Resfinţirea bisericii din Cujmir
Publicat de Viorel Ianasi   
Vineri, 30 Iunie 2017 11:00

1430 feat-1024x683Sâmbătă, 1 iulie 2017, Preasfinţitul Părinte Nicodim, Episcopul Severinului şi Strehaiei, va săvârşi Sfânta Liturghie şi slujba de resfinţire a Bisericii “Sfinţii Voievozi Mihail şi Gavriil” din Parohia Cujmir, Protoieria Vânju Mare.

 Lucrările actuale de renovare au fost începute de P. C. Pr. Daea Ştefan, care a restaurat integral pictura, şi au fost continuate cu lucrările de renovare a zidăriei exterioare de către P. C. Pr. Popa Ionuţ.

Biserica Parohiei Cujmir, cu hramul ”Sf. Arh. Mihail și Gavriil”, dintru început a fost zidită din temelie de către domnul G.G. Tavlaș, din cărămidă arsă, fără temelie din piatră, cu ferestre dreptunghiulare, foarte mici, cu o singură ușă, pardosită cu cărămidă arsă, acoperită cu olane și pictată în tempera.
 
În anul 1899, fiind ruinată din cauza cutremurului, s-a reparat și s-a sfințit cu aprobarea sfințitului Episcop al Râmnicului Noului Severin. Cu această ocazie s-a legat cu bare de fier în formă de cruce, având trei puncte principale.
 
Aceste date sunt culese din vechea pisanie a bisericii, găsită la locuitorul Alflori Dumitru, în vârstă de 75 ani, copiată de el înainte de reparația ce s-a făcut în anii 1953-1959.
 
În anul 1953, biserica fiind pe punctul de a se ruina, p.c. pr. Gavrilă Mihai a stăruit și a pus bisericii o nouă temelie de piatră și a făcut reparațiile de zidărie exterioară.
Lucrări ample de renovare s-au realizat şi între anii 1964-1966, prin stăruința Pr. Filip Ion, ajutat de consiliul și comitetul parochial.
Acoperirea bisericii cu scândură și tablă galvanizată, pardosirea bisericii cu ciment și mozaic de 12 cm grosime, pictarea din nou a bisericii în tehnica frescă de către pictorul Emil Ivănescu din Curtea de Argeș, mobilierul interior confecționat din lemn de stejar, reconstruirea clopotniței din dreapta bisericii din lemn de salcâm, acoperită cu tablă din vechiul acoperiș al bisericii.
Toate aceste lucrări s-au făcut cu cheltuiala enoriașilor parohiei Cujmir, precum și cu ajutorul Arhiepiscopiei Craiovei.