Imprimă această pagină
Duminică, 21 Iunie 2020 21:40

Hramul de vară al mănăstirii Vodița

Publicat de
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

În Duminica a II-a după Rusalii, când Biserica Ortodoxă îi prăznuiește pe toți sfinții români, vechea vatră monahală Vodița, ctitoria Sfântului Nicodim de la Tismana, și-a serbat hramul de vară.

Prăznuirea a început din seara zilei de sâmbătă, 20 iunie 2020, atunci când a fost săvârșită slujba Vecerniei unită cu Litia, iar în dimineața zilei de duminică, 21 iunie 2020, a fost săvârșită Sfânta Liturghie de către Preasfințitul Părinte Nicodim, Episcopul Severinului și Strehaiei, fiind înconjurat de un ales sobor de preoți și diaconi. Răspunsurile din timpul Sfintei Liturghii au fost asigurate de către psalți ai Catedralei Episcopale din Drobeta-Turnu Severin.

La finalul Sfintei Liturghii, Preasfințitul Părinte Nicodim le-a rostit credincioșilor un cuvânt de învățătură, vorbindu-le despre rolul sfinților în viața noastră.

Acest aşezământ monahal din ținuturile mehedințene reprezintă un important monument istoric şi arhitectural oltenesc, fiind cea mai veche ctitorie voievodală atestată documentar. Mănăstirea Vodița a fost întemeiată în secolul al XIV-lea, pe teritoriul comunei Vârciorova, în apropierea graniței dintre imperiul Austro-Ungar și Țara Românească.

Mănăstirea a fost ridicată între anii 1370-1372, de către Sfântul Cuvios Nicodim de la Tismana, pe cheltuiala domnitorului Vladislav I - Vlaicu Vodă.

Ansamblul mănăstirii a fost reconstruit în 1689 de către boierul Cornea Brăiloiu, mare agă în timpul domniilor lui Șerban Cantacuzino și Constantin Brâncoveanu, așa cum reiese dintr-un document din 15 iunie 1689. 

În urma războiului austro-turc încheiat cu Pacea de la Passarowitz din anul 1718, Mănăstirea Vodița a suferit mari distrugeri și a intrat într-o perioadă de decădere. În secolul al XIX-lea, clădirile fostei mănăstiri erau deja în ruină. 

La propunerea fundației „Societatea Vodița”, constituită în 1990, Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a aprobat în ianuarie 1991 reînființarea Mănăstirii Vodița. În perioada 1991-1995 s-a construit un impunător corp de chilii, în care se află și stăreția și trapeza mănăstirii. Noua biserică, din lemn, a fost sfințită la 29 iulie 2001 de către IPS Teofan, Mitropolitul Olteniei.

Citit 2379 ori Ultima modificare Duminică, 21 Iunie 2020 22:04

Galerie de imagini