Simpozion internaţional pentru prevenirea HIV / SIDA şi a violenţei în familie
Luni, 10 Decembrie 2007 02:00

P1070930_.JPG      În zilele de 8 şi 9 decembrie 2007, Şcoala cu clasele I-VIII nr. 2 din Orşova a găzduit simpozionul internaţional cu tema „Consolidarea iniţiativelor comunitare de prevenire a HIV/SIDA şi a violenţei în familie”Partenerii simpozionului au fost EPISCOPIA  SEVERINULUI  ŞI  STREHAIEI, ORGANIZAŢIA INTERNAŢIONALĂ PENTRU CARITATEA CREŞTIN ORTODOXĂ DIN ROMÂNIA, PAROHIA ORŞOVA SUD,  INSPECTORATUL ŞCOLAR JUDEŢEAN MEHEDINŢI,  ŞCOALA GENERALĂ CU CLASELE I-VIII, NR. 2, ORŞOVA ŞI  CASA CORPULUI DIDACTIC MEHEDINŢI.

       P1070934_1.JPGCele trei secţiuni ale simpozionului au vizat consolidarea iniţiativelor comunitare de prevenire a HIV/SIDA, consolidarea iniţiativelor comunitare de prevenire a violenţei în familie, precum şi rolul bisericii şi al şcolii în prevenirea şi combaterea HIV/SIDA şi a violenţei în familie.
     
Acest simpozion s-a adresat in special cadrelor didactice interesate, precum şi elevilor şi tinerilor care intră în contact cu membrii corpului profesoral participanti la eveniment.                                                                           
     
Scopul simpozionului a fost implicarea cadrelor didactice în prevenirea si combaterea violentei in familie si a HIV/SIDA prin oferirea de metode alternative in cadrul unor sesiuni de comunicare.
      Obiectivele au vizat realizarea unor sesiuni de comunicare pe cele trei teme, colectarea unui numar cat mai mare de lucrari care sa contina metode alternative la cele doua flageluri, precum si implicarea activa a cadrelor didactice in prevenirea si combaterea HIV/SIDA si a  violentei in  familie. 
P1070923_2.JPGCa invitaţi de onoare la această manifestare au fost reprezentanţi ai Primăria si Consiliul Local al Municipiului Orşova, ai Direcţiei de Sănătate Publică Mehedinţi, Direcţiei Judeţene de Cruce Roşie, Inspectoratului Judeţean şi Municipal de Poliţie, Autoritatii de Sănătate Publică Mehedinţi.
     
Au onorat, de asemenea, cu prezenţa lor la această manifestare ştiinţifică reprezentanţi ai Biroului de informare al Uniunii Europene la Bucureşti, ai Direcţiei de Programe de Educaţie, cadre didactice universitare, inspectori şcolari şi metodişti din judeţ şi din judeţele invecinate, coordonatori naţionali, regionali şi locali ai Organizaţiei Internaţionale pentru Caritatea Creştin Ortodoxă.
     
Ca oaspeţi de peste hotare nominalizam in mod deosebit pe : Ulrich Simann din Salsburg, Austria, Duluz Kosmin din Serbia, Neznana Zednica din Slovacia, Hanna Hermanova din Cehia, Soren Kristensen si Tove Brem Halm din Danemarca şi al unui grup de voluntari din Peace Corp.
     
Deschiderea simpozionului a fost făcută de către Preasfinţitul Părinte Nicodim, Episcopul Severinului si Strehaiei, care, prin prezenta sa, a dat manifestarii o mare încărcătură spirituală.
     
Rugaciunea de deschidere a lucrăilor acestui simpozion a fost primită cu mult entuziasm, iar cuvantul Preasfinţiei Sale cu privire la grija pentru  sănătatea noastră a avut un puternic impact.
     
Au urmat comunicarile invitaţilor care au prezentat realizările, proiectele comune, şi mai ales gândurile lor de viitor. 
     
Pe secţiuni, lucrările simpozionului au vizat necesitatea unirii eforturilor pentru a face din prevenţie - arma cea mai eficientă de lucru şi din educaţie şi autoeducaţie - priorităţi majore ale şcolii şi partenerilor acesteia.  
DSC00830_3.JPGÎn ziua de 9.12.2007 Preasfinţitul Părinte Nicodim înconjurat de un sobor de preoţi şi arhidiaconi a săvârşit Sfânta Liturghie la Parohia Orşova Sud. In cadrul acestei sfinte slujbe a fost hirotonit diacon tanarul teolog Cristian Drăgan. În cuvântul său de invatatura, Preasfinţitul Nicodim s-a adresat tuturor celor prezenţi  subliniind că fiecare dintre noi trebuie să înţeleagă responsabilitatea majoră pe care o avem pentru sănătatea noastră şi a comunitatii în care trăim. Numai aşa se poate ajunge la o înnoire spirituală şi morală, la îmbunătăţirea relaţiilor inter- umane şi la accentuarea solidarităţii sociale.
DSC00856_4.JPGDupa săvârsirea Sfintei Liturghii  lucrarile simpozionului au continuat pe tema violentei in familie, precum si a rolului pe care il au biserica si scoala in combaterea acestui flagel.
     
Finalizarea simpozionului „Consolidarea iniţiativelor comunitare de prevenire a HIV/SIDA şi a violenţei în familie” a nascut ideea replicarii acestui gen de dezbateri pe tema combaterii HIV- SIDA si a violentei in familie si in tarile invecinate