PS Nicodim la Sărbătoarea Maicii Domnului în Mănăstirea Lainici
Marţi, 22 Noiembrie 2016 11:23

DSC 7918Ierarhul nostru, însoţit de protopsalţii Catedralei Episcopale din Drobeta Turnu Severin, a participat la sărbătoarea duhovnicească de la mănăstirea Lainici, prilejuită de praznicul „Intrării Maicii Domnului în Biserică”. PS Părinte Nicodim a început programul liturgic de duminică seară, slujind după rânduială Vecernia, Litia şi Privegherea.

A doua zi, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi, ierarhul mehedinţenilor a săvârşit Slujba Euharistică în biserica cea mare a mănăstirii. Răspunsurile la strană au fost date alternativ de membrii corului Kinonia al Episcopiei Severinului şi Strehaiei şi de cei din grupul psaltic „Sfântul Mare Mucenic Dimitrie” al Catedralei Mitropolitane din Craiova.

Mănăstirea Lainici este aşezată pe Defileul Jiului, la 30 km de Târgu Jiu şi 25 km de Petroşani. Tradiţia istorică atestă vechimea cinstitului aşezământ la începutului secolul al XIV-lea, legând-o de numele Sfântului Nicodim de la Tismana. În documentele vremii începe să-şi contureze prezenţa din secolele XVII-XVIII, fiind menţionată de schimnicul Atanasie de la Tismana. Din alte surse aflăm că însuşi Tudor Vladimirescu a poposit o vreme aici, ascun­zându-se de turci. Se spune în acest sens că s-ar fi îmbrăcat în haine călugăreşti, iar turcii, negăsindu-l, l-ar fi decapitat pe călugărul Maxim şi au risipit obştea. Între ctitorii bisericuţei celei vechi se numără boieroaica Stanca Mălderescu, dimpreună cu cei din casa ei. Aşa cum s-a întâmplat şi cu alţi ctitori de după dânsa, Stanca ar fi îmbrăcat haina monahală înainte de moarte. Portretul votiv al acesteia se găseşte în pridvorul bisericuţei celei vechi.


DSC 7920  DSC 7928  DSC 7935

DSC 7958  DSC 7962  DSC 7978