Miercuri, 29 Mai 2019 12:34

Lucrările celei de-a XII-a ediţii a simpozionului "Mehedinţi – istorie, cultură şi spiritualitate", la final

Publicat de
Evaluaţi acest articol
(2 voturi)

În perioada 27-29 mai 2019, la Drobeta Turnu Severin s-au desfăşurat lucrările simpozionului internaţional "Mehedinţi - istorie, cultură şi spiritualitate". Acesta a fost organizat cu binecuvântarea Preasfinţitului Părinte Nicodim, Episcopul Severinului şi Strehaiei, prin Sectorul Cultural al Centrului Eparhial, în parteneriat cu Facultatea de Teologie din Craiova.

Reunind ierarhi de seamă ai Bisericii Ortodoxe Române, profesori de teologie, istorici, oameni de cultură, cercetători de prestigiu din România şi invitaţi de marcă din străinătate, manifestarea culturală a constituit un fericit prilej de interacţiune între diverse domenii ştiinţifice, legat de tema proclamării anului 2019 ca "Anul omagial al satului românesc (al preoților, învățătorilor și primarilor gospodari)" și "Anul comemorativ al Patriarhilor Nicodim Munteanu și Iustin Moisescu și al traducătorilor de cărți bisericești" în Patriarhia Română, tematica deosebit de generoasă oferind prilej de manifestare la nivel ştiinţific şi academic, tuturor participanţilor.

Simpozionul a abordat câteva aspecte fundamentale, constitutive pentru obârșia și identitatea creștină a societății românești de astăzi, pornind de la contribuția esențială a satului românesc în conservarea acestei identități și în evoluția culturală a țării noastre, și continuând cu vizibila degradare a satului românesc contemporan.

"Omagierea satului românesc și a contribuției sale majore la devenirea istorică a poporului român este o necesitate și o demnitate.

Totodată, este necesară cunoașterea situației precare și incerte în care se află astăzi satul românesc și locuitorii lui.

Satele românești, cu biserici și case țărănești, cu cimitire și morminte străjuite de cruci, cu ulițe și porți primitoare, sunt purtătoarele unui limbaj tainic și vizibil al tradiției, al continuității fizice și spirituale ale acestui neam, sunt oglinzi ale sufletului românesc, în care se arată astăzi, după caz, hărnicia sau delăsarea noastră, responsabilitatea sau indiferența", a subliniat Patriarhul Daniel la  proclamarea anului omagial și comemorativ 2019.

De asemenea, comemorarea traducătorilor de cărți bisericești este un omagiu adus pentru "personalitățile-reper ale culturii teologice românești, care, prin ostenelile lor cărturărești, au contribuit la luminarea credincioșilor prin cultură și la trezirea conștiinței românești", a mai spus Patriarhul Daniel.

Între aceștia Patriarhia Română îi omagiază în 2019 pe Patriarhii Nicodim Munteanu și Iustin Moisescu.

Patriarhul cărturar Nicodim Munteanu a păstorit Biserica Ortodoxă Română în vremuri tulburi şi grele, cu mare responsabilitate, mult curaj şi jertfelnicie.

A fost ales ca Patriarh al Bisericii Ortodoxe Române la 30 iunie 1939, păstorind până la trecerea sa la cele veșnice, în 27 februarie 1948. A fost înmormântat în Catedrala Patriarhală din Bucureşti, în 4 martie 1948. A tradus şi tipărit Sfânta Scriptură şi o mulţime de cărţi duhovniceşti.

Celălalt vrednic patriarh pe care-l comemorăm anul acesta, Iustin Moisescu, s-a născut la 5 martie 1910, în Cândești, județul Argeș. I-a succedat Patriarhului Justinian Marina în scaunul patriarhal, fiind ales Patriarh al Bisericii Ortodoxe Române în 12 iunie 1977 şi păstorind până la moartea sa, în 31 iulie 1986.

Într-o vreme în care regimul politic comunist încerca să impună societății românești ateismul materialist, Patriarhul Iustin a dăruit culturii teologice lucrări fundamentale, precum şi o nouă ediție sinodală a textului scripturistic (Noul Testament din 1979 şi Biblia sinodală din 1982), cărți de cult diortosite, traduceri patristice valoroase, noi manuale pentru învățământul teologic și a iniţiat colecțiile "Părinți și Scriitori Bisericești" şi "Arta creștină în România".

Citit 3550 ori

Media


mbl live


mbl youtube