Sfântul Antonie cel Mare - hramul mănăstirii Vodiţa
Miercuri, 16 Ianuarie 2008 18:16

manastirea%20vodita.JPG          An de an, în data de 17 ianuarie, Mănăstirea Vodiţa îşi serbează hramul. În această zi Biserica Ortodoxă Română îl cinsteşte pe Sf. Cuv. Antonie Cel Mare. A devenit deja o tradiţie ca la acest moment deosebit din viaţa sfintei mănăstiri, Prea Sfinţitul Episcop Nicodim să fie în mijlocul obştii şi să săvârşească Sfânta şi Dumnezeiasca Liturghie.

           Mănăstirea Vodiţa reprezintă cea mai veche ctitorie voievodală atestată documentar şi totodată primul aşezământ monahal din ţara noastră administrat autonom (samovlastie) după regulile bisericii orientale stabilite de Sfântul Vasile cel Mare. Atunci când Sfântul Nicodim a venit pe plaiurile româneşti, a ctitorit prima biserică a mânăstirii Vodiţa „în numele Sfântului Antonie cel Mare”, sfânt ce a rămas până astăzi ocrotitorul mănăstirii.

            Menţionăm şi faptul că aşezământul monahal a fost ridicat între anii 1370-1372 pe cheltuiala voievodului Vladislav I. În urma războiului austro-turc încheiat cu pacea de la Passarovitz din anul 1718, Mânăstirea Vodiţa a cunoscut o perioadă de decădere.

            După 1990, Mănăstirea Vodiţa a fost refăcută în aceeaşi zonă, dar pe un alt amplasament. Atunci s-a rânduit ca acest sfânt lăcaş monahal să fie sub purtarea de grijă a Maicii Domnului, primind şi hramul ,,Naşterea Maicii Domnului”.

 

 A consemnat Pr. Viorel Vlăducu, consilier mass-media.