Vineri, 26 Ianuarie 2018 10:09

Slujbă cu arhiereu la ctitoria boierului Grecescu

Scris de
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Biserica Ortodoxă prăznuiește în Duminica a XXXIII-a după Rusalii pe Sfântul Efrem Sirul şi începutul perioadei Triodului, făcând pomenire de pilda Vameşului şi Fariseului.

În această zi de sărbătoare, a douăzeci şi opta a lunii ianuarie, la Biserica “Sfântul Ioan Botezătorul” – Grecescu din municipiul Drobeta Turnu Severin, arhiereul locului va sluji Sfânta Liturghie.

Preasfințitul Părinte Nicodim, Episcopul Severinului și Strehaiei va oficia slujba euharistică înconjurat de un alai de preoți și diaconi.

Părintele paroh Jan Megan invită toți credincioșii severineni la slujba Utreniei și Sfânta Liturghie, cei prezenți putându-se împărtăși de binecuvântări arhierești și comuniune în rugăciune, pe fondul  muzicii bisericești de tradiție bizantină ce va fi interpretată de un grup de psalți de la Catedrala Episcopală din municipiu.

Biserica Grecescu este ctitorie din 1868, a familiei de boieri Ioan si Ioana Grecescu, care au ridicat şi spitalul din apropiere, cunoscut sub acelaşi nume. La realizarea proiectului, Carol I a angajat arhitectul capitalei, biserica  ridicându-se după stilul celei domneşti de la Curtea de Argeş. Valoarea şi frumuseţea acestui locaş religios sunt date şi de pictura interioară (stil neoclasic), creaţie a pictorului român Gheorghe Tătărescu (1872). Biserica a fost sfinţită în 1875, iar în 1884 a devenit catedrală ortodoxă a orasului Tr. Severin.

 Cu râvnă şi pricepere s-au aplecat asupra acestei opere de artă religioasă doi profesori de desen din Turnu Severin, spălând pictura (în 1898 Alexandru Răsmeriţă iar în 1908 Theodor Zarnea). Acoperişul bisericii a fost făcut iniţial din tablă de aramă dar a fost smuls de germani în 1917. Cel de azi datează din 1920.

 

Citit 999 ori


mbl live


mbl youtube