Episcopia Severinului și Strehaiei - August 2020

Anul Nou Bisericesc, spre deosebire de Anul Nou civil, începe la 1 septembrie.

Data aceasta de 1 septembrie pentru începutul anului bisericesc a fost împrumutată de la evrei care sărbătoreau atunci anul civil, potrivit Sinaxarului din Mineiul zilei de 1 septembrie.

Evreii încep calendarul cu luna Tişri, adică cu septembrie. În prima zi din luna septembrie, evreii aveau zi de odihnă şi aduceau Domnului ardere de tot.

Potrivit tradiţiei, Mântuitorul Iisus Hristos şi-a început activitatea publică în ziua de 1 septembrie, când a intrat în sinagogă şi a citit cuvintele prorocului Isaia care profeţeau despre Persoana Sa dumnezeiască:

"Duhul Domnului este peste Mine, pentru că M-a uns ca să binevestesc săracilor; M-a trimis să vindec pe cei zdrobiţi cu inima; să propovăduiesc robilor dezrobirea şi celor orbi vederea; să slobozesc pe cei apăsaţi. Şi să vestesc anul plăcut Domnului" (Isaia 61, 1-2 şi Luca 4, 18-19).

Un alt motiv al sărbătoririi anului bisericesc în prima zi a lunii septembrie este tradiţia moştenită din Legea Veche, potrivit căreia în această zi a început creaţia lumii.

Începutul Anului Nou bisericesc a fost instituit de Sfinții Părinți la Sinodul I de la Niceea. Ei au stabilit să se sărbătorească data de 1 septembrie ca un început al mântuirii creștinilor, în amintirea intrării lui Hristos în mijlocul adunării evreilor vestind tuturor anul bineplăcut Domnului.

Tot în ziua de 1 septembrie, Biserica a rânduit să fie pomenit Sfântul Cuviosul Dionisie Exiguul, din Dobrogea, care a alcătuit cronologia creştină, numărând pentru întâia oară anii începând de la Hristos.

Există şi rânduieli liturgice specifice pentru prima zi a anului bisericesc. Se săvârșește, alături de Sfânta Liturghie, în care este prăznuit Sfântul Simeon Stâlpnicul cu Sfânta Marta, mama sa, Sfințirea Apei, Tedeum şi o slujbă specială pentru începutul anului bisericesc.

Publicat în Știri religioase

Marţi, 1 septembrie, când Biserica Ortodoxă face prăznuirea Sfântului Simeon Stâlpnicul, Mănăstirea Jiana va îmbrăca haine de sărbătoare. În această zi, Sfânta Liturghie va fi oficiată de Preasfințitul Părinte Nicodim, Episcopul Severinului și Strehaiei, înconjurat de un ales sobor de preoți și diaconi. Răspunsurile liturgice vor fi date de protopsalţii Catedralei Episcopale din Drobeta Turnu Severin. După Sfânta Liturghie se va săvârşi Tedeum la începutul anului bisericesc şi parastas pentru ctitori.

Publicat în Știri religioase

Duminica a XII-a după Rusalii a fost un prilej de bucurie duhovnicească pentru credincioșii severineni.

Publicat în Știri religioase

De praznicul Tăierii capului Sfântului Ioan Botezătorul, Mănăstirea Topolniţa a îmbrăcat haină de sărbătoare, cu prilejul hramului.

Publicat în Știri religioase

Duminica a XII-a după Rusalii va fi un prilej de bucurie duhovnicească pentru credincioșii severineni. Slujba Sfintei Liturghii a Sfântului Ioan Gură de Aur va fi oficiată în Catedrala Episcopală de către Preasfințitul Părinte Nicodim, Episcopul Severinului și Strehaiei, alături de soborul de preoți și diaconi al Sfintei Catedrale.

Răspunsurile la strană vor fi date de membrii celor două grupuri psaltice ale Catedralei.

Publicat în Știri religioase

În ajunul praznicului Tăierii Capului Sfântului Ioan Botezătorul, la ceas de seară, Preasfinţitul Părinte Nicodim, Episcopul Severinului şi Strehaiei, s-a aflat  în mijlocul obştii Mănăstirii Baia de Aramă din nordul județului Mehedinţi. Preasfinţia Sa a oficiat slujba Vecerniei unite cu Litia în biserica aşezământului monahal, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi, după care a hirotesit întru stareță pe monahia Evghenia Bouroşu.

Publicat în Știri religioase

Vineri seara, în ajunul praznicului Tăierii Capului Sfântului Ioan Botezătorul, Preasfinţitul Nicodim, însoţit de protopsalţii Catedralei Episcopale şi alături de un sobor de preoţi şi diaconi, va săvârşi slujba Vecerniei unită cu Litia la Mănăstirea Baia de Aramă.

În cadrul evenimentului liturgic va avea loc instalarea monahiei Evghenia Bouroşu în slujirea de stareţă a sfântului aşezământ monahal.

Publicat în Știri religioase

De praznicul Tăierii Capului Sfântului Ioan Botezătorul, Mănăstirea Topolniţa îmbracă haină de sărbătoare, cu prilejul hramului. Pelerini de pretutindeni îşi îndreaptă paşii spre mănăstirea de pe valea Topolniţei pentru a se bucura împreună de momentele duhovniceşti înălţătoare.

Publicat în Știri religioase

În Duminica a XI-a după Rusalii, a Înmulţirii Pâinilor, Preasfinţitul Părinte Nicodim, Episcopul Severinului şi Strehaiei, va săvârşi Sfânta Liturghie, în sobor de preoţi şi diaconi, în Catedrala Episcopală "Învierea Domnului" şi "Sfântul Mare Mucenic Gheorghe" din Drobeta Turnu Severin.

Publicat în Știri religioase

Cu binecuvântarea Preasfințitului Părinte Nicodim, Episcopul Severinului și Strehaiei, jurnaliștii membri ai Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România, din mai multe localități ale țării, s-au adunat joi, 20 august 2020, la Mânăstirea ,,Sfânta Ana” din Orșova, ctitorită de marele jurnalist din perioada interbelică, Pamfil Șeicaru care,în anul 1919, la 11 ianuarie a fost inițiatorul și fondatorul Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România.

Publicat în Știri religioase
Pagina 1 din 3


mbl live


mbl youtube