Vineri, 14 Iunie 2019 13:52

 Ziua de 14 iunie este celebrată în toată lumea ca Zi Mondială a Donatorului de Sânge, fiind una dintre cele opt campanii oficiale de sănătate publică marcate de Organizația Mondială a Sănătății.

Miercuri, 05 Iunie 2019 18:07

Episcopia Severinului și Strehaiei, în parteneriat cu Primăria Broșteni și Asociația „Fiii Lupșei” vă invită să participați joi, 6 iunie 2019, la conferința de finalizare a proiectului Moșteniri la granița Dunării (“Inheritances at the Danube Cross-border”).

Miercuri, 05 Iunie 2019 18:00

Episcopia Severinului și Strehaiei, în parteneriat cu Primăria Broșteni și Asociația „Fiii Lupșei” vă invită să participați joi, 6 iunie 2019, la inaugurarea Centrului turistic pentru activități culturale și sportive construit în cadrul proiectului RORS-26 Moșteniri la granița Dunării (“RORS-26 Inheritances at the Danube Cross-border”).

Miercuri, 05 Iunie 2019 13:19

La sărbătoarea Înălțării Domnului şi Ziua Eroilor, joi, 6 iunie 2019, după Sfânta Liturghie, vor fi oficiate slujbe de pomenire a eroilor neamului românesc în toate catedralele, bisericile, mănăstirile, cimitirele, la troiţele şi monumentele închinate acestora, din ţară şi din străinătate. Apoi, la ora 12.00, clopotele bisericilor ortodoxe vor fi trase în semn de recunoştinţă faţă de eroii care s-au jertfit pentru neam, credinţă şi ţară.  

Luni, 03 Iunie 2019 10:56

Urmare inundaţiilor puternice din ziua de vineri, 31 mai 2019, din judeţul Prahova, la iniţiativa Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, Arhiepiscopia Bucureştilor, împreună cu Protopopiatul Ploieşti Nord şi Protopopiatul Urlaţi, a organizat un program de ajutorare a familiilor sinistrate, alocând suma de 24.000 lei, pentru a procura în primă instanţă alimente şi apă potabilă şi pentru a ajuta la înmormântarea copiilor unei familii de rromi din satul Sângeru, căreia inundaţiile i-au distrus casa în totalitate, cauzând moartea a 3 copii şi dispariţia altuia.

Duminică, 2 iunie 2019, în parohiile din protopopiatele amintite, au fost organizat colecte de bani pentru suplimentarea sumelor deja alocate, în vederea ajutorării familiilor afectate de aceste inundaţii.

Exprimăm compasiune faţă de familia îndoliată şi ne rugăm lui Dumnezeu să o ajute să treacă peste această grea încercare de pierdere a celor 4 copii luaţi de viitură.

Orice ajutor financiar sau material este binevenit.

Biroul de Presă al Patriarhiei Române

 

Vineri, 31 Mai 2019 10:50

La invitația Președintelui României, a autorităților statului și a Bisericii Catolice din România, Sanctitatea Sa Papa Francisc va întreprinde o vizită în țară noastră, în perioada 31 mai – 2 iunie 2019. 

Sâmbătă, 11 Mai 2019 01:12

Majestatea Voastră, 

Hristos a înviat!

 

Cu deosebită bucurie şi stimă, la sărbătoarea Zilei Naționale a Regalității, adresăm întregii Familii Regale felicitări, binecuvântări şi calde urări de sănătate.

Ziua Națională a Regalității este şi un prilej de a mulţumi lui Dumnezeu pentru faptele luminoase din istoria Casei Regale și a Țării noastre, pentru tot ceea ce Monarhia Română (1881-1947) a realizat benefic pentru poporul român în plan spiritual, cultural, edilitar, educațional şi social-filantropic. 

 De aceea, astăzi, 10 mai 2019, la Catedrala Patriarhală, sunt comemorați cu respect şi evlavie Regele Carol I şi Regina Elisabeta, Regele Ferdinand şi Regina Maria, Regele Carol al II-lea şi Regina Elena, Regele Mihai şi Regina Ana.

Ne rugăm Domnului nostru Iisus Hristos să ne ajute să păstrăm şi să promovăm valorile unității, libertății şi identității naţionale, moștenite de la înaintași, ca fiind simboluri ale demnității poporului român, spre binele României şi bucuria românilor de pretutindeni.

 

    Cu stimă şi binecuvântare,

 

† DANIEL

Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române

 

Vineri, 26 Aprilie 2019 11:56

Episcopia Severinului și Strehaiei, în parteneriat cu Primăria Broșteni și Asociația „Fiii Lupșei” vă invită să participați marți, 30 aprilie 2019, la un eveniment cultural-sportiv organizat în cadrul proiectului RORS-26 Moșteniri la granița Dunării (“RORS-26 Inheritances at the Danube Cross-border”).

Evenimentul face parte dintr-o serie de opt evenimente cultural-sportive care se vor desfășura în România și în Serbia.

Evenimentul va avea loc la Centrul turistic pentru activități culturale și sportive din satul Lupșa de Jos, comuna Broșteni, județul Mehedinți, începând cu ora 12,00.

Proiectul RORS-26 Inheritances at the Danube Cross-border este implementat prin Programul Interreg-IPA de Cooperare Transfrontalieră România-Serbia, program finanțat de Uniunea Europeană prin Instrumentul de Asistenţă pentru Preaderare (IPA II) şi cofinanţat de statele partenere în program, derulat în parteneriat cu Primăria Kladovo (Districtul Borski, Serbia), Primăria Broșteni (județul Mehedinți, România) și Asociația „Fiii Lupșei”  (județul Mehedinți, România). 

Persoană de contact: Cercega Liliana-Elena

Telefon: 0770 599 391 

 

Luni, 22 Aprilie 2019 18:24

Am primit cu profundă întristare vestea despre atentatele devastatoare din Sri Lanka, tragedie în care și-au pierdut viața 185 de persoane nevinovate și au fost rănite 469. Aceste atentate petrecute în biserici și alte clădiri, în ziua în care comunităţile catolice celebrează sărbătoarea de Paști, reprezintă expresia cea mai crudă a violenței dezumanizante și a înstrăinării de Dumnezeu.

Marți, 16 Aprilie 2019 15:51

În ziua de 16 aprilie 2019, Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, a primit la Reședința Patriarhală pe Excelența Sa Domnul David Saranga, Ambasadorul statului Israel în România. La întâlnire a participat și doamna Tova Ben Nun Cherbis, președintele Complexului Educațional Lauder-Reut.

Preafericitul Părinte Patriarh a apreciat bogata activitate diplomatică a domnului ambasador, subliniind frumoasele relații dintre România și Israel. Un bun exemplu al acestor relații sunt pelerinajele în Țara Sfântă organizate de către Patriarhia Română prin Agenția de pelerinaje Basilica Travel.

Domnul Ambasador a mulțumit Preafericirii Sale pentru primire și a exprimat bucuria și onoarea de a vizita Patriarhia Română.

Excelența Sa a descris avansarea lucrărilor de deminare din zona Iordanului, exprimându-și dorința ca, în cel mai scurt timp posibil, așezământul românesc de la Iordan să poată fi restaurat și ulterior sfințit de către Preafericitul Părinte Patriarh Daniel.

Totodată, Domnul Ambasador şi-a exprimat speranţa mutării Ambasadei României de la Tel-Aviv la Ierusalim.

Domnul David Saranga a menționat, de asemenea, un proiect important de identificare și întâlnire comună în cadrul unui eveniment a urmașilor celor 65 de persoane din România cărora Muzeul Holocaustului din Ierusalim le-a acordat distincția de „drepți între popoare”, conferită celor care și-au riscat viața salvând evrei în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial. 

Preafericitul Părinte Patriarh Daniel și-a exprimat aprecierea cu privire la această inițiativă. Recunoștința pentru cei care și-au riscat viața proprie salvând viaţa altora este o datorie sfântă față de ei și o mulţumire adusă lui Dumnezeu, a Cărui voie aceştia au împlinit-o. Valoarea educațională a unor astfel de evenimente și sublinierea neîncetată a relațiilor de prietenie între cele două popoare, român și israelian, pot contribui semnificativ la împiedicarea repetării ororilor istorice precum Holocaustul. Patriarhia Română va coopera pentru identificarea românilor distinşi cu titlul „drepți între popoare” şi a urmaşilor acestora.

La final, Preafericitul Părinte Patriarh a urat succes domnului Ambasador în misiunea sa diplomatică la București.

Biroul de presă al Patriarhiei Române

 

Marți, 16 Aprilie 2019 14:29

Patriarhia Română a primit cu adâncă întristare vestea despre incendiul care, în seara zilei de 15 aprilie 2019, a distrus acoperişul Catedralei Notre Dame din Paris, monument religios, istoric și arhitectural de valoare inestimabilă, simbol al creștinismului european, cunoscut în întreaga lume și vizitat în fiecare an de milioane de pelerini și turiști.


mbl live


mbl youtube