Sfințirea bisericii parohiei Apateu din Ungaria
Vineri, 05 Mai 2017 19:48

parohia apateuPreasfințitul Părinte Nicodim, Episcopul Severinului şi Strehaiei va da curs invitaţiei Preasfințitului Siluan, Episcopul Eparhiei Ortodoxe Române din Ungaria, de a sluji împreună, sâmbătă 6 mai 2017, la sfințirea bisericii parohiei Apateu din Gyula, alături de  Preasfințitul Părinte Sofronie, Episcopul Oradiei, Preasfințitul Lucian, Episcopul Caransebeșului, precum și a unui ales sobor de preoţi şi diaconi.

Răspunsurile la strană vor fi date de grupul psaltic ”Etos” al catedralei episcopale din Caransebeș.

Comuna Apateu este o veche aşezare. Prima însemnare despre comună o avem din anul 1214, în Registrul orădan. La început credincioşii de aici au avut o modestă biserică de lemn. Lucrările clădirii bisericii actuale, cu hramul „Sfântul Ierarh Nicolae”, au început în 1799 şi au durat opt ani. Pe lângă biserică a funcţionat şi o şcoală confesională, începând din anul 1840, iar după anul 1920 ea a funcţionat cu mai multe întreruperi.

Parohia Apateu, care adăposteşte în curtea ei, de aproximativ 15 ani şi bustul în bronz al Marelui Poet Naţional Mihai Eminescu, omagiat anual la jumătatea lunii ianuarie, se află sub păstorirea înţeleaptă şi dinamică a Părintelui Paroh Origen Sabău, care cu binecuvântarea şi participarea Chiriarhului, Preasfinţitul Siluan, a organizat şi cu alte ocazii manifestări româneşti de excepţie.