Episcopia Severinului și Strehaiei - Vineri, 29 Ianuarie 2021

În data de 30 ianuarie, când Biserica Ortodoxă îi prăznuieşte pe Sfinţii Trei Ierarhi, Preasfinţitul Părinte Nicodim va sluji Sfânta Liturghie în biserica parohiei „Sfântul Dumitru”, din Drobeta Turnu Severin.

Biserica parohială este situată în cimitirul creştin ortodox „Sfântul Gheorghe", fiind construită cu aproape 150 de ani în urmă de Joiţa Chinţescu, în memoria fiului ei. De atunci, biserica a suferit o serie de transformări, a fost extinsă şi restaurată astfel încât astăzi îşi primeşte cum se cuvine credincioşii care îi trec pragul. Vizita Preasfinţitului Părinte Nicodim este un bun prilej pentru întărirea dreptei credinţe şi pentru ca Ierarhul să cunoască viaţa spirituală a credincioşilor.

În Duminica a XXXII-a după Rusalii (a lui Zaheu), credincioşii severineni se vor bucura în rugăciune și comuniune cu Dumnezeu şi cu sfinții Săi.

O ceremonie euharistică deosebită va fi oficiată la Catedrala Episcopală din Drobeta Turnu Severin. Ierarhul mehedințenilor, Preasfințitul Părinte Nicodim, va săvârşi jertfa cea tainică, înconjurat de sobor de preoți şi diaconi.

În pericopa evanghelică de la Luca 19, 1-10, Zaheu, mai marele vameşilor vrea să îl vadă pe Hristos. Şi iată că Hristos trece pe lângă el. El este înconjurat de mulţime. Zaheu nu poate să-L vadă, fiind mic de statură. Dar setea cu totul dezinteresată a lui Zaheu, dezinteresată până la totala lepădare de sine, ca măcar de departe să-L vadă pe Hristos, este atât de nemărginită, este de nebiruit, încât el - un om bogat, cu situaţie, funcţionar al Imperiului roman - neţinând seama de nimic, cuprins doar de dorinţa fierbinte de a-L vedea pe Hristos, în mijlocul mulţimii duşmănoase, care-l urăşte şi-l dispreţuieşte, încalcă toate convenţiile, toate cuviinţele formale şi se suie în copac, într-un smochin - un sicomor, care crescuse în cale.

Şi ochii marelui păcătos, căpetenia trădătorilor, se întâlniră cu ochii Sfântului lui Israel - Hristos Mesia, Fiul lui Dumnezeu. Iubirea vede ceea ce nu îi este accesibil ochiului indiferent sau duşmănos. Iubind dezinteresat chipul lui Mesia, Zaheu a putut să recunoască imediat în învăţătorul aflat în trecere prin Galileea pe Domnul Hristos, iar Domnul, plin de iubire dumnezeiască şi omenească, a văzut în acest Zaheu, care îl privea din ramurile sicomorului, acele adâncimi sufleteşti pe care nici Zaheu nu şi le cunoscuse până atunci.

Domnul a văzut că iubirea arzătoare pentru Sfântul lui Israel, neîntunecată câtuşi de puţin de vreun interes personal, a acestei inimi de trădător, poate să-l renască şi să-l înnoiască. Atunci răsună glasul dumnezeiesc: „Zahee, coboară-te degrabă, căci astăzi în casa ta trebuie să rămân”. Şi renaşterea morală, mântuirea, înnoirea au venit la Zaheu şi la toată casa lui.

Publicat în Știri religioase

Am aflat cu durere despre tragedia provocată de incendiul din spitalul „Matei Balș” din București, în dimineața zilei de  vineri, 29 ianuarie 2021, incendiu în urma căruia şi-au pierdut viaţa 5 pacienți și alți 102 au fost evacuați.

Publicat în Comunicate

Cele mai citite articole

radiolumina logo

construimcatedrala.ro

 
« Ianuarie 2021 »
Lun Marţi Mie Joi Vin Sâm Dum
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31


patriarhia link

 
basilica link

 
radiotrinitas link

 
trinitastv link

ziarullumina link

adreseweb link

 


mbl live


mbl video


mbl youtube