Marți, 30 Octombrie 2018 18:27

A fost sfințit un monument ridicat în an centenar dedicat eroilor satului Jirov

Publicat de
Evaluaţi acest articol
(3 voturi)

Marţi, 30 octombrie, localitatea Jirov din judeţul Mehedinţi a fost gazda unui eveniment dedicat anului centenar. Începând cu orele 14.00, Preasfinţitul Părinte Nicodim, Episcopul Severinului şi Strehaiei a sfinţit un monument aflat în curtea bisericii din localitate, înălţat în memoria eroilor din primul război mondial, purtând numele de „Cartea jertfei 1918-2018”. Monumentul este realizat din marmură şi are la bază o carte deschisă din spatele căreia se înalţă un obelisc terminat cu o cruce. Pe paginile cărţii sunt încrustate numele celor peste 50 de eroi din localiatea Jirov care şi-au dat viaţa pe câmpurile de luptă din primul război mondial.

 

Pe spatele monumentului se găseşte o altă inscripţie care aduce aminte de toţi eroii din „Jirovu, plai de statornicie românească binecuvântată de Sfântul Nicodim de la Tismana, ce a fost prin fii săi, mereu prezent în tumultoasa istorie a neamului”. De la strămoşul Bîrta Petru şi până la credinciosul apropiat al lui Mihai Viteazul, marele paharnic Lupu Mehedinţeanul din Jirov, de la pandurii lui Tudor Vladimirescu şi până la regimentele, batalioanele şi diviziile de dorobanţi şi calăraşi, fiii Jirovului cu preţul vieţii au apărat pamântul sfânt al patriei.”

De proiectarea monumentului s-a ocupat un fiu al satului, Gologan Ionică, iar ridicarea monumentului s-a făcut din donaţii ale altor fii ai satului, ale Primăriei Jirov şi ale Primăriei din Drobeta Turnu Serverin.

Tot în cadrul slujbei Preasfinția sa a sfințit și o cruce care va fi așezată pe biserica satului Jirov.

La finalul slujbei de sfințire au fost depuse coroane de flori din partea autorităților locale, din partea Jandarmeriei și din partea mai multor instituții care s-au implicat în construirea acestui monument precum și din partea donatorilor și a enoriașilor acestei parohii.

După acest moment solemn elevii scolii Jirov au suținut un moment artistic pentru a aminti celor prezenți memoria ostașilor romanii căzuti pe câmpurile de luptă pentru apărarea și reîntregirea țării între anii 1916-1918.

La final domnul Colonel Baiasu Constantin a transmis mesajul institutiei pe care o reprezintă dar și domnul Victor Alexandru Bărbulescu, profesor de istorie de la scoala Jirov, a ținut să reamintească celor prezenți momentele petrecute în anul 1918 și desfășurarea evenimentelor pâna la Marea Unire din 1 decembrie 1918.

Părintele Ștefan Cameniță a multumit tuturor donatorilor care s-au implicat pentru construirea acestui monument care marcheaza și pentru satul Jirov în an centenar memoria eroilor satului.

La final Preasfințitul Părinte Nicodim le-a vorbit credincioșilor prezenți despre greutățile aduse de război în familiile eroilor și durerea lăsata în inimile celor care au avut un tată, un soț sau un frate care nu s-a mai întors acasă de pe câmpul de luptă.

Citit 6791 ori Ultima modificare Marți, 30 Octombrie 2018 19:03

Media


mbl live


mbl youtube