Sfântul Pahomie, prăznuit la mănăstirea Coşuştea-Crivelnic
Publicat de Viorel Ianasi   
Vineri, 12 Mai 2017 11:19

Sf PahomiePe 15 mai, când Biserica Ortodoxă îl prăznuieşte pe Sfântul Cuvios Pahomie cel Mare, Mănăstirea Coşuştea - Crivelnic îşi va serba hramul.

   Sfânta Liturghie va fi săvârşită de către un ales sobor de preoţi şi diaconi, iar răspunsurile la strană vor fi date de grupul Sfântul Nicodim al Catedralei Episcopale din Drobeta-Turnu Severin.

Tot pe 15 mai se împlinesc șase ani de când Pr. Stareţ Calinic Drăghici, exarhul mănăstirilor din Eparhia Severinului şi Strehaiei, a fost ridicat la rangul de protosinghel, prin gramata episcopală cu nr. 17 din 15 mai 2011.

  Părintele Calinic Drăghici a fost numit stareţ pe 6 august 2009, având ascultarea de a organiza viaţa de obşte şi de a avea în grijă reconstrucţia sfântului locaş monahal.

   Vechea mănăstire Coşuştea - Crivelnic şi-a început activitatea în timpul Sfântului Nicodim de la Tismana, care a stat o perioada în zona Ilovăţului. Prima atestare documentara datează din anul 1493. A funcţionat până în secolul al XVIII-lea, când apare consemnată în Catagrafiile Mânăstirilor Oltene în rândul „capelelor” cu denumirea de ,,Sfânta Mânăstire Crivelnicul”.

   În temeiul prevederilor statutare, Consiliul Eparhial al Episcopiei Severinului şi Strehaiei, în şedinţa de lucru din data de 22 aprilie 2005, a dezbătut şi aprobat reînfiinţarea Mânăstirii Coşuştea Crivelnic, iar Sinodul Mitropolitan al Mitropoliei Olteniei, în sedinţa din data de 5 iulie 2005, a aprobat reînfiinţarea acestei mănăstiri cu hramul ,,Cuviosul Pahomie cel Mare” (15 mai), ca mănăstire de călugări, în cadrul Protoieriei Baia de Aramă.

  Prin redeschiderea acestei vetre monahale, în aceste locuri pitoreşti pe unde a trecut Sfântul Nicodim de la Tismana, se va construi un centru de spiritualitate şi de întărire a activităţii misionare.