Slujire arhierească în Duminica Sfântului Ioan Scărarul
Publicat de Pr. Marian Alin Gigină   
Vineri, 24 Martie 2017 10:21

cateSfântul Ioan Scărarul a scris cum a trăit şi a trăit cum a scris. De aceea, în duminica a patra din Postul Sfintelor Paşti, el este pomenit ca „scară" sau întăritor al celor ce se nevoiesc şi urcă duhovniceşte, atât prin pilda vieţii sale, prin scrisul său, cât şi prin rugăciunile sale pentru cei ce se luptă duhovniceşte.

Pomenirea Sfântului Ioan Scărarul în Duminica a patra din post nu se face pentru că ar fi ziua trecerii lui la viaţa veşnică, ci este pomenit în duminica a patra din Post ca dascăl al pocăinţei. El se numeşte Scărarul, pentru că a scris o carte deosebită pe care a intitulat-o „Scara virtuţilor"sau „Scara paradisului",prin care ne arată cum, prin lepădarea de patimi şi prin dobândirea virtuţilor, oamenii urcă duhovniceşte, în sufletul lor, spre învierea sufletului şi spre întâlnirea cu Hristos Cel Răstignit şi Înviat, adică prin comuniunea cu Dumnezeu ei dobândesc Raiul sau Paradisul. „Scara"a fost şi încă mai este în multe mănăstiri călăuză duhovnicească în lupta împotriva patimilor şi în dobândirea virtuţilor.

În acestă binecuvântată zi de 26 martie, Ierarhul mehedinţenilor Preasfinţitul Părinte Episcop Nicodim va săvârşi Sfânta Liturghie în Catedrala Episcopală din Drobeta Turnu Severin, având alături soborul de preoţi şi diaconi al Catedralei. Răspunsurile la strană vor fi date de membrii celor două grupuri psaltice ale Catedralei.