Joi, 01 Februarie 2018 08:54

Tradițiile în județul Mehedinți

Publicat de
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Echipa de fimare din cadrul proiectului RORS-26 Inheritances at the Danube Cross-border s-a deplasat săptămâna trecută în câteva localități din județul Mehedinți pentru filmarea tradițiilor păstrate din străbuni pe aceste meleaguri.

Membrii echipei de filmare s-au întâlnit cu localnici din satele Balta, Godeanu și Obârșia Cloșani unde au fost primiți cu bucurie.

Satul Balta este localizat în Podișul Mehedinți, la circa 40–45 km de Drobeta-Turnu-Severin și 25 km de localitatea Baia de Aramă. Cornetele calcaroase (Cornetul Bălţii, Cornetul Cerboanei, Cornetul Babei), unele caracterizate printr-o lăţime mare a calcarelor (1-3 km), alături de peștera Balta sunt câteva atracții turistice ale zonei. Creșterea animalelor și apicultura sunt principalele activități ale oamenilor. Țesutul la război este încă principala îndeletnicire a femeilor pe timpul iernii. Anual fiii satului se adună la sărbătoarea Sf. Ilie – nedeia satului.

Satul Godeanu se află la o distanță de aproximativ 70 km de Drobeta-Turnu-Severin.

Satul Obârșia Cloșani este situat în partea de nord-vest a judeţului Mehedinţi, la o altitudine medie de 450-500 m şi la 20 km distanţă de oraşul Baia de Aramă
și la circa 80 km de Drobeta-Turnu-Severin. Pădurea Drăghiceanu, Cornetul - Obârşia-Cloşani sunt rezervații naturale ale comunei. Peștera Cloșani se află deasupra satului Obârșia Cloșani, fiind una dintre cele mai frumoase peșteri din Europa, amplasată la o altitudine de 440 m și are o lungime de 1.100 m.

Proiectul RORS-26 Inheritances at the Danube Cross-border este implementat prin Programul INTERREG-IPA de Cooperare Transfrontalieră RomâniaSerbia, program finanțat de Uniunea Europeană prin Instrumentul de Asistenţă pentru Preaderare (IPA II) şi cofinanţat de statele partenere în program, derulat în parteneriat cu Primăria Kladovo (Districtul Borski, Serbia), Primăria Broșteni (județul Mehedinți, România) și Asociația „Fiii Lupșei”  (județul Mehedinți, România).

Elena Cercega – Responsabil PR

Citit 3545 ori


mbl live


mbl youtube