Părintele arhidiacon Alexandru Racu, dirijor și compozitor, a trecut la cele veșnice
Publicat de Viorel Ianasi   
Miercuri, 26 Aprilie 2017 09:47

front-racu11Miercuri, 26 aprilie 2017, la orele 00,30, a plecat dintre noi Părintele arhidiacon Alexandru Racu. Trupul său neînsuflețit va fi depus în cursul zilei de astăzi la capela Paraclisului "Madona Dudu" din Craiova. Slujba de prohodire va avea loc tot aici, în ziua de vineri, 28 aprilie 2017, la orele prânzului.

   Părintele arhidiacon Alexandru Racu s-a născut la Chișinău, în data de 19 ianuarie 1937, din părinți învățători, care absolviseră o școală normală unde se făcea pe vremea aceea muzică serioasă. Tatăl său știa să cânte la vioară, la chitară, la mandolină, la balalaică, mama având și ea o voce foarte frumoasă, așa că probabil încă din pântecele ei a auzit muzică în casă.
„Poate prima mea aventură muzicală a fost la vreo patru ani, când tata m-a luat pe brațe, iar el punând degetele la o mandolină pe care o avea, foarte frumoasă, eu dădeam cu mâna pe coarde. Se pare că am dat bine în ritm, pentru că tata era entuziasmat" își amintea Pr.arhid.Alexandru Racu.
   A fost nevoit să părăsească meleagurile natale în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, astfel ajungând împreună cu întreaga familie la Craiova.

   A absolvit cursurile Şcolii Populare de Artă (vioară, pian, dirijat) din Craiova pe care le-a urmat în paralel cu cele ale Liceului „Fraţii Buzeşti" din cetatea Băniei. Pasiunea pentru muzică l-a determinat să se înscrie la Conservatorul „Ciprian Porumbescu" din Capitală, pe care l-a absolvit în perioada 1959-1960, prin susținerea a două examene de stat, cu două diplome de licență: una în pedagogie muzicală și cea de-a doua în dirijat cor academic.
   A pus bazele Corului Filarmonicii din Craiova şi, după o muncă laborioasă de opt ani, a reuşit să susţină, în 1962, primul concert a capella şi primul oratoriu integral din capitala Olteniei.

   Ca dirijor permanent al corului Filarmonicii "Oltenia", de-a lungul prestigioasei cariere artistice a obţinut succese artistice deosebite, atât pe plan naţional, cât şi internaţional, realizând concerte acappella, vocal-simfonice, simfonice, spectacole de operă şi operetă, înregistrări pentru radio și televiziune. A întreprins turnee în întreaga țară, precum și peste hotare (Bulgaria, ex-Iugoslavia, Moldova, Italia, Franța). A susținut peste 1.000 de concerte educative pentru elevi, conferințe, comunicări pe teme muzicale, cursuri pentru perfecționarea dirijorilor amatori, având peste 350 de prime audiții absolute și peste 1.000 de concerte dirijate.

   Personalitatea complexă a maestrului Alexandru Racu este întregită de activitatea de instrumentist în cadrul orchestrei (vioară, pian, orgă, celestă) şi de îndelungata prestație în domeniul componistic, fiind membru al Uniunii Compozitorilor și Muzicologilor din România.

   Alexandru Racu a obținut titlul de doctor în muzică al Universităţii de Arte "George Enescu" din Iași, teza sa tratând "Profilul corului de Filarmonică și orizontul artistic al dirijorului său".
În 1962, tânărul dirijor și-a început activitatea didactică devenind profesor la Liceul de Artă „Marin Sorescu" din Craiova – secția pian, muzică de cameră și acompaniament.

   În 1992 reînființează clasa canto clasic – corepetiție la Școala Populară de Artă „Cornetti", iar din anul 2000 cursul de teorie și solfegii din cadrul aceleiași școli.

   Între 1992 și 1994, a fost lector la Universitatea „Mihai Viteazul", iar din 1994, lector la Universitatea din Craiova, Facultatea de Litere, Departamentul de Artă Teatrală. În urmă cu peste trei decenii, dirijorul Alexandru Racu a obţinut gradul didactic I.

   În 2003, este solicitat la Conservatorul Facultății de Litere, unde predă cursuri de dirijat coral. Cele peste 1.000 de concerte, lecții de educație muzicală pentru elevi, neobosita activitate depusă în lectoratele Universității populare, Filarmonicii „Oltenia" și Cenaclului Compozitorilor din Craiova, cursurile organizate pentru perfecționarea dirijorilor amatori din Oltenia, numeroasele recitaluri susținute la pian și vioară reprezintă corolarul unei activități intense și bogate în împliniri profesionale.

  În decursul laborioasei sale activități profesionale, s-a bucurat de numeroase distincții și premii în țară și peste hotare, peste 30 la număr cu formații profesioniste și de amatori: ("Ciprian Porumbescu" - Suceava, "D. G. Kiriac" - Pitești, "Ion Vidu" – Lugoj, Brevetul și Insigna de Profesor evidențiat).

   A fost decorat cu, Ordinul "Meritul Cultural", clasa a V-a şi "Steaua R.S.R.", clasa a IV-a. De asemenea, în anul 2004, cu prilejul aniversării centenarului Societății Filarmonice din Craiova, Președinția României i-a conferit titlul de Cavaler al Ordinului "Meritul Cultural".

   A fost membru al Uniunii Compozitorilor din România, lucru cu care se mândrea cel mai mult.

  Sub bagheta maestrului au funcționat zeci de ani corurile Catedralei mitropolitane „Sfântul Dumitru" și al Bisericii „Madona Dudu" din Craiova.

   In anul 2007 primit harul slujirii diaconale, fiind hirotesit în treapta de arhidiacon de IPS Părinte Mitropolit Irineu, la 7 octombrie 2015, de praznicul Sfinţilor Serghie şi Vah.

  În perioada 2009-2015 Pr.arhid.Alexandru Racu (corepetitor) împreună cu doamna Nuță Florentina (profesor de canto) au susținut cursuri de canto clasic cu preoții și protopsalții din Episcopia Severinului și a Strehaiei, cursuri încununate cu audiții ce scoteau la iveală roadele muncii lor.

  În cadrul etapei Naționale a Concursului de Muzică Bisericească „Lăudați pe Domnul!", aflat la cea de-a VI-a ediție în anul 2013, juriul i-a oferit Pr.diac.prof.dr. Alexandru Racu premiul special pentru cel mai talentat dirijor.

 Până la trecerea la Domnul, părintele diacon Racu, a dirijat în fiecare duminică și sărbătoare Corul Paraclisului Mitropolitan "Madona Dudu" din Craiova, asigurând răspunsurile la Sfânta Liturghie.

Calm, extrem de riguros cu sine şi cu cei pe care este chemat să-i înveţe să cânte, Alexandru Racu a moştenit ceva din blândeţea şi tactul maestrului D. D. Botez, care-l consideră, de fapt, unul dintre cei mai importanţi discipoli ai săi... şi, trebuie să recunoaştem, arta lui Alexandru Racu se prezintă acum plină de robusteţe, siguranţă şi farmec". (Anton Dogaru, „Muzica", 12 decembrie 1984)
Cred că trecerea mea prin timp – şi a Corului Filarmonicii, care a avut iniţiativa organizării acestui concert, pentru care fapt mulţumesc călduros – a fost destul de zbuciumată, realizările alternând cu neîmplinirile. Dar sigur au lăsat urme"-Maestrul Alexandru Racu.
În cazul meu, apropierea de divinitate nu vine nici din modul raţional care nu te duce nicăieri, nici din modul emotiv, ci doar prin muzică, ofranda pe care mă străduiesc să o aduc Stăpânului" - Maestrul Alexandru Racu.
În ambele situații (de muzician si de sacerdot) lucrezi cu tot ceea ce a dat Dumnezeu mai bun. Dirijorul nu poate fi o oglindă strâmbă a muzicii sale și nici sacerdotul slujirii la care a fost chemat. Trebuie să ai respect față de aceste lucruri, dar în clipa în care vii să-I cânți și să-I slujești lui Dumnezeu se ridică alte cerințe. Sunt două dimensiuni pe care trebuie să le respecți, indiferent că ești sau nu cleric, sau dirijor, sau simplu corist, sau credincios"-Maestrul Alexandru Racu.

Ca diacon cred că sunt cel mai emoționat în momentul în care zic la ectenie: „Sfârșit creștinesc vieții noastre, fără durere, neînfruntat în pace și răspuns bun la înfricoșătoarea judecată a lui Hristos să cerem", asta poate și din cauza vârstei, și „Pre Tine Te lăudăm", atunci când dirijez" -Maestrul Alexandru Racu. 

 Dumnezeu să odihnească sufletul Părintelui Arhidiacon Alexandru Racu în lumina, pacea şi iubirea Preasfintei Treimi!


Veșnică lui pomenire din neam în neam!

 

Pr. Arhid. Mircea Pădureanu

 

18136463 854485681356070 796488272 n   18190962 854485684689403 1793686914 n   18159860 854485688022736 1648391302 o

DSC 0006 DSC 5524 DSC 5615  DSC0004
 DSC0012  DSC0052  DSC0569 

 


Inteviu cu Mestrul Alexandru Racu