Vineri, 17 Mai 2019 09:37

Doamna Viorica Streza a fost înmormântată

Publicat de
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

„Mama Viorica”, așa cum era cunoscută de toți mama Înaltpreasfințitului Laurențiu, Arhiepiscopul Sibiului și Mitropolitul Ardealului, a fost înmormântată joi, 16 mai, în cimitirul Bisericii „Adormirea Maicii Domnului” din Sâmbăta de Sus, județul Brașov.

Trecută în veșnicie la aproape 90 de ani, doamna Viorica Streza a primit preț de trei zile cinstirea care i se cuvenea din partea ierarhilor, preoților, maicilor și credincioșilor care au cunoscut-o și au primit din partea ei sfaturile duhovnicești izvorâte din sufletul curat și plin de rugăciune al unei credincioase model, mamă de arhiereu, trecută mai bine de 58 de ani prin dificultățile văduviei, o mamă duhovnicească pentru preoți, maici și credincioși din cuprinsul Arhiepiscopiei Sibiului și nu numai.

Încă de luni seara, ziua de după Duminica Mironosițelor, când mama Viorica a trecut la Domnul, trupul neînsuflețit a fost depus în Catedrala mitropolitană din Sibiu, locașul unde și-a găsit liniștea sufletească vreme de peste trei decenii, unde a participat ani la rând, zi de zi, la Sfânta Liturghie și unde a primit adesea Sfânta Împărtășanie chiar din mâinile Înaltpreasfințitului Părinte Mitropolit Laurențiu. Preoții din Sibiu s-au rânduit pentru ca necontenit să se citească din Psaltire la căpătâiul mamei Viorica, știind faptul că în timpul vieții citea zilnic toată Psaltirea, alături de Acatiste, Paraclisul Maicii Domnului și alte rugăciuni.

Marți, 14 mai, un sobor de preoți și diaconi condus de Preasfințitul Ilarion Făgărășanul, Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Sibiului, a oficiat o slujbă de priveghi, în prezența IPS Mitropolit Laurențiu și a familiei îndoliate.

Miercuri, 15 mai, în ultima zi în care sicriul a stat în Catedrala mitropolitană, a fost oficiată slujba de prohodire. Înaltpreasfințitul Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului a condus soborul de arhierei, preoți și diaconi care a oficiat slujba de prohodire. Au făcut parte din sobor Înaltpreasfințitul Irineu, Arhiepiscopul de Alba Iulia, Preasfințitul Andrei, Episcopul Covasnei și Harghitei, Preasfințitul Gurie, Episcopul Devei și Hunedoarei, PS Episcop Ilarion Făgărășanul. Au fost prezenți ieromonahi, consilieri eparhiali, protopopi, președintele Consiliului Județean Sibiu, Daniela Cîmpean, primarul Sibiului, Astrid Fodor, subprefectul Horațiu Marin, oficialități, monahi și monahii din Mitropolia Ardealului și numeroși credincioși veniți să se roage pentru odihna veșnică a mamei Viorica și să prezinte condoleanțe familiei îndoliate. Răspunsurile liturgice au fost date de Corala „Șaguniana” a Protopopiatului Sibiu, condusă de pr. Alexandru Szasz și de Corala „Timotei Popovici” a Catedralei mitropolitane.

„Ne mângâie felul în care a trăit”

În cuvântul de la finalul slujbei de prohodire, IPS Mitropolit Andrei a adus un cuvânt de cinstire celei care a fost mama Întâistătătorului Mitropoliei Ardealului.

„Admirăm, ne mângâie felul în care a trăit, felul în care și-a slujit familia și L-a slujit pe Dumnezeu. Dar, în același timp, nu putem să nu observăm în ce lume trăim și am vrea să existe mai multe mame de felul acesta care să ducă steagul credinței înainte”, a subliniat Părintele Mitropolit.

Au fost citite mai apoi necrologul și mesajul Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române. Cuvântul de mulțumire pentru prezență și pentru mesajele de condoleanțe transmise de ierarhi ai Bisericii Ortodoxe Române și de autoritățile centrale și locale a fost rostit de secretarul eparhial al Arhiepiscopiei Sibiului, pr. Cristian Vaida.

Sicriul cu trupul neînsuflețit a fost dus mai apoi la Mănăstirea „Brâncoveanu” de la Sâmbăta de Sus, județul Brașov, locul atât de drag mamei Viorica. În vechea biserică a mănăstirii a fost depus sicriul pentru ca obștea monahală și credincioșii din Țara Făgărașului să-i aducă mamei Viorica un ultim omagiu și să se roage la căpătâiul ei.

Joi, 16 mai, un sobor de arhierei condus de Preasfințitul Nicodim, Episcopul Severinului și Strehaiei, a oficiat Sfânta Liturghie în biserica veche a mănăstirii. După Sfânta Liturghie a fost săvârșită o slujbă de pomenire, iar mai apoi sicriul a fost dus în Biserica „Adormirea Maicii Domnului” din Sâmbăta de Sus. Aici a fost oficiată slujba de înmormântare de soborul de arhierei condus de Înaltpreasfințitul Calinic, Arhiepiscopul Argeșului și Muscelului. Numeroși preoți din Mitropolia Ardealului au venit să se roage împreună pentru odihna veșnică a sufletului mamei Viorica. Răspunsurile liturgice au fost date de Corala „Șaguniana” a Protopopiatului Sibiu și de grupul „Anatoly” din Brașov.

Cuvântul de la finalul slujbei de înmormântare a fost rostit de IPS Arhiepiscop Calinic.

„Dumnezeu i-a dat putere să biruiască greutățile pe care le-a avut de întâmpinat, apoi mîngâierea i-au fost nepoții și am văzut câtă iubire a avut față de ei și câtă gingășie au arătat ei față de bunica lor. Mângâiere i-au fost și iubirea de Dumnezeu, de rugăciune, de Psaltire, iubirea de ceilalți și a feciorului, Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Laurențiu pe care l-am observat foarte mămos, așa cum se zice, căci așa sunt copiii, totdeauna iubesc pe mamele lor și mai ales observă greutățile prin care trec. Înaltpreasfințitul Laurențiu a observat greutățile unei mama văduve și a sprijinit-o atât cât a putut și cu rugăciunile lui, dar și cu bucuria de a avea o mamă eroină, așa cum sunt mamele noastre”, a spus ierarhul.

Credincioșii din sat și din localități apropiate au venit în număr mare să-și ia rămas-bun de la doamna Viorica Streza și au avut posibilitatea să asculte necrologul, mesajului Patriarhului României și mulțumirile venite din partea Arhiepiscopiei Sibiului și a IPS Mitropolit Laurențiu. Trupul neînsuflețit a fost așezat apoi în mormântul din curtea bisericii satului făgărășean.

sursa: mitropolia-ardealului.ro

Citit 3852 ori Ultima modificare Vineri, 17 Mai 2019 09:52


mbl live


mbl youtube