PS Nicodim va lua parte la manifestările prilejuite de hramul Catedralei episcopale din Caransebeș
Publicat de Viorel Ianasi   
Vineri, 21 Aprilie 2017 00:12

simpozionul-caransebesEpiscopia Caransebeşului desfţăşoară în perioada 23 – 25 aprilie, a.c., Simpozionul internaţional "Jertfă și mărturisire" în cadrul Zilelor credinţei şi culturii în Episcopia Caransebeșului, ediţia a XI-a.

În cadrul acestei manifestări culturale şi spirituale, timp de o săptămână, își dau mâna dezbaterile, vernisajele, concertele de muzică religioasă și teatrul.

Manifestările amintite sunt prilejuite de sărbătorirea festivă a hramului noii catedrale episcopale Învierea Domnului din Caransebeş (Duminica Tomii) cu ocazia proclamării de către Patriarhia Română a anului 2017 ca „Anul omagial al iconarilor şi pictorilor bisericeşti şi Anul comemorativ Justinian Patriarhul şi al apărătorilor Ortodoxiei în timpul comunismului în Patriarhia Română”.

În seara de sâmbătă, 22 aprilie, vor ajunge, la Catedrala istorică „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe” din Caransebeș, moaștele Sfintei Maria Magdalena. Acestea vor fi aduse de Preasfințitul Părinte Galaction, Episcopul Alexandriei și Teleormanului, de la Mănăstirea Pantocrator.

În Duminica Tomii, 23 aprilie, va fi oficiată Sfânta Liturghie la Catedrala Episcopală „Învierea Domnului”. Slujba va fi săvârşită de un sobor de ierarhi, membri ai Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române din care va face parte şi Preasfințitul Părinte Nicodim, Episcopul Severinului și Strehaiei. Cu acest prilej, credincioşii prezenţi vor putea aduce cinstire moaştelor Sfintei Maria Magdalena, dar și icoanelor făcătoare de minuni ale Maicii Domnului de la Mănăstirea Călugăra și de la Parohia Măru.

Luni, 24 aprilie, și marți, 25 aprilie, vor avea loc, la Oravița, cu prilejul împlinirii a 200 de ani de la înființarea Teatrului „Mihai Eminescu” din localitate, simpozionul internațional „Jertfă și mărturisire” și un vernisaj de expoziție foto-documentar.  Vernisajul va avea ca temă „Biserica ortodoxă din Banat în perioada regimului communist.