Imprimă această pagină
Vineri, 17 Martie 2023 10:39

Joi seară a avut loc Conferința pastoral-misionară de primăvară-vară în Episcopia Severinului și Strehaiei

Publicat de
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Joi, 16 martie 2023, începând cu ora 17:30, la Centrul Cultural-Misionar „Sfântul Ioan Gură de Aur” din Drobeta Turnu Severin a avut loc conferința pastoral-misionară de primăvară-vară a preoţilor din Episcopia Severinului şi Strehaiei.

Manifestarea a fost prilejuită de declararea anului 2023 ca „Anul omagial al pastorației persoanelor vârstnice și Anul comemorativ al imnografilor și cântăreților bisericești (psalți)”.

Motivația principală este dorința de a acorda o mai mare atenție pastorației în general, dar şi a pastoraţiei şi sprijinirii persoanelor vârstnice în contextul actual al unei societăți marcate de individualism și secularizare, în particular. Pentru anul comemorativ, motivația este dată de dorința de a-i cinsti pe autorii și interpreții muzicii bisericești, ca exemple elocvente de cultivare a muzicii bisericești, care susține rugăciunea și intensifică viața liturgică a comunităților bisericești.

Conferinţa de anul acesta, cu tema „Pastoraţia persoanelor dependente de alcool”, a fost susținută de către Pr. Prof. Univ. Dr. Vasile Vlad, de la Catedrala „Adormirea Maicii Domnului” din Deva.

În cadrul conferinței Părintele profesor a evidențiat câteva aspecte privind tema conferinței începând prin explicarea fiecărui termen din titlul conferinței. De asemenea, părintele a explicat dependența de alcool din punct de vedere medical, aducând numeroase argumente studiate în domeniul medicinei, dar și din punct de vedere al Bisericii: „Tema aceasta nu a fost exploatată în spațiul teologic decât de foarte puțini teologi. A trebuit mult mai mult să explorăm literatura medicală și să aflăm de la cei care s-au ocupat mai mult de cei dependenți de alcool...Dacă perspectiva medicală lasă lucrurile oarecum neterminate și afirmă că alcoolismul nu are vindecare, ci doar oprire în evoluție, în spațiul creștin credem că alcoolismul poate fi vindecat, credem că integrarea și încadrarea liturgică a celui alcoolic poate să însemne recuperarea lui în Dumnezeu. Este un lucru delicat, necesită timp, necesită investiție interioară din partea preotului, dăruire din partea preotului dar și dăruire din partea familiei. Sunt mai mulți factori care trebuie să contribuie la recuperarea unui dependent, respectiv în partea somatică medicul, în partea psihică psihologul, în partea duhovnicească preotul. Cu toții trebuie să contribuim și să ne aducem aportul pentru a reașeza pe cel dependent în sânul vieții cât mai depline.”

Citit 728 ori Ultima modificare Vineri, 17 Martie 2023 10:51

Galerie de imagini