Imprimă această pagină
Luni, 15 Februarie 2021 19:30

În 15 februarie a avut loc primul cerc pastoral din anul 2021

Publicat de
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Luni, 15 februarie a avut loc întâlnirea preoţilor în cadrul primului cerc pastoral din anul 2021. Pe lângă preoţii din grupa I a protoieiriei Vînju Mare, la acest cerc pastoral au fost prezenţi şi Preasfinţitul Părinte Nicodim împreună cu consilierii eparhiali, P.C. Pr. Ghiţan Vasile, protopop al protoieriei Vînju Mare, precum şi domnul Prof. Dr. Tudor Răţoi, cercetător istoric şi fost director al Arhivelor Naţionale, sucursala Mehedinţi.

Programul întâlnirii a debutat cu săvârşirea Sfintei Liturghii la Catedrala Episcopală din Drobeta Turnu Severin în sobor de preoţi şi diaconi, în frunte cu Preasfinţitul Părinte Nicodim, Episcopul Severinului şi Strehaiei, iar lucrările au continuat la Centrul Cultural ,,Sfântul Ioan Gură de Aur".

Cuvântul de deschidere a revenit Preasfințitului Părinte Nicodim care a adus în atenţia participanţilor înţelesurile teologice şi duhovniceşti ale psalmului 3.

În continuare, Prof. Dr. Tudor Rățoi a susţinut o comunicare despre personalitatea lui Tudor Vladimirescu şi rolul acestuia în istoria noastră. De asemenea, domnia sa, apreciind acest demers de constituire a cercurilor pastorale, a subliniat rolul formator al întrunirilor, aducând în discuţie experienţa sa personală în cadrul cercurilor arhiviștilor de la Slatina, pe care le consideră o formă de confruntare cu viaţa, cu problemele meseriei şi ale domeniului de activitate din care a învăţat până la ieşirea la pensie.

„În arhive există documente despre întrunirea cercurilor pastorale din perioada interbelică, care se întindeau uneori pe două zile şi aveau, pe lângă aspectul teologic şi moral, un profund caracter catehetic, fiind chemaţi şi mireni, abordându-se teme teologice și de morală pentru folosul vieţii religioase de zi cu zi ale acestora.” spunea Pr. Dr. Tudor Răţoi.

Citit 1367 ori Ultima modificare Luni, 15 Februarie 2021 20:26

Galerie de imagini