Luni, 10 Septembrie 2018 13:40

Parintele Grigore Petrescu la ceas aniversar – 80 de ani de viaţă

Publicat de
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

“Şi nimeni nu-şi ia singur cinstea aceasta, ci dacă este chemat de Dumnezeu după cum şi Aaron. Aşa şi Hristos nu S-a preaslăvit pe Sine însuşi, ca să Se facă arhiereu, ci Cel ce a grăit către El: "Fiul Meu eşti Tu, Eu astăzi Te-am născut". În alt loc se zice: "Tu eşti Preot în veac după rânduiala lui Melchisedec".” (Evrei 5:4-6)

        Cu greu se pot găsi cuvinte prin care poporul credincios al Mehedinţiului să-şi poată arăta recunoștința pentru tot ce a înfăptuit Preacucernicul Părinte Grigore Petrescu în cei de optzeci de ani de viaţă şi ca slujitor al lui Dumnezeu timp de cincizeci de ani. Jertfelnicia specifică sufletelor nobile l-a caracterizat şi pe părintele care şi-a închinat viaţa slujirii lui Hristos şi a credincioşilor, trudind cu o impresionantă dăruire la propășirea Bisericii lui Hristos din parohiile pe care le-a păstorit.

        Se năştea la 11 septembrie 1938, ca al treilea copil al lui Nicolae și Alexandrina Petrescu din comuna Godeanu, județul Mehedinți, tatăl său fiind cântăreț bisericesc, iar mama casnică, având două surori Anica și Elena.

        A urmat Seminarul Teologic de la Mofleni (Dolj), absolvindu-i cursurile în 1958, iar în 1961 s-a înscris la Facultatea de Teologie Ortodoxă de Grad Universitar din București, pe care a absolvit-o în 1965 - sesiunea iunie.

        1966 a fost anul chemării către cinstea preoţiei, fiind hirotonit de către Înaltpreasfințitul Mitropolit Firmilian.

        Este unul din cei mai respectaţi preoţi pe care i-a avut Severinul şi Mehedinţiul, binecuvântat de Dumnezeu să împlineasca în ziua de 11 septembrie venerabila vârstă de 80 ani.

        A slujit cu evlavie, credinţă şi tact pastoral Biserica lui Hristos timp de 50 de ani, fiind foarte stimat de credincioşii din parohiile Godeanu, Marga, Cireşu, Bunoaica şi Sfântul Gheorghe din Drobeta Turnu Severin, iar pentru slujirea jertfelnică, calităţile de bun chivernisitor al treburilor bisericeşti şi pentru pregătirea teologică este apreciat şi respectat de clerul şi ierarhii din Oltenia.

        Toate aceste calităţi pastorale au făcut să îi fie încredinţate responsabilităţi administrative fiind pe rând: inspector misionar, secretar la Protoieria Drobeta Turnu Severin, apoi, din 1985, protopop al acestui protopopiat, iar din 2004 până în 2009 îndeplinind cinstea de Vicar Eparhial.

        După pensionarea din anul 2009 s-a întors alături de enoriaşii din satele Godeanu şi Păuneşti pe care i-a păstorit cu aceeaşi dedicare şi dragoste, ca în primii ani de preoţie.

        Acum, la ceas aniversar, merită amintit faptul că în anul 1975 când a fost transferat la parohia “Sfântul Gheorghe” din Drobeta Turnu Severin, o adâncă tristeţe a umplut inimile credincioşilor din parohia Godeanu, care s-au despărţit plângând de părintele lor. Au fost solicitări către Arhiepiscopia Craiovei ca el să revină, pentru că enoriaşii sufereau după păstorul lor, iar Părintele Grigore, ataşat de ei, după un an şi jumătate a cerut să-i fie aprobată reîntoarcerea la parohia Godeanu. Gestul părintelui a impresionat pe Mitropolitul Teoctist, viitorul Patriarh al Bisericii Ortodoxe Române, dar şi pe membrii Departamentului Cultelor care au rămas miraţi că un preot din România lasă o parohie bună, de oraş şi se întoarce la o parohie de ţară.

        În tot acest timp Părintele Grigore Petrescu şi-a arătat dragostea sau ataşamentul faţă de valorile perene ale Bisericii şi neamului nostru Românesc, precum şi vivacitatea ori tinereţea spirituală cu care l-a înzestrat Dumnezeu pe devotatul şi iubitul Său fiu slujitor.

        Cu alte cuvinte, prin dragoste, părintele a ştiut să  râdă cu cel ce râde, se plângă împreună cu cel ce plânge, să se bucure cu cel ce se bucură şi, mai ales, să se roage, în comuniune deplină, cu cel care a venit să se roage!

        Îi dorim să aibă parte, în continuare, de folositoare bucurii, de binecuvântate mângâieri şi de nemărginite împliniri duhovniceşti!

Să ne trăiţi întru mulţi şi binecuvântaţi ani, toate acestea însoţite de un sincer şi călduros “La Mulţi, Binecuvântaţi şi Fericiţi Ani!” Preacucernice Părinte Grigore!

 

Citit 5241 ori Ultima modificare Marți, 11 Septembrie 2018 22:34

Cele mai citite articole

radiolumina logo

construimcatedrala.ro

 
« Martie 2024 »
Lun Marţi Mie Joi Vin Sâm Dum
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31


patriarhia link

 
basilica link

 
radiotrinitas link

 
trinitastv link

ziarullumina link

adreseweb link

 


mbl live


mbl video


mbl youtube