PS Nicodim participă la hramul Mânăstirii Lainici din Gorj
Marţi, 20 Noiembrie 2007 18:26

48_Lainici1.jpg         Miercuri, 21 noiembrie, când Biserica Ortodoxă Română sărbătoreşte „Intrarea în Biserică a Maicii Domnului”, Prea Sfinţitul Părinte Nicodim, Episcopul Severinului şi Strehaiei, va săvârşi Sfânta şi Dumnezeiasca Liturghie la Mănăstirea Lainici, cu ocazia sărbătoririi hramului acestui sfânt aşezământ monahal.

         În naturalul defileu al Jiului, la 32 km de Târgu-Jiu şi 25 km de Petroşani, se află mănăstirea de călugari Lainici cu hramul „Intrarea în Biserica a Maicii Domnului”, fiind o mănăstire de călugări cu 32 vieţuitori. În secolul al XIV-lea cuviosul Nicodim a fost trimis în Ţara Românească să susţină ortodoxia, să dea un suflu nou bisericii. El s-a aşezat într-o peşteră lângă mănăstirea Lainici. Tot cuviosul Nicodim a ctitorit mânăstirea Vodiţa de lângă Turnu-Severin, mănăstirea Tismana, în preajma căreia a sihăstrit până la sfârsitul vieţii sale pământesti. 
        
În urma mai multor războaie, precum şi a regimului comunist, Mănăstirea Lainici a avut de suferit, dar după 1989 s-a înăltat o biserica nouă, impunătoare, din piatra sculptată, împodobită cu ornamente meştesugite, ce amintesc de marile ctitorii voievodale.

A consemnat Pr. Viorel Vlăducu, consilier mass-media.