Imprimă această pagină
Joi, 09 Martie 2023 11:55

Asociaţia Foştilor Deţinuţi Politici, filiala Mehedinţi, a organizat pe 9 martie o acţiune de comemorare a luptătorilor anticomunişti din România.

Publicat de
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Asociaţia Foştilor Deţinuţi Politici, filiala Mehedinţi, a organizat joi, 9 martie 2023, la Drobeta Turnu Severin, un ceremonial de comemorare a tuturor luptătorilor anticomunişti din România. Ceremonia din ziua prăznuirii celor 40 de Sfinţi Mucenici din Sevastia Armeniei a avut loc în faţa monumentului din parcul Dragalina, dedicat victimelor comunismului.

Un sobor de preoţi, delegaţi ai Centrului Eparhial al Episcopiei Severinului şi Strehaiei, a oficiat slujba parastasului pentru sufletele tuturor mehedinţenilor mutaţi la Domnul, luptători anticomunişti şi cei care au trecut prin grele încercări în închisorile comuniste, dar şi a celor care au suferit în timpul deportărilor şi strămutărilor de amploare în Câmpia Bărăganului. La monumentul ridicat în parcul Dragalina din municipiu, numeroşi membri ai asociaţiei au înălţat, împreună cu preoţii, rugăciune în memoria celor apropiaţi ai lor care au pierit în timpul regimului comunist şi au depus jerbe de flori. La acest moment au fost prezenţi, ca la o adevărată lecţie de istorie, şi câţiva elevi de la unităţile de învăţământ liceal din municipiul severinean.

Cei prezenți au aprins o lumânare și și-au îndreptat gândul, preț de câteva minute, către cei apropiaţi care au pierit în timpul regimului comunist.

La eveniment a luat parte şi subprefectul Judeţului Mehedinţi, dna. Cosmina Stanomir, precum şi d-na Ramona Maria Cupă, vicepreşedinte al Consiliului Judeţean Mehedinţi şi viceprimarul Daniel Cârjan.

Părintele Consilier eparhial Necşoiu Cosmin Eftimie a dat citire comunicatului de presă al Patriarhiei Române emis în contextul zilei de 9 martie, Ziua comemorării Deținuților Politici Anticomuniști din perioada 1944-1989.

În comunicat se subliniază că „Biserica Ortodoxă Română își arată constant prețuirea față de foștii luptători și deținuți politici din timpul regimului comunist care sunt și trebuie să rămână modele autentice de curaj, demnitate, statornicie în credință şi patriotism.

Această zi este dedicată celor care au luptat, cei mai mulți până la moarte, îndurând cumplite suferințe în închisorile comuniste de exterminare, împotriva instaurării în România a unui regim politic totalitar şi agresiv anticreștin.”

Doamna Mateescu Ileana, preşedintele Asociaţiei Foştilor Deţinuţi Politici din România, filiala Mehedinţi, a vorbit celor prezenţi de jertfa luptătorilor anticomunişti din judeţul Mhedinţi, aducând în atenţie exemplul lui Nicolae „Nae” Trocan născut la 17 martie 1923, pe Plaiul Cloșanilor, în satul mehedințean Peșteana, în apropiere de Zegujani. Os de stirpe boierească din Valea Motrului, Nae va fi fost al treilea din cei cinci copii ai familiei.

În anii ce au urmat celui de-al Doilea Război Mondial, pe fundalul instaurării agresive a comunismului, familia sa (înstărită și respectată) întâmpină probleme din ce în ce mai mari, care vor culmina, în 1947, cu arestarea total abuzivă a mamei, după o ceartă cu niște comuniști din sat. Înștiințat de rude, Nae răbufnește nervos și o eliberează cu forța, dând buzna înarmat în postul de Miliție.

Se refugiază în pădure. Știe prea bine că, dacă s-ar preda, ar fi condamnat la ani grei de pușcărie politică. Demn și anticomunist până în măduva oaselor, tânărul alege să moară cu arma în mână, opunându-se cu toate forțele regimului dictatorial. Așa că urmează o rezistență de șase ani de-a lungul cărora va fi vânat în permanență de Securitatea genocidară.

Partizanul Nae Trocan se va afla în strânse legături cu organizația Mișcarea Română de Rezistență, inițiată de învățătorul Dumitru Totir, muncitorul Dumitru Năsărâmbă și avocatul Gheorghe Florescu.

Nae scapă și din alte ciocniri cu Securitatea, intrând astfel în legendă – apare și dispare ca prin minune, se deghizează în babă, în cioban sau milițian și umblă ziua în amiaza mare, se strecoară printre securiști, uneori chiar îi induce în eroare, ia masa la restaurant și lasă bilete cu numele lui sub farfurie. Până la urmă, pe capul lui Nae Trocan se pune o recompensă mare: 100.000 lei, o adevărată avere pentru anii aceia. Va fi arestat în 1952, în Valea Perilor, vândut de învățătorul Boulescu (purtător al unui nume predestinat), după șase ani de rezistență la cel mai înalt nivel. În același moment sunt arestați și Dumitru Totir și Dumitru Năsărâmbă.

Condamnat la moarte de Tribunalul Militar Craiova, în urma unui proces-mascaradă, partizanul martir Nae Trocan va fi executat la 20 iulie 1953, trupul său spart de gloanțe fiind aruncat într-o groapă necunoscută. Avea doar 32 de ani.

Citit 560 ori Ultima modificare Joi, 09 Martie 2023 12:01

Galerie de imagini