Rugăciune la început de an în Episcopia Severinului și Strehaiei
Duminică, 01 Ianuarie 2017 20:48

DSC 0828Cu binecuvântarea Preasfințitului Părinte Episcop Nicodim, în bisericile și mănăstirile din Eparhia Severinului și Strehaiei s-au săvârșit rugăciuni atât la momentul trecerii dintre ani cât și în dimineața zilei de 01 ianuarie, când Biserica l-a prăznuit pe Sfântul Vasile cel Mare.

La trecerea dintre ani s-a săvârșit Acatistul Domnului nostru Iisus Hristos, însoţit de rugăciuni de mulţumire pentru binefacerile primite în anul ce a trecut şi de rugăciuni la intrarea în noul an. La Catedrala Episcopală din Drobeta Turnu Severin, Slujba Acatistului a început în jurul orei 23.30 şi a fost oficiată de Preasfinţitul Părinte Nicodim, Episcopul Severinului şi Strehaiei. În mesajul transmis de ierarhul locului credincioșilor prezenți s-a adus ca exemplu viețuirea minunată a sfinților dar și a înaintașilor noștri, care întotdeauna au fost modele demne de urmat.

În dimineața zilei de 01 ianuarie, în biserici s-a oficiat Liturghia Sfântului Vasile cel Mare. La Catedrala Episcopală din Drobeta Turnu Severin, Sfânta Liturghie a fost săvârşită de ierarhul locului, Preasfinţitul Părinte Nicodim, împreună cu întregul sobor de preoţi şi diaconi ai sfântului lăcaş de cult. În cadrul Sfintei Liturghii a primi hirotonia întru preot părintele arhidiacon Iulian Pruiu, Secretarul Eparhial al Episcopiei Severinului și Strehaiei. La finalul Sfintei Liturghii noul hirotonit a primit hirotesia întru iconom stavrofor.

În fiecare an în ziua de 1 ianuarie Biserica noastră prăznuieşte pe lângă Praznicul Tăierii împrejur a Domnului nostru Iisus Hristos şi pe Sfântul Ierarh Vasile cel Mare, Arhiepiscopul din Cezareea Capadociei. De aceea, în această zi, în cinstea Sfântului Vasile cel Mare se săvârşeşte Liturghia care îi poartă numele. Liturghia Sfântului Vasile cel Mare se săvârşeşte de zece ori pe an: în Ajunul Crăciunului şi în cel al Bobotezei, în ziua de prăznuire a Sfântului Vasile cel Mare, pe 1 ianuarie, în primele cinci duminici din Postul Mare, în Joia Mare şi în Sâmbăta Mare.


DSC 0850  DSC 0864  DSC 0929

 

DSC 0945  DSC 0968  DSC 0984

 

DSC 0990  DSC 1016  DSC 1116