Imprimă această pagină
Marți, 08 Mai 2018 13:52

Simpozionul Internaţional „Mehedinţi - Istorie, Cultură şi Spiritualitate” a ajuns la cea de-a XI-a ediţie

Publicat de
Evaluaţi acest articol
(5 voturi)

În Episcopia Severinului şi Strehaiei se desfășoară în perioada 7-9 mai 2018 Simpozionul Internaţional „Mehedinţi - Istorie, Cultură şi Spiritualitate”. Ajunsă la cea de-a XI-a ediţie, manifestarea cultural-științifică este organizată la Drobeta Turnu Severin cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Acad. Dr. Irineu, Mitropolitul Olteniei, şi coordonată de Preasfinţitul Conf. Univ. Dr. Nicodim Nicolăescu, Episcopul Severinului şi Strehaiei, în calitate de cadru didactic la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Craiova.

În Cetatea Severinului se întâlnesc cu acest prilej, 64 de conferențiari, ierarhi ai Bisericii Ortodoxe Române și cadre didactice din învățământul universitar și vor fi susținute diverse comunicări de istorie și spiritualitate de înaltă ținută academică.
Simpozionul este prilejuit de declararea anului 2018 ca “Anul Omagial al unității de credință și de neam și Anul comemorativ al Făuritorilor Marii Uniri din 1918.”.
S-a pus bun început prin săvârșirea Sfintei Liturghii la Catedrala Episcopală din Drobeta Turnu Severin în ziua de luni 7 mai.
Deschiderea oficială a simpozionului internaţional a avut loc la Centrul Cultural “Sfântul Ioan Gură de Aur” din Turnu Severin, tot în ziua de 7 mai începând cu orele 09.00.
Cuvântul de întâmpinare a fost susținut de Preasfințitul Nicodim, iar apoi, pe parcursul a 3 zile și 6 sesiuni de lucru, sunt susține lucrările invitaților. Dintre acestea amintim:
Prof. Univ. Dr. Radu Ștefan VERGATTI, membru titular al Academiei Oamenilor de Știință din România; Dr. Cristina VERGATTI, Avocat în Baroul Bucureşti: Rădăcinile revoluțiilor ruse. Biserica și formarea României Mari
Pr. Prof. Univ. Dr. Emil CORNIȚESCU, Universitatea din București, Facultatea de Teologie Ortodoxă „Justinian Patriarhul”: Unitatea de credință și de neam în părțile Olteniei – Județul Mehedinți
Pr. Prof. Univ. Dr. Constantin RUS, Universitatea „Aurel Vlaicu” din Arad, Facultatea de Teologie Ortodoxă „Ilarion V. Felea”: Puterea de a lega și dezlega după Didascalie
Pr. Conf. Univ. Dr. Remus ONIŞOR, Universitatea „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia, Facultatea de Teologie Ortodoxă: Unitate de credință la Sfântul Simion Ștefan
Pr. Conf. Univ. Dr. Habil. Jan NICOLAE, Universitatea „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia, Facultatea de Teologie Ortodoxă: Pelerinaj la marele praznic național: Părintele Gavril Iovan, tatăl marelui duhovnic Ioan Iovan, prezent la 1 decembrie 1918 la Alba Iulia.
Prelegerile susţinute în cadrul simpozionului vor fi publicate într-un volum omagial.

Citit 4970 ori