Sfânta Liturghie arhierească la biserica „Sfântul Ilie Tesviteanul” din Drobeta Turnu Severin
Sâmbătă, 26 Ianuarie 2008 13:32

stire-ilieTesviteaul.jpg         Într-o zi ploioasă de iarnă – în data de 27 ianuarie a.c., la parohia ,,Sfântul Ilie Tesviteanul” din Drobeta Turnu Severin a fost un moment deosebit, datorat slujbei arhiereşti ce s-a oficiat.


{playerflv}http://www.episcopiaseverinului.ro/video/stiri/2008/ianuarie/stire_ilieTesviteanul-27ian08.flv|480|380|#000000|false{/playerflv}         

           Parohia se află în partea de vest a Severinului, în Crihala - cel mai nou cartier al municipiului severinean. Aici a început a se ridica o nouă biserică, a căreia piatră de temelie a fost pusă în 1991, lucrările începând în 1992. Ele au fost întrerupte o perioadă, fiind reluate din anul 1998, actualmente construcţia aflându-se deja la acoperiş, turla de pe pronaos zidindu-se în întregime. Sfântul locaş este proiectat în stilul neobizantin, va avea o suprafaţă de 500 metri pătraţi şi două turle de 18 şi respectiv 26 metri înălţime.

         Până la terminarea construirii bisericii celei noi, slujba se oficiază într-o construcţie provizorie, ce este cunoscută de severineni ca ,,Biserica de carton". În jurul bisericii se intenţionează amenajarea unui parc de către primăria oraşului, ce se va numi Parcul Tineretului.

         În duminica a XXXI-a după Rusalii, Prea Sfinţitul Episcop Nicodim venea în mijlocul credincioşilor din această parohie pentru a săvârşi Sfânta şi Dumnezeiasca Liturghie.

         În cadrul Sfintei Liturghii, la momentul ecteniei întreite, întreaga biserică a înălţat rugăciuni pentru părinţii ieromonahi Iosif de la mănăstirea Polovragi şi Macarie de la mănănăstirea Topolniţa, cei ce au trecut la Domnul de curând, fiind îndeobşte cunoscută puterea rugăciunii din vremea Sfintei Liturghii pentru cei adormiţi.

          În cuvântul de învăţătură rostit cu acest prilej, Prea Sfinţia Sa a amintit tuturor de cât de importantă este sănătatea ca dar al lui Dumnezeu. A amintit apoi credincioşilor despre aducerea moaştelor Sf. Ioan Gură de Aur în Constantinopol, accentuând pe ce lucruri trebuie să punem accentul în cursul anului 2008. În încheiere, i-a încurajat pe credincioşi în această lucrare de zidirea a Casei lui Dumnezeu.

          La această parohie funcţionează de curând şi un grup de tineri numit A. T. O. S. (Adunarea Tinerilor Ortodocşi din Severin), ce are întâlniri în fiecare duminică seara şi care organizează activităţi religios-educative pentru tineri.

          Menţionăm şi faptul că tot de curând parohia are şi o pagină de prezentare pe Internet, pe acest site cei binevoitori putând afla modalităţile de ajutorare pentru ridicarea noii biserici.  În fiecare an, în Duminica dinaintea hramului de Sfântul Ilie, la parohie are loc o adunare a membrilor Oastei Domnului din Banat şi Oltenia, prilej cu care Prea Sfinţitul Nicodim oficiază Sfânta Liturghie.

           A consemnat Pr. Viorel Vlăducu, consilier mass-media.