Luni, 02 Aprilie 2018 16:12

În Săptămana Patimilor se săvârşesc slujbe speciale

Publicat de
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Săptămâna Patimilor sau Săptămâna Mare este perioada liturgică care începe cu Denia din Sfânta și Marea Luni și se încheie cu Sfânta Liturghie a Sfântului Vasile cel Mare unită cu Vecernia din Sfânta și Marea Sâmbătă. Este ultima săptămână din perioada Triodului.

În această săptămână credincioşii ortodocşi se pregătesc duhovniceşte pentru întâmpinarea slăvitului praznic al Învierii Domnului nostru Iisus Hristos din morţi.

În timpul care a mai rămas până la acest eveniment care pune capăt Postului Sfintelor Paşti şi aduce bucuria mântuirii, Biserica strămoşească a rânduit o serie de slujbe deosebite cunoscute cu numele de DENII, prin care toţi cei botezaţi întru Hristos sunt chemaţi la rugăciune, la meditaţie şi la mărturisire.

La Catedrala episcopală din Drobeta-Turnu-Severin, de duminică seara au început a fi săvârşite Deniile din Săptămâna Pătimirilor, în fiecare zi de la ora 18:00. Programul liturgic matinal rămâne, de asemenea, neschimbat, credincioşii putând lua parte zilnic la slujbele oficiate în intervalul orar 06:00-08:00.

Fiecare zi din Săptămâna patimilor are o semnificație aparte

Conform Sinaxarului zilei din Triod:

  • Sfânta și Marea Luni – se face pomenire de fericitul Iosif cel preafrumos și de smochinul care s-a uscat prin blestemul Domnului.
  • Sfânta și Marea Marți – se face pomenire de cele zece fecioare din Sfânta Evanghelie.
  • Sfânta și Marea Miercuri  – se face pomenire de femeia cea păcătoasă, care a uns cu mir pe Domnul.
  • Sfânta și Marea Joi – prăznuim patru lucruri: sfânta spălare a picioarelor, Cina cea de taină, adică predarea înfricoșatelor Taine, rugăciunea mai presus de fire și vânzarea Domnului.
  • Sfânta și Marea Vineri – se prăznuiesc sfintele și mântuitoarele și înfricoșătoarele Patimi ale Domnului.
  • Sfânta și Marea Sâmbătă – prăznuim îngroparea Mântuitorului nostru Iisus Hristos și pogorârea la iad.

Săptămâna Patimilor are, prin Sfintele Evanghelii care se citesc în cadrul slujbelor care se săvârșesc, un pronunțat caracter eshatologic.

Citit 4902 ori Ultima modificare Luni, 02 Aprilie 2018 16:13


mbl live


mbl youtube