Prăznuirea Botezului Domnului nostru Iisus Hristos
Luni, 07 Ianuarie 2008 00:17

1.JPG    În ziua de  6 ianuarie în întreaga Biserică Ortodoxă se prăznuieşte Botezului Domnului nostru Iisus Hristos şi se săvârşeşte rânduiala specială de sfinţire a apei – slujba Agheasmei celei Mari sau Sfinţirea cea Mare a Apei.

   Împlinim această rânduială liturgică în amintirea Botezului Domnului nostru Iisus Hristos la Iordan şi a arătării (epifania) Sfintei Treimi, aşa cum se cântă în troparul sărbătorii: „În Iordan botezându-Te Tu, Doamne, închinarea Treimii S-a arătat; că glasul Părintelui a dat mărturie despre Tine, Fiu iubit pe Tine numindu-Te; iar Duhul, în chip de porumbel, a adeverit acest cuvânt neclintit”.

 {playerflv}http://www.episcopiaseverinului.ro/video/stiri/2008/ianuarie/6ian_boboteaza.flv|480|380|#000000|false{/playerflv}           2.JPG
   Şi în acest an, în toate bisericile din cuprinsul eparhiei noastre s-a săvârşit, după Sfânta Liturghie, rânduiala de sfinţire a Agheasmei celei Mari.

   În Mun. Drobeta Turnu Severin, Prea Sfinţitul Părinte Nicodim, Episcopul Severinului şi Strehaiei, după săvârşirea Sfintei Liturghii în Paraclisul Catedralei Episcopale, înconjurat fiind de un ales sobor de preoţi şi de numeroşi credincioşi a plecat în procesiune spre locul special amenajat pe malul Dunării, în Portul Naval, spre a săvârşi slujba de sfinţire a Agheasmei celei Mari. Acestei procesiuni s-au adăugat preoţii şi credincioşii de la celelalte biserici din municipiul nostru.

   3.JPGDupă săvârşirea slujbei de sfinţire a Agheasmei celei Mari şi cuvântul de învăţătură în care a subliniat puterile, lucrările de curăţire şi sfinţire a Agheasmei prin care duhurile rele  din tot locul se izgonesc, mintea se curăţă de lucrurile cele întinate şi se îndreaptă mai  uşor spre rugăciune, se gonesc bolile şi primim  sănătate trupească şi sufletească, Prea Sfinţitul Părinte a binecuvântat apele  bătrânului fluviu Dunăre.

Fie ca Domnul nostru Iisus Hristos, cel botezat în apele Iordanului să ne ajute, ca acum, la începutul anului să punem început bun, cu credinţa că harul purtat de apa sfinţită ne va ajuta, şi pe noi, să ne sfinţim viaţa.

 

 

 A consemnat Arhid. Ciprian Mocanu, Secretar Eparhial.