Stiri locale și din țară

Stiri locale și din țară (98)

În penitenciarele din România se sărbătorește în fiecare an, la 29 iunie, "Ziua lucrătorului de penitenciare", sub ocrotirea Sfinților Apostoli Petru și Pavel, propovăduitori ai creștinismului în întreaga lume și ocrotitorii sistemului penitenciar.

Această zi constituie un bun prilej pentru promovarea tradiţiilor organizaţionale ale instituţiilor penitenciare, precum şi pentru îmbunătăţirea percepţiei opiniei publice cu privire la rolul lucrătorilor de penitrenciare în societate.

Luni, 24 Iunie 2019 15:35

Hramul bisericii Grecescu

Luni, 24 iunie 2019, când Biserica Ortodoxă prăznuiește Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul, biserica Grecescu, fostă catedrală a orașului Drobeta-Turnu-Severin, a îmbrăcat straie de sărbătoare.

Mihai Eminescu a fost subiectul central al unui eveniment cultural organizat joi, 13 iunie, la Drobeta-Turnu Severin, în apropierea zilei în care a trecut la cele veșnice poetul național.

Anul 2019 este un an încărcat de semnificații cultural-istorice și religioase. Sfântul Sinod al Bisericii noastre l-a declarat drept Anul omagial al satului românesc (al preoților, învățătorilor și primarilor gospodari) și Anul comemorativ al Patriarhilor Nicodim Munteanu și Iustin Moisescu și al traducătorilor de cărți bisericești în Patriarhia Română, iar Președinția României i-a pus pecetea de "Anul Cărții".

Episcopia Severinului şi Strehaiei în parteneriat cu Asociaţia "Fiii Lupşei", Liceul de Artă "I. Şt. Paulian" şi Palatul Culturii "Teodor Costescu" a organizat în data de 9 iunie 2019, un spectacol caritabil cu participarea extraordinară a orchestrei "Mozartinno" a Liceului de Artă "I. Şt. Paulian" din Drobeta Turnu Severin.

Orchestra de cameră se află la debut, fiind înfiinţată acum patru luni de zile sub bagheta dirijorală a Prof. Stelian Pătruţescu şi este formată din elevi şi foşti elevi ai Liceului de Artă.

A fost un concert deosebit, iar din repertoriul susţinut pe scena Sălii Mari a Palatului Culturii au făcut parte mai multe piese din muzica clasică internaţională:

"Valsul florilor" de P. I. Ceaikovski

"Serenada" de Franz Schubert

"Tarantella Napoletana" din repertoriul traditional Italian

"Dansul vrăjitoarelor" de Niccolo Paganini

"O, mio bambino caro" de Giacomo Puccini

"Por una cabeza" de Carlos Gardel

"Tamo daleko" din repertoriul popular sârbesc

"Czardas" de Vittorio Monti

"The second waltz" de Dmitri Sostakovici

Un moment aparte l-a constituit prezenţa pe scenă a unui grup de muzicieni din Belgia şi Franţa care au cântat muzică terapeutică la două instrumente inedite, un HANDBAW şi un pian de mici dimensiuni construit în anul 1970 şi care are în loc de corzi, tije de inox.

Episcopia Severinului şi Strehaiei în parteneriat cu Asociaţia "Fiii Lupşei", Liceul de Artă "I. Şt. Paulian" şi Palatul Culturii "Teodor Costescu" organizează în data de 9 iunie 2019, începând cu ora 19.00, un spectacol caritabil cu participarea extraordinară a orchestrei "Mozartinno" a Liceului de Artă "I. Şt. Paulian" din Drobeta Turnu Severin.

Biletele se pot achiziţiona de la Palatul Culturii din Severin. După epuizarea biletelor, pentru locurile rămase neocupate, intrarea este liberă.

Joi 6 iunie 2019 la Centrul turistic pentru activități culturale și sportive din satul Lupșa de Jos, comuna Broșteni, județul Mehedinți, începând cu ora 13,00, a avut loc conferința de finalizare a proiectului Moșteniri la granița Dunării (“Inheritances at the Danube Cross-border”).

Episcopia Severinului și Strehaiei îi premiază miercuri, 05 iunie, pe elevii care au obținut rezultate deosebite la concursurile școlare desfășurate în cadrul disciplinei Religie – cult ortodox.

Anul acesta, tinerii creștin-ortodocși din județul Mehedinți, s-au reunit într-un cadru natural de excepție, în localitatea Lupșa de Jos, comuna Broșteni. 

Părintele profesor Nicolae Achimescu, renumit specialist în istoria religiilor, caracterizat de Preafericitul Părinte Patriarh Daniel drept un profesor erudit, un om onest și un teolog mărturisitor, a fost înmormântat joi, 30 mai 2019.

Slujba de înmormântare a fost oficiată în Biserica „Sfânta Ecaterina”, Paraclisul Facultății de Teologie Ortodoxă din București, de Arhiepiscopul Teodosie al Tomisului împreună cu Episcopii vicari Varlaam Ploieșteanul și Timotei Prahoveanul, în prezența Patriarhului României.

Pagina 1 din 7


mbl live


mbl youtube