important în parcursul grupului de pelerini, conduși de Preasfinţitul Părinte Nicodim, Episcopul Severinului și Strehaiei, în Țara Sfântă. Am avut deosebita bucurie duhovnicească de a fi primiți de Preafericitul Părinte Patriarh Teofil al III-lea al Ierusalimului şi al întregii Palestine care s-a arătat încântat de prezența noastră în Ierusalim. Primirea a fost una caldă și familiară, iar după un cuvânt de bun venit bogat în sfaturi duhovnicești a urmat un schimb de daruri între cei doi ierarhi. Totul a fost încununat de protopsalții Catedralei Episcopale din Drobeta Turnu Severin printr-un moment de cântare bizantină care a bucurat auditoriul.

La întâlnire au fost prezenți și superiorul aşezămintelor româneşti din Ţara Sfântă - părintele arhimandrit Teofil Anăstăsoaie, precum și părintele arhimandrit Ioan Meiu care a facilitat comunicarea dintre Patriarh și pelerini.

Fiecare pelerin din grupul nostru a primit din partea Părintelui Patriarh Teofil binecuvântare pentru un pelerinaj cu folos și în dar câte o icoană.

Duminică, 20 Octombrie 2019 17:14

Puțin obosiți după pelerinajul din timpul zilei ne-am apropiat de vechea cetate a Ierusalimului pentru a sluji Sfânta Liturghie în Biserica Mormântului. Am intrat cu emoție pe poarta lui Irod și după câțiva pași am ajuns la Fortăreața Antonia parcurgând apoi împreună cu Hristos „Via Crucis” pâna la Biserica Sfântului Mormânt. 

Trei arhierei, Mitropolitul Ioachim de Elenopois, Mitropolit Macarie de Lampsac și Preasfințitul Părinte Nicodim, Episcopul Severinului și Strehaiei, au săvârșit Sfânta Liturghie la altarul din Mormântul Domnului. Au fost înconjurați de un sobor format din preoții veniți cu grupurile de pelerini. Momentul rostirii rugăciunii Tatăl Nostru a fost unul înălțător, biserica răsunând într-un glas în limba română. 

Biserica Învierii din Ţara Sfântă, cel mai important monument al creştinătăţii, reprezintă un loc în care fiecare creştin visează să ajungă măcar o dată în timpul vieţii. Ierusalimul, oraşul celor trei mari religii - creştinism, iudaism, islam -, este locul unde Mântuitorul Iisus Hristos a fost răstignit şi a înviat şi adăposteşte un complex arhitectonic ridicat încă din primii ani de libertate religioasă a creştinilor

În prezent, Biserica Sfântului Mormânt este localizată în cartierul creştin al Sfintei Cetăţi şi cuprinde atât Mormântul Mântuitorului, cât şi Golgota, locul unde a fost răstignit. Pentru Biserica Sfântului Mormânt funcţionează regulamentul statu-quo, impus la 1757 şi reconfirmat la 1852, care stabileşte ordinea istorică şi ierarhică a celor şase confesiuni religioase care slujesc în lăcaş: ortodocşi, armeni, copţi, catolici, etiopieni şi sirieni ortodocşi. Planul complexului arhitectonic de la Sfântul Mormânt din Ierusalim cuprinde peste 20 de obiective sacre: Sfântul Mormânt, Piatra Îngerului, Golgota, Piatra Ungerii, Altarul femeilor, Altarul copt, Capela siriană, Altarul Sfintei Maria Magdalena, Capela Arătării, Biserica Învierii, Paraclisul Maicii Domnului, Altarul Sfântului Longhin sutaşul, Altarul împărţirii veşmintelor, Altarul Sfântului Grigorie Luminătorul, Peştera Sfintei Cruci, Altarul încoronării cu spini, Altarul lui Adam, Biserica Sfinţilor 40 de Mucenici, Biserica Sfântului Ioan Botezătorul, Biserica Sfântului Apostol Iacov şi Biserica patriarhului Avraam.

 

Marți, 15 Octombrie 2019 12:13

Anual, la 15 octombrie, este celebrată ziua internaţională a nevăzătorilor sau ziua bastonului alb, acesta din urmă fiind sprijinul de nădejde al persoanelor fără vedere.

Luni, 14 Octombrie 2019 18:13

Peste 30.000 de pelerini s-au rugat și au participat la Sfânta Liturghie oficiată în centrul Iașilor, culminându-se astfel sărbătoarea Sfintei Parascheva din acest an. Peste 100.000 de credincioși s-au închinat până acum la racla cu moaștele Cuvioasei, iar în această dimineață, 14 octombrie 2019, mii de pelerini au adus prinos de mulțumire la slujba săvârșită pe pietonalul Ștefan cel Mare.

Luni, 14 Octombrie 2019 17:55

Duminică, 13 octombrie, Preasfințitul Părinte Nicodim a slujit la Catedrala Mitopolitană din Iași.

Joi, 10 Octombrie 2019 13:12

În aceste zile, sute de pelerini sunt prezenți la Iași pentru a aduce cinstire Sfintei Cuvioase Parascheva, ocrotitoarea Moldovei. Manifestările dedicate sărbătorii hramului Sfintei Cuvioase Parascheva vor avea loc în perioada 11-15 octombrie. Alături de moaștele Sfintei Cuvioase Parascheva, vor fi aduse spre închinare și moaștele Sfântului Ierarh Spiridon, Episcopul Trimitundei, din Insula Corfu, Grecia.

Joi, 10 Octombrie 2019 13:08

Biserica din cartierul severinean Schela Nouă îşi serbează luni hramul. Părintele paroh Cosmin Eftimie Necşoiu face aleasă poftire enoriaşilor şi credincioşilor din tot oraşul spre a aduce prinos de mulţumire şi rugăciune către Cuvioasa ale cărei sfinte moaşte se află depuse în Catedrala Mitropolitană din Iaşi.

Joi, 10 Octombrie 2019 12:39

Duminică, 13 octombrie, Preasfințitul Părinte Nicodim va sluji la Catedrala Mitropolitană din Iași având alături un ales sobor de preoţi şi diaconi.

Miercuri, 09 Octombrie 2019 09:00

Mitropolitul Irineu al Olteniei şi Preasfinţitul Părinte Nicodim, Episcopul Severinului şi Strehaiei au coliturghisit luni, de ziua Sfinţilor Serghie şi Vah, în catedrala din Craiova, informează Mitropolia Olteniei.

Vineri, 04 Octombrie 2019 17:05

Vineri, 4 octombrie, în Episcopia Severinului și Strehaiei a avut loc consfătuirea anuală a profesorilor şi a tuturor cadrelor didactice care predau disciplina Religie în unităţile de învăţământ mehedinţene.

Vineri, 04 Octombrie 2019 10:52

În fiecare an, la 7 octombrie, Catedrala mitropolitană "Sfântul Mare Mucenic Dimitrie" din Craiova îmbracă haine de sărbătoare pentru a-i cinsti aşa cum se cuvine pe doi dintre ocrotitorii săi spirituali: Sfinţii Mari Mucenici Serghie şi Vah, ale căror moaşte se află depuse spre cinstire şi închinare în acest sfânt locaş. Sub purtarea de grijă a celor doi sfinţi mucenici vor avea loc în această zi şi festivităţile dedicate începutului noului an universitar teologic.

Vineri, 04 Octombrie 2019 10:50

Duminica a XX-a după Rusalii va fi un prilej de bucurie duhovnicească pentru credincioșii severineni. Slujba Sfintei Liturghii a Sfântului Ioan Gură de Aur va fi oficiată în Catedrala Episcopală de către Preasfințitul Părinte Nicodim, Episcopul Severinului și Strehaiei, alături de soborul de preoți și diaconi al Sfintei Catedrale.

Miercuri, 02 Octombrie 2019 13:38

Românii din Harghita şi Covasna au sărbătorit, în aceste zile, 25 de ani de la înfiinţarea Episcopiei Ortodoxe din zonă, instituţie care a avut un rol esenţial în păstrarea identităţii naţionale.

Luni, 30 Septembrie 2019 08:31

Preasfinţitul Părinte Nicodim, Episcopul Severinului şi Strehaiei va participa marţi, 1 octombrie, la Miercurea Ciuc, în Episcopia Covasnei şi Harghitei, la slujba Sfintei Liturghii săvârşită cu ocazia hramului Catedralei Episcopale - Acoperământul Maicii Domnului.

Vineri, 27 Septembrie 2019 17:56

După câteva zile de la trecerea la viața veșnică, spre a sluji la Altarul Ceresc, a Preacuviosului Părinte Pavel, Starețul Sfintei Mănăstiri Topolnița, lipsa părintelui Arhimandrit se resimte tot mai mult, iar comunitatea religioasă de la Topolnița nu se poate obișnui cu această mare pierdere.

Joi, 26 Septembrie 2019 17:27

Duminica a XIX-a după Rusalii va fi un prilej de bucurie duhovnicească pentru credincioșii severineni. Slujba Sfintei Liturghii a Sfântului Ioan Gură de Aur va fi oficiată în Catedrala Episcopală de către Preasfințitul Părinte Nicodim, Episcopul Severinului și Strehaiei, alături de soborul de preoți și diaconi al Sfintei Catedrale.

Marți, 24 Septembrie 2019 19:15

        Motto: "[…] Din codru rupi o rămurea

                      Ce-i pasă codrului de ea!

                      Ce-i pasă unei lumi întregi

                      De moartea mea!"

                     (G. Coșbuc, Moartea lui Fulger) 

Cu durere în suflet, am participat astăzi la slujba de mutare în veșnicie a celui pe care îl considerăm un dar al lui Dumnezeu făcut Mănăstirii Topolnița, părintele stareț Arhimandrit Pavel Nicolăescu.

Luni, 23 Septembrie 2019 10:49

Cu adâncă durere în suflet anunțăm mutarea la Domnul a Părintelui Arhimandrit Pavel Nicolaescu, Starețul Mănăstirii Topolnița, în seara zilei de 22 septembrie 2019.

Marți, 17 Septembrie 2019 13:42

La Mănăstirea Caraiman din județul Prahova se desfăşoară în zilele de 16-19 septembrie, a XII-a ediţie a Congresul național "Hristos împărtășit copiilor", eveniment care reuneşte inspectorii școlari județeni de religie, inspectorii eparhiali responsabili cu educația catehetică, reprezentanți ai Ministerului Educației Naţionale, precum și alți specialiști în educație. Congresul este organizat cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Daniel prin Biroul de Catehizare a Tineretului din cadrul Sectorului Teologic-Educaţional al Patriarhiei Române.

Luni, 16 Septembrie 2019 09:57

În Duminica după Înălțarea Sfintei Cruci, 15 septembrie 2019, cu binecuvântarea arhipăstorului locului, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, în parohia Huta din cadrul Protopopiatului Dej, județul Cluj, Preasfințitul Părinte Nicodim, Episcopul Severinului și Strehaiei, împreună cu Preasfințitul Părinte Andrei, Episcopul Covasnei și Harghitei, și cu Preasfințitul Părinte Gurie, Episcopul Devei și al Hunedoarei, au săvârșit Sfânta Liturghie, alături de un sobor de preoți și diaconi.

Luni, 16 Septembrie 2019 09:53

În acest an în care este sărbătorit Centenarul Bănățean, peste 3000 de pelerini s-au unit în rugăciune pe Muntele Mic, participând la cel de-al 14-lea Pelerinaj organizat de Episcopia Caransebeșului în ziua Praznicului Înălțării Sfintei Cruci, la Crucea-monument.

Miile de pelerini s-au alăturat unui sobor de ierarhi, preoți și diaconi, precum și militarilor care au venit și în acest an să fie împreună la acest eveniment remarcabil din Banatul de Munte. La orele dimineții s-a pornit în procesiune de la troița ce se află la intrarea în stațiune, până la Crucea-monument, construită spre cinstirea memoriei eroilor bănățeni căzuți în luptă pentru făurirea idealului poporului român, Marea Unire.

Joi, 12 Septembrie 2019 10:26

Duminică, 15 septembrie, Preasfinţitul Părinte Nicodim, Întâistătătorul Eparhiei Severinului şi Strehaiei, va sluji Sfânta Liturghie în parohia Huta, alături de Preasfinţitul Gurie, Episcopul Devei şi Hunedoarei.

Joi, 12 Septembrie 2019 10:24

Episcopia Caransebeşului organizează pe 14 septembrie, cu prilejul sărbătorii Înălţării Sfintei Cruci, tradiţionalul pelerinaj la crucea ridicată pe Muntele Mic în memoria eroilor bănăţeni.

Duminică, 08 Septembrie 2019 19:03

Întâlnirea Internațională a Tinerilor Ortodocși (ITO) s-a mutat în ultima zi a evenimentului la Mănăstirea Maglavit. Acolo, cei 4.000 de tineri au participat la slujba de sfințire a bisericii și la Sfânta Liturghie. Din soborul de arhierei a făcut parte şi Preasfinţitul Părinte Nicodim Episcopul Severinului şi Strehaiei.

Vineri, 06 Septembrie 2019 00:13

Duminică, 8 septembrie, de praznicul Naşterii Maicii Domnului, va fi ultima zi a ITO 2019. Tinerii se vor deplasa cu autocarele de la Craiova la Maglavit pentru a lua parte la un eveniment istoric: sfinţirea  Mănăstirii cu hramurile "Naşterea  Maicii  Domnului" şi "Izvorul Tămăduirii".

Vineri, 06 Septembrie 2019 00:10

Peste 4.000 de tineri ortodocși au participat joi seară la deschiderea ITO 2019 în Piața Mihai Viteazul din Craiova. Părintele Patriarh Daniel le-a spus că prin credință, speranță și iubire ei devin "un Potir al bucuriei".

Joi, 05 Septembrie 2019 14:36

În dimineața zilei de 5 septembrie 2019 a trecut la cele veșnice Preacucernicul Părinte Vasile Obrocea, fost preot paroh al parohiei Butoiești, protopopiatul Strehaia, județul Mehedinți.

Luni, 02 Septembrie 2019 03:10

Duminică, 1 septembrie, când Biserica Ortodoxă face prăznuirea Sfântului Simeon Stâlpnicul, mănăstirea Jiana a îmbrăcat haine de sărbătoare. În această zi, Sfânta Liturghie a fost oficiată de Preasfințitul Părinte Nicodim, Episcopul Severinului și Strehaiei, înconjurat de un ales sobor de preoți și diaconi. Răspunsurile liturgice au fost date de protopsalţii Catedralei Episcopale din Drobeta Turnu Severin. După Sfânta Liturghie a fost săvârşită slujba parastasului pentru ctitori.

Sâmbătă, 31 August 2019 20:17

    Stăpâne Doamne, Dumnezeul nostru, Izvorul vieții și al nemuririi, Făcătorul a toată făptura văzută și nevăzută, Care ai pus vremile și anii întru a Ta stăpânire și îndreptezi toate cu iconomia Ta cea cerească și întru tot bună, mulțumim Ție pentru îndurările minunate pe care le-ai făcut asupra noastră în toată vremea trecută a vieții noastre și Te rugăm, întru tot Îndurate Doamne: binecuvântează cununa anului ce a sosit cu bunătatea Ta și păzește pe binecredincioșii creștini români de pretutindeni, pe păstorii și învățătorii noștri. Înmulțește zilele vieții noastre întru sănătate deplină sufletească și trupească și ne dăruiește sporire în toate faptele cele bune. Dăruiește de sus bunătățile Tale întregului Tău popor: sănătate și mântuire și întru toate bună sporire. Sfântă Biserica Ta, țara noastră cu toate orașele și satele, izbăvește-le de toată reaua întâmplare, dăruindu-ne tuturor pace fără tulburare. Răzvrătirile eresurilor strică-le cu puterea Ta, iar pe noi întărește-ne, Doamne, întru iubirea Cea către Tine și între noi, ca să ne învrednicim cu inimă curată totdeauna a aduce mulțumire Ție, Părintelui Celui fără de început și Unuia Născut Fiului Tău și Preasfântului și bunului și de viață făcătorului Tău Duh, Dumnezeului Celui slăvit întru o Ființă, și a cânta preasfântului Tău nume: Slavă Ție, Dumnezeului și Binefăcătorului nostru, în vecii vecilor! Amin.

Joi, 29 August 2019 18:34

Preasfinţitul Nicodim, Episcopul Severinului şi Strehaiei, a fost prezent joi, 29 august 2019, la hramul Mănăstirii Topolniţa.

Marți, 27 August 2019 22:43

Programul activităţilor Intâlnirii Tinerilor Ortodocşi, Craiova, 2019

 

Joi, 5 septembrie 2019

12,00 – 17,00 – Primirea şi cazarea participanţilor

18,00 – Deschiderea oficială ITO 2019 (Piaţa "Mihai Viteazul"):

- Cuvânt de bun venit din partea organizatorilor

- Imnul ITO;

- Prezentarea delegaţiilor;

- Luări de cuvânt: PF Părinte Patriarh, IPS Părinte Mitropolit Irineu, Ministru Secretar de Stat, Primar, Preşedinte CJ ş.a.;

- Momente artistice, artişti şi grupuri

Vineri, 6 septembrie 2019

8,00 – Micul dejun

9,30 – Rugăciunea de dimineaţă

10,30 – Workshop-uri în şcoli

12,30 – Prânzul

13,30 – Vizitarea Craiovei

17,30 – Conferinţa: "Unitatea în Duh şi Adevăr. Credinţă, Nădejde, Dragoste" (la Sala Polivalentă din Craiova, susţinută de IPS Părinte Mitropolit Irineu)

19,00 – Cină

20,00 – Procesiunea "Credinţă, Nădejde, Dragoste" (Sala Polivalentă – Biserica "Sfântul Arhid. Ştefan, Ciupercă, Catedrala Mitropolitană – Rugăciunea de seară);

21,00 – Concert de muzică populară (în Piaţa "Mihai Viteazul")

Sâmbătă, 7 septembrie 2019

8,00 – Micul dejun

9,30 – Rugăciunea de dimineaţă

10,30 – Activităţi recreative – Vizitarea grădinilor Craiovei

13,30 – Prânzul

15,00 – Ateliere/Expoziţii/Program la dispoziția participanților

19,00 – Cina

20,00 – Concert de muzică uşoară în Piaţa "Mihai Viteazul"

Duminică, 8 septembrie 2019

7,00 – Deplasare cu autocarele pe ruta Craiova-Maglavit

9,00 – Sfânta şi Dumnezeiasca Liturghie (Mănăstirea Maglavit);

12,00 – Încheierea Evenimentului

Marți, 27 August 2019 22:33

În ultimii şase ani, mai multe eparhii din cuprinsul Patriarhiei Române au găzduit Întâlnirea Internaţională a Tineretului Ortodox. Fiii şi fiicele Bisericii au împărtăşit bucuria comuniunii frăţeşti la Baia Mare (2014), Cluj (2015), București (2016), Iași (2017) și Sibiu (2018). Anul acesta, cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române şi din încredinţarea Înaltpreasfinţitului Părinte Irineu, Arhiepiscopul Craiovei şi Mitropolitul Olteniei, ITO are loc în Cetatea Băniei, în perioada 5-8 septembrie 2019.

Marți, 27 August 2019 20:04

Duminică, 1 septembrie, când Biserica Ortodoxă face prăznuirea Sfântului Simeon Stâlpnicul, mănăstirea Jiana va îmbrăca haine de sărbătoare. În această zi, Sfânta Liturghie va fi oficiată de Preasfințitul Părinte Nicodim, Episcopul Severinului și Strehaiei, înconjurat de un ales sobor de preoți și diaconi. Răspunsurile liturgice vor fi date de protopsalţii Catedralei Episcopale din Drobeta Turnu Severin. După Sfânta Liturghie se va săvârşi parastas pentru ctitori.

Marți, 27 August 2019 20:00

De praznicul Tăierii Capului Sfântului Ioan Botezătorul, mănăstirea Topolniţa îmbracă haină de sărbătoare, cu prilejul hramului. Pelerini de pretutindeni îşi îndreaptă paşii spre mănăstirea de pe valea Topolniţei pentru a se bucura împreună de momentele duhovniceşti înălţătoare.

Sâmbătă, 24 August 2019 13:34

Duminica a X-a după Rusalii va fi un prilej de bucurie duhovnicească pentru credincioșii severineni. Slujba Sfintei Liturghii a Sfântului Ioan Gură de Aur va fi oficiată în Catedrala Episcopală de către Preasfințitul Părinte Nicodim, Episcopul Severinului și Strehaiei, alături de soborul de preoți și diaconi al Sfintei Catedrale.

Vineri, 09 August 2019 18:02

În Duminica a VIII-a după Rusalii parohia Calea Hinovei îşi prăznuieşte hramul. Sfântul ocrotitor al acestei enorii este Cuviosul și de-Dumnezeu-purtătorul părintele nostru Dorotei din Gaza (cunoscut și ca Avva Dorotei în Filocalie) a fost un călugăr și stareț care a trăit în secolul al VI-lea în Palestina.

Luni, 05 August 2019 20:16

În fiecare an, în ziua sărbătorii Schimbarea la Faţă a Domnului Iisus Hristos (06 august) Mănăstirea Lainici din judeţul Gorj îmbracă haine de sărbătoare. Cu prilejul hramului, sfintele slujbe vor fi oficiate de către Înaltpreasfinţitul Irineu, Mitropolitul Olteniei şi Preasfinţitul Nicodim, Episcopul Severinului şi Strehaiei.

Joi, 01 August 2019 13:48

Drept-slăvitorii creștini severineni sunt chemați la rugăciune și comuniune în prima duminică a lunii august, când Biserica Ortodoxă serbează pe cei șapte tineri din Efes.

Miercuri, 31 Iulie 2019 13:47

Părintele Nicolae Prună, preot la Parohia mehedințeană Vânători, caracterizat de Preasfințitul Părinte Nicodim drept un om onest și un preot demn de misiunea pe care a avut-o, a fost înmormântat marți, 30 iulie 2019.

Duminică, 28 Iulie 2019 00:19

Preacucernicul Părinte Prună Nicolae, preot paroh al Parohiei Vânători, Protopopiatul Vânju Mare, a trecut la cele veșnice în dimineața zile de 27 iulie 2019, în urma unui tragic accident de circulație. 

Sâmbătă, 27 Iulie 2019 18:50

Sâmbătă, 27 Iulie 2019, când Biserica Ortodoxă prăznuiește pe Sfântul Mare Mucenic și Tămăduitor Pantelimon, Preasfințitul Părinte Nicodim, episcopul Severinului și Strehaiei s-a aflat în mijlocul comunității parohiale din satul Izvoru Aneștilor, comuna Livezile, Protopopiatul Drobeta, județul Mehedinți.

Joi, 25 Iulie 2019 16:23

    Joi, 25 iulie, când Biserica Ortodoxă prăznuieşte Adormirea Sfintei Ana, mănăstirea mehedințeană ,,Sfânta Ana" din localitatea Orșova și-a serbat hramul.

Joi, 25 Iulie 2019 14:10

Duminică 28 iulie 2019 va avea loc slujba de sfințire a bisericii din localitatea Șușița, comuna Breznița de Ocol, județul Mehedinți.

Duminică, 21 Iulie 2019 20:59

În fiecare an, pe data de 25 iulie, Biserica noastră prăznuieşte Adormirea Sfintei Ana, mama Maicii Domnului. O zi specială pentru Mănăstirea Sfânta Ana din Orşova, care îşi sărbătoreşte ocrotitoarea.

Duminică, 21 Iulie 2019 18:54

    Cu ocazia prăznuirii Sfântului Ilie Tesviteanul, parohia din cartierul Crihala care îl are ca ocrotitor a organizat o serie de manifestări liturgice la care au participat toţi binecredincioşii severineni.

Sâmbătă, 20 Iulie 2019 20:05

Binecredincioşii creştini mehedinţeni au participat sâmbătă, 20 iulie, la hramul bisericii Schitul de Sus. Aşezată sub patronajul spiritual al Sfântului Proroc Ilie Tesviteanul, lăcaşul de închinare a adunat în juru-i mulţime de pelerini veniţi de prin toate părţile judeţului în ziua praznicului slăvitului proroc.Slujba a fost săvârşită de Întâistătătorul Eparhiei Severinului şi Strehaiei, Preasfinţitul Nicodim, înconjurat de un sobor de ieromonahi, preoţi şi diaconi.

Miercuri, 17 Iulie 2019 15:41

Mănăstirea Sfinţii Voievozi – Baia de Aramă, din judeţul Mehedinţi, și-a prăznuit miercuri, 17 iulie 2019, cel de-al doilea hram. Lăcaşul de cult este ocrotit şi de Sfânta Mare Muceniţă Marina (cinstită în fiecare an la data de 17 iulie). Cu acest prilej, Preasfinţitul Părinte Nicodim, Episcopul Severinului şi Strehaiei, a oficiat Sfânta Liturghie, fiind înconjurat de un ales sobor de preoți și diaconi. În cadrul Sfintei Liturghii, părintele ieromaonah Serafim Leitan a fost instalat preot slujitor și a fost hirotesit Protosinghel.

Vineri, 12 Iulie 2019 13:12

Drept-slăvitorii creștini severineni sunt chemați la rugăciune și comuniune în Duminica a IV-a după Rusalii, bucurându-se de prezenţa ierarhul nostru, Părintele Episcop Nicodim care va sluji Sfânta Liturghie în Catedrala Episcopală cu hramurile "Învierea Domnului" şi "Sf. M. Mc. Gheorghe" din Drobeta Turnu-Severin.

Duminică, 07 Iulie 2019 20:51

        Încă din zorii zilei de 7 iulie 2019, oamenii muntelui îmbrăcați în straie populare de sărbătoare au sosit cu mic, cu mare, la vechea ctitorie a părinților și străbunilor lor pentru a fi în duh de rugăciune cu distinșii oaspeți și cu Preasfințitul Părinte Nicodim, Episcopul Severinului și Strehaiei.

Duminică, 30 Iunie 2019 20:44

În duminica a II-a după Rusalii, când Biserica Ortodoxă îi prăznuiește pe toți sfinții români, vechea vatră monahală Vodița, ctitoria Sfântului Nicodim de la Tismana, și-a serbat hramul de vară.

Sâmbătă, 29 Iunie 2019 21:53

Sâmbătă, 29 iunie 2019, de sărbătoarea Sfinților Apostoli Petru și Pavel, Catedrala Episcopală din Deva și-a prăznuit cel de-al doilea hram. Sfânta Liturghie a fost săvârșită de către un sobor de arhierei, preoți și diaconi, în frunte cu Înaltpreasfințitul Părinte Laurențiu, Arhiepiscopul Sibiului și Mitropolitul Ardealului.


mbl live


mbl youtube