Joi, 19 Septembrie 2019 11:53

Inaugurarea traseului tematic VIA TRANSILVANICA

Publicat de
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Sâmbătă, 21 septembrie 2019, are loc inaugurarea traseului tematic „Via Transilvanica”, în județul Mehedinți – Poarta de intrare în istorie a României. Acest eveniment constituie un prilej unic de consacrare a traseului ce străbate țara de la podul considerat una dintre cele șapte minuni ale lumii și până la Putna, unde Ștefan cel Mare a ridicat pentru eternitate un simbol al creștinismului.

Evenimentul va debuta în jurul orelor 15, atunci când în Portul Drobeta se va monta o bornă de andezit, chiar în locul în care Împăratul Traian și Regele Carol I a pășit pentru prima dată pe pământ românesc.

Prezenți la aceste manifestări vor fi Principele Nicolae al României, ambasador al proiectului, Tibi Ușeriu, Toma Coconea și Andreea Esca, Daniel Suciu, ministrul Dezvoltării Regionale, reprezentanți ai instituțiilor locale, județene și naționale, parteneri și sponsori strategici, organizații locale și mass-media locală și națională.

Din Portul Drobeta se va porni pe jos spre Muzeul Regiunii Porților de Fier, acolo unde se va monta ultima bornă care va marca traseul, chiar lângă piciorul podului lui Apolor din Damasc.

La acest eveniment va participa și o delegație din partea Centrului Eparhial al Episcopiei Severinului și Strehaiei, fiind condusă de către Preacucernicul Părinte Mihai Zorilă, vicar eparhial în cadrul acestei instituții.

Proiectul Via Transilvanica a fost inițiat de asociația Tășuleasa Social și a fost inaugurat în anul 2018. Demersul urmărește marcarea și amenajarea unui traseu turistic și de pelerinaj de 1000 km care pornește de la Putna în Bucovina, străbate Transilvania și se încheie la Drobeta Turnu -Severin. Scopul proiectului este să pună în valoare bogățiile cultural-istorice și naturale ale României, cu reflectare atât în comunitățile locale cât și cu ecou internațional.

Fiind un traseu public este destinat tuturor iubitorilor de drumeție, natură și sport, care vor putea să îl străbată la pas, cu bicicleta ori călare. Via Transilvanica străbate zece județe, zone de mare importanță culturală, istorică și naturală, fiind în același timp un adevărat catalizator pentru culturile care coexistă de secole în țara noastră.

Programul evenimentului:

14.30 – 15.00 – Sosirea invitaților la Portul din Drobeta Turnu-Severin

15.00 – 15.30 – Montarea simbolică a unei borne kilometrice la Portul din Drobeta TurnuSeverin. Vor lua cuvântul: Principele Nicolae al României, ambassador Via Transilvanica și Aladin Georgescu, Președintele Consiliului Județean Mehedinți, Dl. Marius Screciuprimarul orașului Drobeta Turnu-Severin

15.30 – 16.00 – deplasare către Muzeul Regiunii Porților de Fier, la Piciorul Podului lui Traian, pe traseul Via Transilvanica

16.00 – 16.30 – Montarea simbolică a ultimei borne kilometrice în apropierea Piciorului Podului lui Traian

16.30 – 17.00 – Vor lua cuvântul: Dl. Nicolae Draghiea Prefectul Județului Mehedinți,

Daniel Suciu, Ministrul Dezvoltării Regionale, Ovidiu Frenț, Prefectul Județului Bistrița Năsăud, Daniel Grecu, reprezentant Autoklass, reprezentant Raiffeisen Bank România, Andreea Esca, Toma Coconea și Tibi Ușeriu- ambasadori al proiectului.

Întrebări din partea presei.

17.00 – 17.30 – Bufet, voie bună și povești

Citit 4016 ori


mbl live


mbl youtube